Tut i luren, nyhetssvepet är tillbaka! Tre veckor har gått sedan sist, och massor har hänt. Men strunt i det, nu fokuserar vi på vad som hänt den gångna veckan. Bland annat har strejken tagit slut för amerikanska röstskådespelare. Dessutom har en svensk spelutbildning utsetts till näst bäst i världen och tro det eller ej, insidan av SNES mini är i princip identisk med NES mini.

Strejken över för röstskådespelare

Sedan drygt ett år tillbaka har röstskådespelare kopplade till fackföreningen SAG-AFTRA strejkat mot elva spelföretag för att få bättre arbetsvillkor. Nyligen nådde röstskådespelarna och företagen en överenskommelse som innebär att strejken nu kommer att ta slut, skriver Waypoint.

De viktigaste punkterna gör gällande ett nytt bonussystem, att röstskådespelarna ska få bättre insyn i projekten de arbetar med och att spelföretagen ska bli bättre på att se efter så att röstskådespelarna inte anstränger rösten så att de skadar sig när de arbetar.

En av röstskådespelarnas största krav gick dock inte igenom – att få provision för sin insats i spel som säljer väldigt bra.

Niklas tankar: Visst är det skönt att strejken är över, men att det gick så långt som till just en strejk för att få till vad som kan kännas som självklara arbetsvillkor är rätt galet. Särskilt vi svenskar är vana vid ett starkt fack och utbredd arbetarrätt – något som spelbranschen är långt ifrån känd för. Förhoppningsvis får röstskådespelare, och alla andra som jobbar med spel, bättre arbetsvillkor i framtiden och kanske kan det här vara ett trevande första steg i rätt riktning.

The Game Assembly utsedd till näst bästa spelutbildningen i världen

The Rookies rankar spelutbildningar i olika kategorier. Bild: The Rookies

Spelutbildningen The Game Assembly i Malmö är världens näst bästa. I alla fall när den internationella spel- och designutmärkelsen The Rookies har rankat 166 spelutbildningar i 38 länder, skriver Sydsvenskan. Den svenska utbildningen hamnar därmed före prestigefyllda amerikanska diton i kategorin speldesign, men allra bäst rankas Howest University i Kortrijk i Belgien.

– När vi skickade in så tänkte jag att jag skulle vara nöjd om vi nämndes alls. För det är superbra universitet och skolor med i rankningen. Och så kom vi tvåa, säger Ann-Sofie Sydow, utbildningsledare på The Game Assembly till Sydsvenskans Dygnet Runt.

Niklas tankar: Heja Malmö! Den som känner mig vet att jag gärna lyfter Malmös spelbransch som en som är extremt expansiv och där det händer nya spännande saker nästan varje dag. Att The Game Assembly nu rankas så högt är ett bevis på att något görs rätt här nere, och jag tror att det är en del av att spelbranschen här nere i Malmö- och Köpenhamnområdet växer sig ännu starkare. Den nordiska spelindustrin är en av världens största per capita, och är på ständig frammarsch. Heja Norden!

SNES mini identisk med NES mini – på insidan

Olika på utsidan, samma på insidan.

SNES Classic Mini Edition släpptes i förra veckan, och föga förvånande tog det inte lång tid innan flertalet sajter öppnade den för att se vad som finns inuti. Det visar sig att hårdvaran, alltså processorn, minnet och hela kretskortet, är i princip likadan som den i föregångaren NES mini, skriver Eurogamer.

Det som skiljer sig är mjukvaran och hur den emulerar Super Nintendo-spel och den extra teknik som fanns på kassetter med spel som Star Fox och Yoshi’s Island.

Niklas tankar: Visst, det kan tyckas rimligt att folk blir lite sura över att betala dubbelt så mycket för samma hårdvara som senaste gången, men faktum är att det troligen är det smartaste Nintendo kan göra. Att ha identisk hårdvara i både NES och SNES mini gör att man inte behöver ha två olika produktionslinjer för kretskorten och troligen kan prångla ut många fler av de små konsolerna nu efter att man lovat att man ska fortsätta tillverka dem. Dessutom lär ju de som vill hacka in egen mjukvara i konsolen få det mycket lättare.