Sommar och semestertider lider mot sitt slut, och det börjar bli dags att blicka mot spelhösten. En del grejer har redan börjat släppas, men på nyhetsfronten är det än så länge lite lugnare. Denna vecka gläds vi åt att det ser ut att bli remasters på tre klassiska GTA-spel och att skaparen av Spec Ops: The Line och gitarristen i Nine Inch Nails slår sina påsar ihop för att göra spel. Och vad sägs om en liten trailerkavalkad som grädde på moset?

Remasters av GTA 3, San Andreas och Vice City kan släppas i år

GTA: San Andreas

Grove Street for life!

Det ser ut att bli remastrade versioner av GTA-spelen från Playstation 2 senare i år. Enligt uppgifter till bland andra Kotaku är det nyversioner av Grand Theft Auto 3, San Andreas och Vice City på gång till PC, konsoler – inklusive Switch – Stadia och mobil. Det ska vara Rockstar Dundee, tidigare Ruffian Games, som ligger bakom det hela, och de ska remastras i Unreal Engine och ha en blandning av ”ny och gammal grafik”. De ska då se ut som en tungt moddad version av de gamla spelen. Även UI ska uppdateras, men själva gameplay ska ligga så nära Playstation 2-originalen som möjligt.

Nyversionerna av de tre GTA-spelen ska vara en del i en satsning på att blåsa nytt liv i klassiska Rockstar-spel, och om allt går bra sägs även ett nysläpp av Red Dead Redemption vara på gång.

Niklas tankar: Visst är det egentligen lite märkligt att de tre mest klassiska GTA-spelen inte blivit remastrade tidigare? De är alla tre ikoniska och viktiga delar av spelhistorien, och jag tror att väldigt många yngre som växt upp med GTA Online hade uppskattat att se var det kommer ifrån. Jag vet att jag åtminstone vill se Grove Street i modern tappning!

Spec Ops: The Line-skapare och Nine Inch Nails-gitarrist gör skräck

Vad har kritikerrosade actionspelet Spec Ops: The Line och industrirockbandet Nine Inch Nails gemensamt? Inte särskilt mycket fram tills alldeles nyligen. Cory Davis, designern bakom Spec Ops: The Line är tillsammans med NIN-gitarristen Robin Finck är två av namnen bakom den nystartade spelstudion Eyes Out. Ännu är mycket lite känt om vad deras första projekt kommer att bli, men det beskrivs som ett ”cosmic horror game” med stort fokus på ”environmental storytelling”.

Eyes Out har sitt fäste i Los Angeles och beskriver sig själva som ”passionerade världsbyggare som tror på den kraftfulla synestesin som uppstår ur musik, berättande och interaktiva upplevelser”. Utöver Spec Ops: The Line har Cory Davis arbetat med skräck i spel som Condemned 2: Bloodshot, F.E.A.R: Extraction Point och Playstation VR-spelet Here They Lie. Finck har tidigare gjort musik till Observation och NOCT och det var under utvecklingen av just Here They Lie som de två träffades och började spåna på spelidéer, skriver IGN.

Studion har lovat att berätta mer om sitt första spel under de kommande månaderna.

Niklas tankar: Jag är visserligen sällan en skräckspelare, men Spec Ops: The Line och Nine Inch Nails är två saker jag verkligen gillar. Det förstnämnda blåste mig av stolen när det släpptes för nästan tio år sedan, och de sistnämnda har haft en särskilt plats i mitt spelarhjärta sedan den fantastiska musiken i första Quake. Det lilla vi vet om Eyes Out än så länge känns väldigt konceptuellt, kolla bara in ”trailern” ovan. Om det är något jag gillar med spel, så är det när skapare är villiga att tänka utanför boxen.

Det bästa från Nintendos Indie World

Nintendo har som vana att visa upp kommande spel till Switch lite hipp som happ, och i förra veckan var det dags för en Indie World-visning. Den kanske största överraskningen var att Axiom Verge 2 äntligen fick ett släpptid, som var ”nu”! (En första stream av spelet knåpades hastigt ihop, och går att se i efterhand här. Här kommer några andra godbitar från Indie World.

Skejtgraffiti i Bomb Rush Cyberfunk kommer nästa år

Ryska indiesuccén Loop Hero blir bärbar i vinter

Pusselspelet Shovel Knight: Pocket Dungeon släpps i vinter

Tetris Effect Connected kommer till Switch 8 oktober

 

Rollspelet Eastward släpps den 16 september