Varje dag, nästan från timme till timme, blir världen vi lever i på nästan alla plan sämre. Vi befinner oss i den tveklöst sämsta möjliga tidslinjen och vår åktur mot avgrunden sluttar vid det här laget nästintill 90 grader.

Välkomna till min text om Neopets.

Neopets är en hemsida där du tar hand om virtuella husdjur, som drog igång 1999. Det har beskrivits som en blandning mellan Pokémon och Tamagotchi och jag känner inte att jag behöver lägga till så mycket till den beskrivningen. Neopets peakade i popularitet i mitten av 00-talet och när man nämner sajten idag är en inte ovanlig reaktion ”va, finns Neopets fortfarande?


Och ja, Neopets lever och… frodas är fel ord. Lever och haltar sig fram som en hund som tappat både syn, hörsel och kontinens. Hemsidan har inte uppdaterats sedan flash fasades ut i slutet på 2020, vilket gör stora delar av den oanvändbara, och sidan saknar fortfarande ett SSL-certifikat, vilket innebär att alla som besöker den kommer få en varning om att den är osäker i sina webbläsare. Redan 2019 meddelade ägarna att de jobbade på en ny version av sajten som skulle fungera utan flash, ihop med en mobilapp, men ingen av dem har hittills dykt upp. Det är kort och gott otroligt att det ens finns några användare kvar, men den mänskliga viljestyrkan är obändbar.

Hur många kvarvarande användare som finns är inte helt klart, men 2020 sa vd:n för företaget som nu äger Neopets att de fortfarande hade 100 000 dagliga och 1,5 miljoner månatliga användare, men det är en siffra man eventuellt bör ta med en nypa salt. Oavsett så är de uppenbarligen tillräckligt många för att företaget, JumpStart, ska känna att det finns cash att tjäna.

Och nu ska Neopets ut på blockkedjan.

Jag vet inte hur många av våra läsare är så kallade crypto-bros, men om du känner att den etiketten applicerar på dig kanske det är dags att bita i ett skärp, för det här kommer bli tung läsning.

Kryptovalutor är dumma och meningslösa, de är på inget praktiskt sätt mer fria och decentraliserade än någon annan valuta och det är definitivt inte värt att snabba på vår nu oundvikliga marsch mot klimatapokalypsen för att den mest irriterande snubben från dina högstadie-LAN ska kunna investera sin pension i dogecoin och känna sig som Leo DiCaprio i The Wolf of Wallstreet. Blockkedjan är ingen jävla internet-panacea som kommer revolutionera någonting annat än möjligtvis hur grafikkort marknadsförs. Någon borde rycka sladden till varenda serverhall som står och gräver fram bitcoin och expropriera varenda cent som tjänats på dem.

Och som om inte kryptovalutor var dumt nog, så måste vi nu alltså dras med att folk säljer vad löst skit de hittar på nätet, från tweets till jpg-bilder, på blockkedjan, med så kallade Non-Fungible Tokens, eller NFT. Men vi kanske ska sakta ner lite och se till att alla hänger med i vad vi pratar om.

Kryptovalutor baseras på idén att istället för att en central aktör, exempelvis en bank, har en lista över alla pengarna folk har, så finns listan hos en massa olika människor, vilket är varför valutorna refereras till som “decentraliserade”. I praktiken drivs valutorna fortfarande av en liten grupp stora aktörer, så det spelar som sagt ingen som helst jävla roll, men det är idén i alla fall.

Blockkedjan är sedan namnet på teknologin som enkelt förklarat låter oss, med hjälp av matte, se till att alla har samma lista och ingen olovligen går in och ändrar hur mycket pengar någon har. Hur exakt det funkar är betydligt svårare att förklara än vad det är intressant, så jag ska bespara er.

Eftersom blockkedjan bara är en lista är du så klart inte begränsad till att bara placera påhittade pengar på den. Du kan stoppa vad som helst på blockkedjan. Du skulle kunna publicera din lista över Baldwin-bröder rankad från bäst till sämst på en blockkedja och på så vis förhindra att någon felaktigt ändrar den och sätter Adam Baldwin sist (han är sämst, men inte en riktig Baldwin-brorsa).

Och det är det som en massa nördar nu använder för att sälja äganderätten till en massa meningslösa saker. Du ger pengar till någon som då skriver in i sin lista över skit folk äger att du äger vilken skit det nu är du ville ha. Du får inte faktiskt någonting och har inga som helst rättigheter vad gäller hur du hanterar det du har köpt, men ditt namn står på en rad intill en länk till grejen på en lista som en massa skumma internet-snubbar av någon anledning bryr sig om.

Och nu kommer du kunna skriva ditt namn på samma rad som din favorit-Neopet.

Utannonseringen kom från Neopets nuvarande ägare JumpStart som gick ut med satsningen utan att ens meddela folket som idag jobbar på Neopets, som väldigt förståeligt först sa att det antagligen var ett bedrägeriförsök. Men sådan tur hade vi inte, utan Neopets Metaverse är en deprimerande verklighet.

Bemötandet var ett rungande “men vafaaan” från en samlad användarbas som mycket hellre skulle vilja att de faktiskt lagade den existerande tjänsten istället för att börja sälja off-brand Pikachu på blockkedjan. NFT-evangelikerna var dock snabba att ta påhittet i försvar, eftersom så klart de var. Efter att ha blivit blåsta på 2,7 miljoner dollar för fula ap-teckningar behövde de något nytt att kastar bort sina pengar på, så den officiella Neopets Metaverse-Discorden förvandlades snabbt till ett inbördeskrig.

När den första vågen av kritik mot Metaverse kom så valde det officiella Twitter-kontot att bemöta den med en nedlåtande Twitter-tråd som de i efterhand raderade och bad om ursäkt för. Intressant med tråden, utöver den dryga tonen, var att den innehöll ett antal röda flaggor som startade rykten om att delar av det nästan våldsamt familjevändliga Neopets nu drevs av fascister.

Specifikt så innehöll tråden uttrycket “fren” och ett “Pepe the Frog”- och ett “Soyjak”-meme, som alla tre har någon form av koppling till en väldigt specifik typ av 4chan-fascism. Jag vill vara väldigt försiktig med hur jag uttrycker mig här dock. Att posta Pepe och Soyjaks, och skriva “fren” betyder så klart inte att man nödvändigtvis är högerextrem. Precis som att någon som har Atlas Shrugged i bokhyllan inte nödvändigtvis suger att ha på en fest, så är det här bara indikatorer värda att ha ögonen på*.

Så ryktet att Neopets Metaverse drivs av kryptofascister (eller kanske cryptofascister) är bara just det: ett rykte. Men bara det faktum att ryktet existerar är nog för att få mig att vilja slå mig själv i ansiktet med en stavmixer tills smärtan försvinner.

Jag brukade vara en teknikoptimist. Här kommer framtiden med en massa fräcka uppfinningar som kommer göra världen bättre. Men istället har vi fått VR för mellanchefer och parasociala relationer med tecknade anime-karaktärer. Och min optimism har dränerats från mig. Det är dags att sätta krokben för teknologins frammarsch och återgå till ett enklare liv. Ett liv där vi lever nakna och skitiga i hål i marken, och inte längre behöver oroa oss för att Neopets bidrar till att klimatflyktingar dör i medelhavet.

*Om du är intresserad av att veta mer om hur fascister använder memes rekommenderar jag mina två videor om PewDiePie: