Äntligen har det blivit lite svalare och därmed lite lättare att sitta inne och spela mitt under rasande högsommar. I förra veckan släppte Nintendo en hel massa försäljningssiffror, och under söndagskvällen vann svenska Leffen Smash Bros.-tävlingen på Evo mot en annan svensk, Armada. Slutligen dreglar vi lite över hur Blizzard som vanligt är bäst i klassen vad gäller stämningssättande videor till sina spel.

Nintendo släpper matiga försäljningssiffror

Nintendo säljer gott om konsoler för tillfället.

Det går bra för Nintendo just nu. Så bra att man valt att släppa en jämförelse av försäljningssiffrorna för nästan samtliga av deras konsoler och dess spel. Switch har blivit en riktig succé sedan den släpptes i fjol och den har Nintendo sålt snudd på 20 miljoner exemplar av. Det kan jämföras med Wii U som bara såldes i 13,5 miljoner exemplar under sin livstid mellan 2012 och 2017.

Nintendos nuvarande helt bärbara konsol, 3DS, har sålts i 72,9 miljoner exemplar och supersuccén Wii i 101 miljoner. Men båda bleknar i jämförelse med Nintendo DS, som under sin livstid såldes i 154 miljoner exemplar, med 948 miljoner sålda spel. Tvåa på listan ligger varken NES eller SNES, utan Game Boy, med 118 miljoner sålda exemplar.

Samtliga försäljningssiffror hittar du här.

Niklas tankar: Spelföretag är generellt urusla på att sammanställa försäljningssiffror på hård- och mjukvara så länge det inte går riktigt bra och de vill skryta lite. Det är helt klart läge för Nintendo att skryta lite nu när Switch blivit en sådan succé, men det är väldigt kul att få en lättfattlig översikt över hur i princip alla deras konsoler sålts genom tiderna. Mer sådant, tack!

Leffen vinnare i svenskfinal i Smash Bros. på Evo

Leffen, till vänster, slog Armada, till höger, i finalen.

Svenske spelaren Leffen tog hem segern Super Smash Bros. Melee på årets upplaga av världens största fightingspelstävling, Evo i Las Vegas. Leffe från Team Solomid, eller William Hjelte som han egentligen heter, tog sig i finalen an en annan svensk, Adam ”Armada” Lindgren från Alliance, och vann med 3–0 i matcher.

”Den här vinsten betyder så mycket för mig personligen. Inte på grund av prestige eller pengar, utan för att jag har behövt vinna så många personliga strider för att vinna”, skriver Leffe på Twitter.

Niklas tankar: Jag har bara haft en vag aning om att Sverige är bra på Smash Bros., men att det skulle bli helsvenskt i finalen var en riktigt kul överraskning. Att Smash Bros. sedan kanske är ett av de svåraste fightingspelen att förstå sig på gör det såklart inte lätt att förstå sig på det, men det är skoj att kolla ändå. Finalen kan ni kolla in här nedan:

Videotips: World of Warcraft – Old Soldier

Denna vecka avslutar vi nyhetssvepet med ett videotips. Inga gör spelvideor som Blizzard och den senaste inför nästa World of Warcraft-expansion Battle for Azeroth är inget undantag. I Old Soldier sörjer en av Hordes äldsta krigare, Saurfang, sin döde son och förbereder sig för det stora slaget mot Alliance om staden Lordearon. Videon, som i vanligt ordning är ruggigt snygg, spelar på Horde-spelarnas ambitioner att slåss för att vara hedersamma – inte spelets skurkar.

På spelets subreddit har spelare gått så långt att de startat en kampanj för en mer hedervärd Horde – och uppmanar andra att ta av sig sina axelskydd till stöd för Saurfang.

Hörrni, visst måste man bara älska när ett spelcommunity går all in?