Det drar ihop sig för de mest fullmatade spelveckorna på väldigt länge! Men innan dess hinner vi med lite nyheter. Inga NFT-nyheter denna vecka, men det är bara för att jag valde bort det faktum att Team17 skapade Worms-NFT:er och ångrade sig efter mindre än ett dygn. Skräll. Denna vecka tar vi istället upp ytterligare ett stort uppköp när Sony tar in Bungie i värmen. Dessutom har Switch nu sålts i fler exemplar än Wii(!) och så var det något mer… Just ja, GTA 6 är på väg!

Sony köper Bungie för 30 miljarder

Playstation Bungie

Ironin i att studion som satte Xbox på kartan nu till hör Playstation.

Efter Microsofts köp av Activision Blizzard i jätteaffären värd 600 miljarder kronor är det dags för nästa stora uppköp i branschen. I förra veckan stod det klart att Sony köper Destiny-utvecklaren Bungie för drygt 3,6 miljarder dollar, lite drygt 32 miljarder kronor.

I ett blogginlägg på Sony Interactive Entertainments sajt skriver Playstation-chefen Jim Ryan att Bungie kommer att fortsätta vara en oberoende studio, och att deras spel även i fortsättningen kommer att vara multiplattform.

”Deras erfarenhet av att utveckla väldigt framgångsrika serier i sci fi-shootergenren kommer att vara ett bra komplement till SIE:s egen varumärkesportfölj”, skriver Ryan och Bungie-chefen Pete Parsons skriver i ett uttalande att ”våra spel kommer fortsättningsvis att finnas där vårt community är, var de än väljer att spela”.

Utöver Destiny 2, vars nästa expansion släpps om ett par veckor, har Bungie andra projekt på gång. 2018 fick man in en investering på 100 miljoner dollar från kinesiska Netease och meddelade att man skulle ”påbörjat skapandet av nya världar”.

Ytterligare ett, något mindre men väldigt omtalat, uppköp meddelades i förra veckan. Amerikanska tidningsjätten The New York Times köper den virala succén Wordle. Ordspelets enda skapare, Josh Wardle, får ett sjusiffrigt antal dollar för klurigheterna som först var för honom och hans flickvän, men nu spelas av miljontals människor.

Wordle, som hittills varit helt gratis och helt utan reklam, kommer att flytta till The New York Times sajt och ska ”inledningsvis vara gratis att spela för nya och och gamla spelare”.

Niklas tankar: Det har gått rätt långt när man knappt rycker på axlarna åt summor som 30, eller för den delen 600, miljarder kronor. Det är så mycket pengar att det inte går att föreställa sig, och det är omöjligt att veta om det är en bra deal för någon av de inblandade. Men en sak är säker – det finns väldigt många företag med väldigt mycket pengar som bränner i fickan och med en ökande inflation blir dessa pengar snabbt mindre värda.

Vad gäller Bungie-uppköpet skiljer det sig rätt markant från Microsoft/Activision-affären då Sony i det här fallet inte verkar vara på jakt efter att knyta exklusiva titlar till sig. Snarare vill de bredda sin kompetens på områden de i nuläget inte är särskilt bra på. Storslagna, filmiska soloäventyr är man bäst i klassen på, men onlinespel som drar in mycket pengar över tid är det sämre med. Bungie kan här bidra med sin expertis inom detta fält, samtidigt som Sony kan håva in Destiny 2-pengarna som bör vara helt okej. Ironin i att studion som satte Xbox på kartan med Halo nu tillhör Playstation ändå, va?

Wordle-försäljningen får vi nog helt enkelt bara gratta Wardle för. Visst, Wordle kommer troligtvis inte vara en lika ren och oförstörd upplevelse när NYT lagt vantarna på den, men samtidigt gläds man åt att någon kan få bra betalt för sitt passionsprojekt.

Switch nu mest sålda Nintendo-konsolen någonsin

Nintendo Switch (OLED version)

Väldigt många sådana här har det blivit! Bild: Nintendo

103,5 miljoner. Så många Switch-konsoler hade Nintendo sålt fram till den sista december 2021, enligt företagets senaste kvartalsrapport. Switch går då om Wii, som under sin livscykel såldes i 101,6 miljoner exemplar, och blir därmed den bästa säljande Nintendo-konsolen någonsin. Den nådde dessutom 100 miljoner sålda exemplar snabbare än någon annan konsol, Xbox och Playstation inkluderade. Om man inte räknar helt bärbara apparater, för då ligger både DS (154 miljoner) och Game Boy (118 miljoner) före.

Nintendo Switch släpptes 2017, och har på senare tid fått kritik för sin relativt låga prestanda. Men enligt Bloomberg menar Nintendos vd Shuntaro Furukawa att konsolen ännu bara är i mitten av sin livscykel. Nintendo förväntar sig sälja ytterligare 23 miljoner konsoler under årets första kvartal.

Niklas tankar: Nintendo fortsätter sin trend med varannan succé och varannan mer eller mindre flopp. Det är intressant att Switch, som i ”våra” kretsar har en riktigt undermålig prestanda bara fortsätter att sälja, sälja och sälja. Nintendos huvudsakliga målgrupp prioriterar sannerligen inte samma saker som vi inbitna spelnördar. Och det är helt okej. Men det ska bli intressant att se hur Nintendo har tänkt att Switch ska kunna leva vidare i 4-5 år till. Särskilt om den ryktade Switch ”Pro” aldrig kommer. Någon gång kommer den ju att kännas riktigt gammal även för den som inte är särskilt insatt.

Rockstar: GTA 6 är ”på gång”

Grand Theft Auto 5

Var kommer nästa GTA att utspela sig, tro?

Det blir ett Grand Theft Auto 6, tro det eller ej. GTA 5, som släpptes 2013, gör fortfarande stora pengar med GTA Online, och Rockstar har fram tills i princip inte sagt någonting alls om en uppföljare. Men i förra veckan tog man upp nästa del i serien i slutet av ett blogginlägg som går igenom PS5/Xbox Series X/S-versionen av GTA 5 som kommer den 15 mars.

”Vi kan glatt bekräfta att utvecklingen av nästa del i Grand Theft Auto-serien är på god väg”, skriver man i inlägget och lovar att dela med sig av fler detaljer ”så snart vi är redo”.

Än så länge är inget känt om vad Grand Theft Auto 6 ens är, när det utspelar sig eller var, eller om det kommer att följa en eller flera karaktärer.

Niklas tankar: Jag har aldrig rört GTA Online, och hade innan det här nästan glömt bort hur mycket jag gillar GTA egentligen. Nästan alla spel i serien är fem av fem och Rockstar pushar alltid spelmediet framåt när de släpper nytt. Vad kan ett nytt GTA ens bli nu för tiden? Blir det ett stort onlinespel från start, eller fortsätter man på prestige singleplayer-upplevelser? Vågar man ta sig utanför USA eller blir det tillbaka till Liberty City igen? Frågorna är många, svaren lär vara få ett bra tag till. Finge jag gissa får vi inte spela det här spelet på länge än.