Om ni inte redan läst Linus fantastiska text om hur Neopets blev ett blockkedjehelvete så rekommenderar jag att du gör det. Sen kan du komma tillbaka och fortsätta läsa på temat eftersom Steam numera förbjuder spel som har med NFT:er och kryptovalutor att göra. Denna vecka överraskas vi även av att relationen mellan Epic och Innersloth verkar vara väldigt god efter att de förstnämnda mer eller mindre snodde Among Us och petade in det i Fortnite. Till sist har vi till slut fått veta när Nintendo 64-spelen till Switchens onlinetjänst släpps, och hur mycket de kostar.

Steam förbjuder krypto- och NFT-spel

Steam

Stopp! Här blir det ingen blockkedja!

Spel som utnyttjar blockkedjan på olika sätt, genom till exempel kryptovalutor eller NFT:er, tillåts inte längre på Steam. Det uppmärksammade utvecklaren av Age of Rust, ett spel som använder NFT:er, på Twitter. I Steams regler och riktlinjer listas nu ”applikationer som bygger på blockkedjeteknik som erbjuder eller möjliggör köp av NFT:er eller kryptovalutor” under saker som utvecklare inte bör publicera på plattformen. I fallet Age of Rust innehåller spelet pussel som belönar spelaren med NFT:er.

Efter Steams tilltag gick konkurrenten Epic Games Store ut med att man på sin plattform välkomnar spel som använder sig av blockkedjan.

”Även om vi på Epic inte använder krypto i våra spel välkomnar vi innovation inom teknik- och finansområdet”, skriver Epic-chefen Tim Sweeney på Twitter, bara en månad efter att han skrivit att de inte vill ha med NFT:er att göra.

Konsoljättarna Nintendo, Sony och Microsoft har inte uttalat sig i frågan.

Niklas tankar:

Epic erkänner Among Us-influens

Fortnite Impostors

Fortnite Impostors, nu även med Among Us-cred.

Nyligen lanserades att nytt spelläge i Fortnite, Impostors, som fick kritik för att det liknade det populära bluffarspelet Among Us. Nu har Among Us-utvecklarna Innersloth fått viss upprättelse i form av ett omnämnande i informationstexten till Epics senast uppdatering av Impostors-läget. Flera utvecklare på Innersloth sa sig vara långt ifrån nöjda när Impostors kom, men relationen de två studiorna ser ut att ha blivit bättre, och det kan till och med vara någon sorts samarbete på gång.

I svaren till tweeten om uppdateringen diskuterar Innersloths konto med Fortnite-kontot öppet ett samarbete innan de båda försvinner in i DM. Vad den korta, väldigt tillrättalagda, konversationen kan tänkas mynna ut i återstår att se.

Niklas tankar: Oj vad jag skulle vilja vara en fluga på väggen när Epic och Innersloth snackade igenom vad som har hänt. Innersloth-utvecklarnas ilska efter Impostors-släppet verkar inte direkt ha varit spelad, och nu är de plötsligt som ler och långhalm? Epic har ju varit med om en utdragen rättsprocess med Apple som handlar om monopol och rättvis konkurrens, något som rimmade ganska illa med deras historia av att rakt av sno populära spellägen från andra spel. Glöm inte att det vi känner som Fortnite idag var ett sidospår till grundspelet direkt influerat av spel som Playerunknown’s Battlegrounds. Jag spelar varken Fortnite eller Among Us, men ett samarbete mellan de två skulle kunna vara riktigt coolt.

Det ingår i premiumversionen av Nintendo Switch Online – och så mycket kostar det

Nintendo Switch Online Expansion Pack

Punga upp eller inte, det är frågan.

I september meddelade Nintendo att man kommer att släppa Nintendo 64- och Sega Mega Drive-spel till prenumerationstjänsten Nintendo Switch Online. Dessa blir tillgängliga genom ett ”expansion pack” till den vanliga tjänsten som rullas ut den 26 oktober. Med i priset kommer även Animal Crossing-uppdateringen Happy Home Paradise som släpps den 5 november. Och priset, det landar på 40 euro för ett år, alltså dubbelt så mycket som den nuvarande tjänsten där bland annat onlinespelande, sparfiler i molnet samt NES- och SNES-spel ingår. En familjeprenumeration på upp till åtta konton går loss på 70 euro för ett år.

Nintendo 64- och Mega Drive-spelen som kommer till tjänsten är:

Nintendo 64:

 • Super Mario 64
 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time
 • Mario Kart 64
 • Lylat Wars
 • Sin and Punishment
 • Dr. Mario 64
 • Mario Tennis 64
 • Operation: WinBack
 • Yoshi’s Story

Sega Mega Drive:

 • Sonic the Hedgehog 2
 • Streets of Rage 2
 • Ecco the Dolphin
 • Castlevania: Bloodlines
 • Contra: Hard Corps
 • Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine
 • Golden Axe
 • Gunstar Heroes
 • M.U.S.H.A.
 • Phantasy Star IV
 • Ristar
 • Shining Force
 • Shinobi 3: Return of the Ninja Master
 • Strider

Kommande Nintendo 64-spel:

 • Banjo-Kazooie
 • Pokémon Snap
 • The Legend of Zelda: Majora’s Mask
 • Kirby 64: The Crystal Shards
 • Mario Golf
 • Paper Mario
 • F-Zero X

Niklas tankar: Jag är kluven alltså. De knappt 200 spänn om året det kostat för Nintendo Switch Online har jag låtit ticka på nästan bara för onlinespel och cloud saves. NES- och SNES-spel är en trevlig bonus. Men frågan är om jag är villig att betala det dubbla för spel från två konsoler jag själv aldrig ägde, och som inte direkt är några favoriter. Men visst lockar det ju att spela Zelda-spelen och det oerhört trevliga Lylat Wars (Star Fox 64) handhållet, det kan jag inte förneka.