Gott nytt år och välkomna tillbaka till Svampriket! Hoppas att ni fått äta gott och vila upp er och är redo att tackla det nya året. Nyhetsåret har inte riktigt dragit igång, så vi kastar oss rakt in i spekulationer och rykten om såväl nästa Nintendo-konsol som den kommande Minecraft-filmen. Vi kollar även in en 13-åring som blivit första människan i världen att klara Tetris till NES.

Analytiker: Så blir ”Switch 2”

Nintendo Switch

Vi har ingen aning om hur ”Switch 2” kommer att se ut, så här är en bild på den senaste Switch-modellen.

Mer av en uppgradering än en revolution. Så beskriver Serkan Toto, chef för japanska spelkonsultfirman Kantan Games, Nintendos nästa konsol. I en framåtblickande intervju med Gamesindustry.biz beskriver den väl ansedda analytikern ”Switch 2” som att den bygger på den nuvarande designen istället för att göra något nytt vad gäller formfaktor. Toto bedömer att konsolen släpps under 2024 och kommer att kosta 400 dollar. Som jämförelse kostar den OLED-versionen av Nintendo Switch normalt 350 dollar i USA. Han tror även att spelen kommer att gå upp i pris, som de gjort på övriga konsoler sedan Playstation 5 och Xbox Series X/S släpptes.

”Nästa system blir troligen mer en iteration än en revolution. Nintendo kan lägga till lite extra lull-lull till maskinen, men den kommer att vara lik nuvarande Switch. Och eftersom Pokémon finns, och Pokémon förknippas med handhållet spelande, finns det inte en chans att Nintendos nästa stora grej inte är bärbar”, säger Serkan Toto till Gamesindustry.biz.

Att nästa konsol släpps i år är en lågoddsare, men Nintendo har själva ännu inte bekräftat, eller förnekat, ryktena.

Niklas tankar: Jag är en stor förespråkare för galna Nintendo. Nintendo som från ingenstans får för sig att satsa på rörelsekontroller eller 3D utan glasögon. Men i det här fallet känner jag mig lite mer konservativ och ser gärna att man gör nästa konsol till en snabbare och bättre Switch. Switch är i sin funktionalitet så nära en perfekt konsol man kan komma men prestandan har varit usel rätt länge nu. Det krävs ingen jättehjärna för att förstå att en liknande konsol med mer under huven kommer att sälja som smör från dag ett. För min del får den väldigt gärna även heta Super Switch.

Jack Black kan bli Steve i Minecraft-filmen

Minecraft

Det ser ut att bli Jack Black som ger rösten åt den vanligtvis så tysta Steve.

Jack Black ser ut att ha landat en roll i den kommande Minecraft-filmen. Enligt uppgifter till Deadlline ska det vara som spelets ”huvudkaraktär” Steve. Jack Black kan ha bekräftat ryktena genom ett inlägg på Instagram där han läser ur boken ”Minecraft Basics For Dummies” och skriver texten ”An actor prepares”. Jack Blacks senaste spelrelaterade roll var Bowser i Super Mario Bros. The Movie från förra året och han ska även vara med i den kommande Borderlands-filmen.

Minecraft-filmen har ännu inget premiärdatum. Den ska regisseras av Napoleon Dynamite-regissören Jared Hess och utöver Jack Black är skådespelare som Jason Momoa, Emma Myers, Danielle Brooks och Sebastian Eugene Hansen.

Niklas tankar: Jack Black är överallt just nu, och jag är helt okej med det. Maken till härlig person får man leta efter och det verkar som att allt han tar i blir till guld. Han känns som en av få kändisar som (än så länge) är genuint trevliga och bra att jobba med. Minecraft är väl knappast känt för sina starka karaktärer, det är ju lite grejen att spelaren själv fyller det med innehåll. Men vi får hoppas att man sticker till Jack Black en sång eller två i filmen, allt annat vore skandal.

Videotips: 13-åring först i världen att klara Tetris

Vi avslutar årets första nyhetssvep med en glädjande video. 13-årige streamern Blue Scuti blev nyligen den första människa någonsin att klara klassiska Tetris till NES, och slog tre världsrekord av bara farten. Att klara spelet har bara en dator kunnat göra tidigare, men med hjälp av en teknik som går ut på att trycka på undersidan av kontrollen istället för själva knapparna har det nu alltså  Blue Scuti har själv laddat upp bedriften på sin Youtube-kanal, men här ovan kan du se det ihop med en intervju med den världsunika 13-åringen. Stort grattis och otroligt bra jobbat, Blue Scuti!