Det var en intensiv nyhetsvecka, så varför inte avsluta den med ett försenat nyhetssvep? Den här veckan slås vi av häpnad av Twitch-hacket där i princip allt läcktes. Vi kollar även in att The International körs utan publik i Rumänien efter att ha flyttats från Sverige och att den sedan länge omtalade GTA-remastern blir av.

Twitch hackat – källkod och streamares intäkter läckta

Twitch

Typ allt läckte när Twitch hackades. Ajdå.

Streamingjätten Twitch har hackats, och massor av information har läck. Streamares intäkter, planer på en tjänst som skulle konkurrera med Steam, och själva källkoden för Twitch är exempel på saker som finns i den 125GB stora torrentfilen som delades på 4chan, skriver Video Games Chronicle. Läckan har sedermera bekräftats av Twitch själva. Twitch hävdar det inte finns några indikationer på att användares inloggnings- eller kontokortsuppgifter finns med i läckan. För säkerhets skull har man nollställt alla användares streamnycklar. Enligt inlägget på 4chan där filen delades är anledningen till läckan att ”främja mer konkurrens inom spelstreaming” för att ”deras community är en stinkande avloppsbrunn”.

Den kanal som tjänat mest sedan augusti 2019 är rollspelsgruppen Critical Role som dragit in nästan 10 miljoner dollar under den perioden. Enligt läckan är bara tre av de 100 som tjänar bäst på Twitch kvinnor, med Pokimane på 39:e plats.

Vem som ligger bakom läckan är oklart, och Twitch menar att de fortfarande undersöker vad det kan få för konsekvenser framöver.

Niklas tankar: Det här ser verkligen inte bra ut för Twitch, som redan brottas med sitt anseende. Hur någon kan ha kommit över allt, verkligen allt, övergår mitt förstånd, men vi ska kanske vara glada att inga användares uppgifter har läckt, oavsett om det är på grund av att den som läckte valde att inte ta med dem, eller om de helt enkelt inte var med. Om inte annat var det oerhört intressant att få se faktiska siffror på vad de stora kanalerna faktiskt tjänar, och man ska komma ihåg att det bara är pengar från prenumerationer, bits och annonser, och att många av dem även säljer merch eller tar emot donationer från andra håll utöver det. Ledsen blir man ju dock över att bara tre av de hundra som tjänar mest är kvinnor. Även andra marginaliserade grupper lyser med sin frånvaro. Det är helt enkelt vita snubbar som tjänar mest, som vanligt.

The International flyttade från Sverige – körs utan publik i Rumänien

The International 10

Det gick ju inte så bra att flytta The International till Rumänien.

Ett par dagar innan Dota 2-tävlingen The International i Bukarest drog igång stoppade Valve försäljningen av biljetter. Anledningen är att antalet fall av covid-19 skjutit i höjden i Rumänien. Alla som redan köpt biljetter till evenemanget får sina pengar tillbaka. Tävlingen, som började i förra veckan och håller på till den 17 oktober är den tionde upplagan av The International, och skulle egentligen ha gått av stapeln i Globen i Stockholm. Men på grund av att Riksidrottsförbundet inte ser e-sport som elitidrott gjorde visumreglerna under den pågående pandemin det svårt att hålla arrangemanget. Dessa regler lättades dock i efterhand efter att regeringen gått in och sagt ifrån i tid för att nästa stora CS:GO-major som hålls i Stockholm i november.

The International 10 har den överlägset största prispotten i tävlingens historia, med över 40 miljoner dollar som ska delas ut till de tävlande.

Niklas tankar: Det var ju något av ett haveri att man inte verkar ha fattat storheten i e-sport och att The International är den i särklass största tävlingen i sitt slag i världen. Sverige har alltid varit framstående inom e-sport, och det blev direkt pinsamt för oss när Valve kände sig manade att flytta. Att de flyttade till ett av de länder med lägst antal vaccinerade i Europa är dock snudd på skrattretande. Hade inte Sverige fumlat bort bollen här är jag övertygad om att ett ordentligt The Interational hade kunnat hållas i Globen den här veckan. Bättre lycka nästa gång.

Rockstar släpper remaster av GTA-trilogi

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Tre riktigt bra spel får nya versioner.

I slutet av oktober fyller Grand Theft Auto 3 20 år och i förra veckan bekräftade Rockstar att man kommer att släppa en sedan länge ryktad nyutgåva med det, San Andreas och Vice City. Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition släpps till PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch, och PC senare i år. Samlingen kommer även till Iphone och Android i början av nästa år.

Rockstar är i nuläget sparsmakade med detaljer, men spelen ska uppdateras grafiskt och få en del spelmekaniska förbättringar. Man lovar dock att känslan i spelen ska vara intakt.

Inför släppet av Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition har Rockstar börjat plocka bort originalversionerna av spelen från digitala butiker.

Niklas tankar: GTA 3, Vice City och, framförallt, San Andreas är tre ikoniska spel som har en självklar plats i spelhistorien och det sistnämnda är fortfarande min absoluta favorit i serien. I väntan på minsta lilla knyst om ett GTA 6 känns det här som ett fint släpp. Men jag undrar om det kan vara problematiskt att de gamla versionerna tas bort, något som i och för sig är vanligt, nu senast i form av Quake där den gamla versionen ersattes med den nya.