Niklas åker söderöver för lite välförtjänt semestrande. Under tiden steppar Linus återigen in och ger er lite rykande färska nyheter från veckan som gått. Det blir ytterligare tjat om den där förbannade Spelhjälpen, en berättelse om hur du kan bli stämd om du anordnar fester med tema Pokémon och så senaste nytt inom Saker Kanye West Är Upprörd Över.

Spelhjälpen – en succé

När spelhjälpen drog igång var det med ett ”ouppnåeligt” mål satt på 30 000. Sikta mot stjärnorna och allt det där. Under kvällens gång hann det målet flyttas upp både och och två gånger och landade slutligen på en vansinniga summan 100 000 kronor. En siffra som även den överträffades. Ännu är alla pengar från auktionerna inte sammanställda, men summan från pengar skänkta innan, under och efter streamen ligger nu på lätt svindlande 111 000 kronor.

Linus tankar: Herre-jävla-gud. Spelhjälpen gick bättre än jag tror att någon ens vågat fantisera om. Och alla arrangörer ska känna sig stolta. Det var en fruktansvärt välarrangerat evenemang med spännande gäster och roliga spel. Och spelcommunityt steppar ännu en gång upp och visar var skåpet ska stå. Jag ser redan fram emot nästa upplaga av Spelhjälpen. Ja, och så en fjärde säsong av Retroresan så klart.

Det är dyrt att vara Pokémonfan

Ramar Larkin Jones stämdes av The Pokémon Company International för att han ordnade en Pokémon-fest

Ramar Larkin Jones är (var?) ett stort fan av Pokémon. Ett bevis för det är att han varje år sedan 2011 dragit ihop en inofficiell releasfest för nya Pokemón-spel. Men det är slut på det nu. Inför årets upplaga blev han nämligen kontaktad av The Pokémon Company International – och stämd på $4000. Jones, som jobbar på ett café, hade av förklarliga skäl inte $4000 bara liggande och hade ingen möjlighet att själv samla ihop det på de 45 dagar han fick på sig, och vände sig därför till internet. Det tog hans GoFundMe-kampanj tre dagar att dra ihop den efterfrågade summan och Jones är nu skuldfri. Men stämningen hade önskat(?) resultat: några fler fan-fester tänker han aldrig organisera.

Linus tankar: Jag förstår inte hur The Pokémon Company tänker här. Eller, jag förstår ju att Jones inte tekniskt sätt har ”rätt” att marknadsföra sin fest med Pokémon, men å andra sidan: allt det är är mer reklam för spelen. Vad tror de att de kommer att tjäna på att skrämma sina fans ifrån att visa uppskattning? Hade de haft någon som helst tanke på communitybyggande borde de istället gjort tvärt om: hört av sig till Jones och frågat ifall han ville göra sin inofficiella fest mer officiell. Men jag antar att det kändes som ett bättre beslut att bara stämma honom.

Kanye är arg på mikrotransaktioner

Vi är väl alla ganska överens om att mikrotransaktioner i spel i 99 fall av 100 är ett förbannat bös. Speciellt i spel riktade till barn, som kan råka klicka hem smurfbär för tiotals tusen kronor. I en rad arga tweets går hiphop-stjärnan Kanye West till angrepp mot precis just det och skriver bland annat ”Fuck any game company that puts in-app purchases on kids games!!!” och ”If a game is made for a 2 year old, just allow them to have fun and give the parents a break for Christ sake.”

Linus tankar: Den här nyheten har väl egentligen inget jättestort allmänintresse, men jag kan inte värja mig för Kanyes ilska. Att en ångande Yeezy flängt en guldpläterad iPad med Hay Day över balkongräcket på sin penthouse-lägenhet är något jag hittade på alldeles precis just nu, men jag tycker att vi alla ska föreställa oss det ändå. För vår kollektiva glädjes skull.