Släppvecka för såväl Horizon: Forbidden West och Total War: Warhammer 3, hörrni! Och nästa vecka kommer Elden Ring. Hjälp! Innan vi drunknar i spel häpnar vi över hur många som spelar det inte särskilt roliga Lost Ark, att Microsoft lovar att släppa Call of Duty till Playstation även i framtiden – och kollar in förra veckans Nintendo Direct med Carby.

Lost Ark näst mest spelade på Steam efter två dagar

Lost Ark

Väldigt, väldigt, väldigt många vill spela Lost Ark.

1 325 305. Så många personer spelade Lost Ark vid klockan 21 i lördags, enligt SteamDB. Det puttade upp det till plats 2 på listan över spelen som haft flest samtidiga spelare på Steam någonsin. Det koreanska free to play-actionrollspelet släpptes på engelska så sent som i fredags, och spelas nu alltså av fler än både CS:GO och Dota 2. Bara PUBG har haft fler spelare samtidigt, med överlägsna 3 257 248 stycken. Redan innan Lost Ark släpptes som free to play, när man kunde köpa sig till åtkomst till det, var det ett av de mest spelade spelen på Steam med över 500 000 samtidiga spelare.

Lost Ark är utvecklat av den sydkoreanska studion Smilegate och släpptes i Sydkorea 2019 och senare även i Japan och Ryssland. Men i förra veckan kunde alltså spelare i Nordamerika och Europa ta del av fenomenet. Under den första helgen har spelare dragits med stora problem med fulla servrar, och har även kompenserats för detta i form av prylar i spelet.

Niklas tankar: Jag har ända sedan jag först såg en trailer för Lost Ark undrat vad grejen är med det. Det ser inte särskilt snyggt ut, striderna är, åtminstone inledningsvis, oerhört tråkiga och det har allt som gör ett free to play-spel till ett free to play-spel. Det är menyer på menyer på menyer och olika valutor i drivor och möjligheten att spendera pengar på precis hur mycket som helst. Men det har ändå någonting, och uppenbarligen är jag inte ensam om att känna så. Jag kan inte påstå att jag haft ”kul” med Lost Ark en enda sekund, ändå har det tagit mig strax över fem timmar aktiv speltid att slita mig från det. Eventuellt har Smilegate kommit på ett sätt att injicera heroin genom skärmen rakt in i spelarens ögon. Jag lovar att ta upp det i nyhetssvepet när jag funnit bevis för detta.

Microsoft lovar att släppa Call of Duty till Playstation även i framtiden

Call of Duty: Warzone

CoD ska komma till Playstation även i framtiden. Men i vilken form?

När Microsoft nyligen meddelade att man köper Activision Blizzard i en megaaffär värd över 600 miljarder kronor, väcktes frågan om huruvida spelen som följer med köpet blir konsolexklusiva för Xbox framöver. I ett försök att lugna oroliga fans skriver Microsoft-chefen Brad Smith i ett långt blogginlägg bland annat att Call of Duty och ”andra populära Activision Blizzard-titlar” kommer att släppas på Playstation även efter det att nuvarande överenskommelser löpt ut.

”Vi har försäkrat Sony om att vi kommer att göra spelen tillgänliga på Playstation utöver de existerande överenskommelserna och in i framtiden så att Sony-fans kan fortsätta njuta av spelen de älskar”, skriver Microsoft i inlägget. Man skriver också att man är ”intresserade av att ta liknande steg för att stödja Nintendos framgångsrika plattform. Vi tror att det här är det rätta att göra för branschen, för spelare och för vår verksamhet”.

Niklas tankar: När branschens absolut största affär någonsin utbasunerades var det väldigt otydligt med vad som skulle hända med just exklusiviteter. Nu är det lite tydligare, men inte mycket. ”Call of Duty” kan betyda många saker. Det skulle kunna vara så att det är Warzone man lovar kommer att finnas på Playstation i framtiden, men att man låser in ”riktiga” Call of Duty på Xbox och PC. Det är även väldigt oklart vilka spel som är ”andra populära Activision Blizzard-titlar”, men åtminstone Overwatch 2 och Diablo 4 ser ut att komma till Playstation. Värt att notera är dock att jätteaffären inte är klappad och klar ännu. Först ska amerikanska myndigheter granska det hela, men förståsigpåare verkar tro att det inte kommer att vara några större problem.

Det bästa från Nintendo Direct

Carby

Carby, no!

Nintendo har hållit en Direct, i februari! Den kom lite från ingenstans, så de flesta förväntade sig inte särskilt mycket, men det visade sig ändå vara en märklig kavalkad och en riktig fest för den som gillar gamla japanska rollspel från 90-talet (hallåja!). Men vi fick även bland annat ett nytt Super Mario Strikers och en ny uppföljare(!) till Wii Sports, typ. Här är det bästa och mest intressanta från Nintendos show, i kronologisk ordning.

Fire Emblem Warriors: Three Hopes

Musou-varianten av Fire Emblem släpps i ny skepnad den 24 juni.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Remaken på Game Boy Advance-klassikern kommer den 8 april.

No Man’s Sky

No Man’s Sky kommer på något vänster till Switch i sommar.

Mario Strikers: Battle League

Det första Mario-fotbollsspelet sedan 2007 kommer den 10 juni i år.

Splatoon 3

Co op-läget Salmon Run Next Wave i Splatoon 3 visades upp. Spelet kommer i sommar.

Front Mission 1st: Remake och Front Mission 2: Remake

Mech-klassikern Front Mission får två remakes, den första i sommar, den andra ”i framtiden”.

Disney Speedstorm

Mario Kart fast Disney och free to play släpps i sommar.

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

En remake på Playstation-klassikern Chrono Cross släpps den 7 april. Innehåller även textäventyret Radical Dreamers, som släpps släpps för första gången utanför Japan.

Kirby and the Forgotten Land

Kirbys nästa äventyr, i vilket Kirby kan äta en bil(!) släpps den 25 mars.

Klonoa Phantasy Reverie Series

Ytterligare en Playstationklassiker, i form av två Klonoa-spel, släpps i ny version den 8 juli.

Portal: Companion Collection

Portal(!) 1 och 2 släpps till Switch i år.

Live A Live

Square-rollspelet Live A Live till Super Nintendo släpptes aldrig utanför Japan, men kommer nu i en remastrad version den 22 juli.

Nintendo Switch Sports

Dags att damma av bowlingskorna. En uppföljare till megahiten Wii Sports och Wii Sports Resort släpps till Switch den 29 april.

Earthbound och Earthbound Beginnings

Fansen vill ha Mother 3 på engelska, men tills vidare får de nöja sig med att Super Nintendo-klassikern Earthbound (Mother 2) och NES-spelet Earthbound Beginnings (Mother) släppts till Nintendo Switch Online.

Nya banor till Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe kommer att få inte mindre än 48 ”nya” banor från tidigare spel. De släpps i sex sjok om åtta fram till slutet av nästa år. De första åtta släpps den 18 mars. Alla banorna går att köpa för en klumpsumma, men allt ingår i Expansion pack-versionen av Nintendo Switch Online.

Xenoblade Chronicles 3

Nästa spel i den massiva rollspelsserien Xenoblade Chronicles släpps i september i år.