Känner ni det? Det luktar God of War! Denna vecka släpps ett av årets tveklöst mest framemotsedda spel, och vi är såklart rejält taggade. Som av en slump blir det mycket Playstation även bland nyheterna, då vi fått ett datum och ett pris på Playstation VR2. Vi kollar även in att Playstation Plus blöder prenumeranter – och att svenska Embracer lägger ner Square Enix Montreal ett halvår efter att de köpte studion.

Playstation VR2 kommer i februari – kostar som en hel konsol

Playstation VR2

Den här blir dyr… Jättedyr! Bild: Sony

Den 22 februari släpps det Playstation 5-exklusiva VR-headsetet Playstation VR2 runt om i världen. Det skriver Sony i ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen. Det rekommenderade priset för själva headsetet och kontrollerna är 599 euro. Det är ännu oklart vad det kommer att kosta i Sverige, men troligtvis minst 6 500 kronor, eller ungefär vad en Playstation 5-konsol kostar.

PSVR 2 släpps även i ett paket tillsammans med Horizon Call of the Mountain för 650 euro och det kommer en laddningsstation till kontrollerna för 50 euro.

Förhandsbokningarna drar igång den 15 november, men det är ännu oklart var den kommer att säljas i Sverige.

Niklas tankar: Oj oboj så mycket pengar! Det blir till att skaffa ett extrajobb för att ha råd till det här. Att skaffa sig en PS5 med PSVR2 kommer att kosta ungefär lika mycket som en helt okej PC-rigg, förutsatt att du ens kan få tag på dem. Jag gissar dock att PSVR2 kommer att sälja som smör i solsken, pris och ekonomisk kris till trots. Man ska aldrig underskatta hur mycket av sin disponibla inkomst folk är villiga att lägga på leksaker.

Om jag kommer att försöka förhandsboka? Det kan du fethaja!

Embracer stänger ner Square Enix Montreal ett halvår efter köpet

Hitman Go

Onomas Go-spel var riktigt bra mobilspel.

Onoma, tidigare känd som Square Enix Montreal, läggs ner, bara sex månader efter att studion köptes upp av svenska speljätten Embracer Group, skriver Bloombergs Jason Schreier. Det är även bara tre veckor efter att studion, som ligger bakom mobilspelen Hitman Go, Lara Croft Go och Deus Ex Go, fick sitt nya namn. Nedläggningen påverkar runt 200 anställda, och källor säger till Bloomberg att vissa av dem kommer att flyttas över till Eidos-Montreal. Det är oklart hur många anställda som kommer att stå utan jobb efter stängningen. Beslutet att lägga ner Onoma uppges ha drivits på av Embracers beslut att röra sig bort från mobilspel och fokusera på PC och konsol, samt ett större kapande av kostnader inom koncernen.

Eidos-Montreal, å sin sida, ska enligt Jason Schreier ha ett nytt Deus Ex-spel på gång, även om det är väldigt tidigt än så länge. De ska även ha lagt ner utvecklingen av ett Stranger Things inspirerat ”ungdomar på cykel”-spel. Studion ska även ha inlett ett samarbete med Microsoft för att vara till stöd för spel som rebooten av Fable.

Niklas tankar: Det var väl bara en tidsfråga innan Embracer började kapa personal eller lägga ner studior med tanke på hur oerhört många de köpt på sig under de senaste åren. Vi går onekligen mot sämre tider och det lär inte vara det sista vi ser av sånt här. Tråkigt för alla inblandade, särskilt som Go-spelen var riktigt bra mobilspel. Montreal är en stad med flera stora studior, och vi håller tummarna för att folk landar på fötterna. Håller tummarna gör vi även för att det här beryktade Deus Ex-spelet faktiskt blir av. Första spelet är ju ändå ett av de bästa som någonsin gjorts.

Playstation Plus har tappat nästan två miljoner prenumeranter

Playstation Plus

Färre användare, men mer lönsamt, för Playstation Plus.

Antalet betalande Playstation Plus-användare sjönk från 47,3 miljoner till 45,4 miljoner mellan juli och september i år, enligt Sonys senaste kvartalsrapport. Tappet sammanfaller med tidpunkten då tjänsten delades upp i tre olika nivåer, Essential, Extra och Premium. Men även om såväl antalet prenumeranter som aktiva Playstation-spelare sjönk så ökade intäkterna från Playstation Plus med 10 år procent. Troligtvis på grund av att folk hoppade till någon av de dyrare prenumerationsnivåerna.

I ett uttalande säger ekonomichefen Hiroki Totoki (översatt av Video Games Chronicle) att det inte blivit någon ordentlig fart på den nya tjänsten och att Sony inte har marknadsfört det särskilt aggressivt. Han säger sig tro på en återhämtning genom ”bättre erbjudanden” framöver.

Totoki förklarar Sonys resultat i stort med att ”fler lämnar hemmet” efter pandemilättnader, att inte så många spel har släppts och den pågående halvledarbristen. Men det ser bättre ut framöver, och Sony tror sig fortfarande kunna tillverka de 18 miljoner konsoler under 2022 som man planerat, särskilt med nyligen släppta Call of Duty: Modern Warfare 2 och God of War Ragnarök som kommer i veckan.

Så sent som i förra veckan meddelade Xbox-chefen Phil Spencer att Game Pass nu går med vinst, och står för 15 procent av Xbox-avdelningens intäkter.

Niklas tankar: Jag tror inte att någon av särskilt imponerad av hur ”nya” Playstation Plus rullades ut. Det har från start varit förvirrande vad som ingår i vilken nivå, och vilka spel som faktiskt finns. Visst finns det många spel där, men utbudet av främst helt nya spel går inte att jämföra med Xbox Game Pass. Jag skaffade själv Extra-nivån för en billig peng för att kunna spela Stray, men det är tveksamt om jag kommer att fortsätta med den när den löper ut vid årsskiftet. Sony har mycket att jobba på när det kommer till Playstation Plus, men vad gör väl det när varenda jävel som äger en Playstation-konsol kommer att lägga 800 spänn på God of War Ragnarök i veckan. Pengarna rullar in som det ska oavsett.