Total War: Warhammer 3 och Horizon Forbidden West är här, men de är såklart bara förrätten innan Elden Ring som kommer i helgen. Därför hinner vi med nyheter även denna vecka. Nintendo stänger Eshop för Wii U och 3DS nästa år. Buuu! The Witcher 3-regissören och ett gäng kollegor startar en ny studio, och Netflix har meddelat att det blir film av Bioshock till slut. Hurra, kanske?

Nintendo stänger Eshop för Wii U och 3DS 2023

Wii U Eshop

Nintendo gör massor av spel omöjliga att köpa när de stänger de gamla butikerna.

Den som varit sugen på att köpa digitala spel till sitt Wii U eller sin 3DS gör bäst i att passa på. I slutet av mars nästa år stängs nämligen möjligheten att köpa spel på Eshop till de lite äldre konsolerna av, meddelar Nintendo. Det innebär även att demos och annat gratisinnehåll inte längre kommer att vara tillgängliga.

Nedstängningen av Eshop inleds redan i år. Den 23 maj försvinner möjligheten att föra in pengar på ett konto med kreditkort på Wii U och 3DS, och från den 29 augusti går det inte längre att använda Nintendo Eshop-kort för att föra in pengar på de konsolerna. Det ska däremot vara möjligt att ladda ner redan inköpta och ägda titlar, och spela online på Wii U och 3DS under en ”överskådlig framtid”.

Nyheten har mött stor kritik i sociala medier och användare pekar på att många spel till 3DS och Wii U bara släpptes digitalt, och nästa år blir omöjliga att få tag i på laglig väg. Dessutom stängs Virtual Console ner på de konsolerna, vilket innebär att det enda sättet att skaffa Nintendos retrospel är genom Nintendo Switch Online. Där är utbudet markant mindre än det var på Virtual Console. Nintendo skriver att de inte har några planer på att erbjuda sina äldre titlar på något annat sätt än genom Nintendo Switch Online.

Niklas tankar: Det här är ju röva. Bevarandet av gamla spel är en av branschens absolut största utmaningar, och något som många företag är väldigt dåliga på tillgodose. Återigen blir det upp till allmänheten att på olaglig väg se till att många spel inte försvinner från jordens yta totalt. Spelföretagen måste bli bättre på det här. Visst, teknikskiften gör spel mer känsliga för sånt här än till exempel film och musik, men lite ansträngning skulle man vilja se. Skärp er, Nintendo!

The Witcher 3-regissör startar ny studio

Rebel Wolves

Rebel Wolves har startats av före detta CD Projekt Red-veteraner. Bild: Rebel Wolves

Regissören för The Witcher 3: The Wild Hunt, Konrad Tomaszkiewicz, har meddelat att han startar en ny studio tillsammans med andra före detta CD Projekt Red-utvecklare. Studion heter Rebel Wolves och deras första spel blir ett ”AAA, storydrivet, mörkt fantasyrollspel för PC och nya konsoler”.

”Vi bestämde oss för att skapa vår egen studio och driva den på våra egna villkor. Det viktigaste: Teamet kommer först, alltid. Glada människor gör bra spel – spel som spelare vill ha och förtjänar. Ja, det är så enkelt”, skriver Rebel Wolves på sin sajt.

Konrad Tomaszkiewicz sa upp sig från CD Projekt Red i fjol efter en granskning gällande mobbning på arbetsplatsen. Enligt kommissionen som gjorde undersökningen var han oskyldig till anklagelserna.

Niklas tankar: När en studio blir tillräckligt stor, och de i ledande roller blivit riktigt erfarna sker det ofta en avknoppning i mindre, fristående studior. Har man titeln regissör för The Witcher 3 under bältet blir studion direkt något man vill hålla koll på. Jag älskar The Witcher 3, och ser gärna vad folk som var nyckelspelare i utvecklingen av det kan åstadkomma som helt fristående. Vi får hoppas att de där anklagelserna om mobbning inte var sanna, och att deras snack om att teamets välmående på Rebel Wolves är i första rummet stämmer.

Netflix gör film av Bioshock

Bioshock Netflix

Bildvalet får det åtminstone att se ut som att det är första eller andra spelet som ska bli film. Bild: Netflix

Biohock blir film till slut. Efter ett nedlagt projekt med Gore Verbinski i regissörsstolen är det Netflix som på Twitter meddelar att man plockat upp stafettpinnen.

Någon mer information än att Netflix och utgivarna 2K och Take-Two Interactive ingår partnerskap för att göra film av Bioshock-serien ges inte, men den produceras av Vertical Entertainment, som ligger bakom filmer som amerikanska The Ring och nya It-filmerna. Det är i nuläget oklart vem som regisserar, vilka som spelar huvudrollerna, när den släpps eller ens vilket av de tre spelen, eller inget alls, som ska filmatiseras.

Ett nytt spel i serien är också på väg, från 2K-studion Cloud Chamber. Men ungefär lika mycket är känt om det projektet som filmatiseringen, det vill säga i princip ingenting.

Niklas tankar: När jag hör Bioshock tänker jag oftast på Bioshock Infinite och blir sur. Med sitt kackiga slut gör den allt som hände i de fenomenala första, och rätt bra andra, spelen helt meningslöst. Dessutom levererar det sin berättelse på ett sätt som känns att man blir slagen i ansiktet med en spade, helt utan nyans och finkänsla. Men när jag slutat vara sur kommer jag att tänka på det tidigare nämnda fantastiska första spelet och tänker att den berättelsen absolut kan göra sig riktigt bra som film. Vertigo Entertainments katalog lovar gott. De jobbar mycket med västerländska remakes av asiatisk skräck, men har även ett finger med i skapandet av Lego-filmerna och The Departed. Jag är nyfiken, och försiktigt optimistiskt. Kan det bli något, tro?