En vecka till jul och det verkar som att spelen vägrar ta ledigt. Denna vecka förfasas vi över hur högt uppsatta chefer på Riot Games beter sig mot anställda, imponeras av hur Discord tänker dela upp intäkterna från spel i sin butik – och gråter en skvätt över att Heroes of the Storm verkar vara på väg bort. 

Toppchef på Riot tvingas till timeout efter att ha pruttat och tafsat på anställda

Anställda vittnar om en ”bro-kultur” på Riot Games som missgynnar kvinnor. Bild: Riot Games

En högt uppsatt chef på Riot Games har tvingats till timeout efter att ha betett sig illa mot medarbetare. I ett mejl till de anställda skriver ledningen att den operative chefen Scott Gelb blir avstängd från jobbet i två månader för sin ovana att prutta medarbetare i ansiktet och ta dem i skrevet och på rumpan ”på skämt”. Detta har kommit fram som en del av den granskning som Kotaku gjort av arbetsförhållandena på studion som gör League of Legends. Flera anställda säger till Kotaku att avstängningen, och att chefen måste genomgå utbildningar, inte är i närheten av att vara tillräckligt.

Riot Games har 2 500 anställda och flera vissnat om en ”bro-kultur” där kvinnor missgynnas trakasseras sexuellt, visar Kotakus granskning.

Niklas tankar: Jag förstår inte hur ledningen kan tycka att två månaders avstängning är ens i närheten av att vara ett tillräckligt straff för någon som beter sig som ett ouppfostrat barn. Jag hoppas att företaget jag jobbar för hade kastat ut en sådan person med huvudet före. Men så verkar ju Riot vara ett riktigt skitföretag när det kommer till arbetsförhållanden och jämställdhet. Nä, fy på er, se till att göra er av med era unkna chefer och medarbetare och jobba lite på vad som verkar vara en av branschens sämsta företagskulturer.

Discord låter utvecklare själva ge ut spel i butiken – tar mindre andel än konkurrenterna

Discord ska dela intäkterna 90/10 till utvecklarnas fördel.

Nyligen meddelade Steam att de skulle ge en större del av inkomstkakan till stora utvecklare, och i förra veckan öppnade Epic sin butik som ger utvecklarna 88 procent av kakan till skillnad från 70 som är standard.

Nu säger Discord att de kommer att dela intäkterna 90/10, skriver man i ett pressmeddelande. Kommunikationstjänsten Discord började sälja spel tidigare i år, och från och med nästa år kommer alltså en större del av intäkterna gå till utvecklarna. Dessutom ska alla, från AAA-studior till soloutvecklare att själv kunna ge ut sina spel på Discord.

Niklas tankar: Och där är tävlingen om vem som kan erbjuda schysstast villkor för utvecklare igång. Precis som med Epic-butiken så är det positivt med konkurrens, och ju fler som kan rucka på Steams järngrepp om marknaden desto bättre. 90/10 är en toppenuppdelning, särskilt för mindre utvecklare där varje liten procent spelar stor roll. Jag är dock lite tveksam till att vem som helst ska kunna sälja i princip vad som helst på Discord. Det är svårt nog att rota genom skiten på Steam för att hitta det som är vettigt. Vi får hoppas att Discord blir duktiga på att lyfta fram det som faktiskt är värt att kolla in.

Blizzard skalar ner Heroes of the Storm – ställer in e-sportevent

Blizzard verkar ta ett par steg tillbaka från Heroes of the Storm. Blid: Blizzard.

Det blir inte så mycket mer av Blizzards MOBA Heroes of the Storm. På sin sajt skriver Blizzard att man kommer att nedprioritera spelet och flytta utvecklare till andra team. Spelet kommer att få nya hjältar och event, men det kommer att ske mer sällan.

I samband med detta ställer Blizzard även in två e-sportevent. Dels proffstävlingen Heroes Global Championship men också collegetävlingen Heroes of the Dorm.

Niklas tankar: Jag visste att Heroes of the Storm inte direkt är världens största MOBA, men när Blizzard, som har så oerhört mycket resurser, väljer att nästan döda av spelet är det nog ganska illa. Synd, tror faktiskt att det är det MOBA jag haft mest kul med, med tanke på att jag inte spelat något av dem i mer än kanske tio timmar. Men hey, kanske får de där utvecklarna som flyttas till andra team möjligheten att skaka fram ett Diablo 4 till slut?