Den gångna veckan skulle ha varit E3-veckan, och vi hade badat i spelnyheter. Det har fortfarande hänt en hel del, och vi kan omöjligt täcka allt här. Men framförallt har Sony äntligen visat upp hur Playstation 5 och spelen till den ser ut. Därför viger vi hela veckans nyhetssvep åt den hiskeliga kolossen.

Playstation 5 – så ser den ut, och här är spelen

Efter mycket om och men har Sony till slut visat upp hur Playstation 5 kommer att se ut. Man gjorde det i samband med ett livesänt event som sköts upp efter polisvåldsprotesterna i USA och stora delar av världen bröt ut.

Playstation 5 kommer att släppas i två varianter – standardvarianten med en Ultra HD Blu-ray-läsare, och en Digital Edition utan skivläsare. I övrigt ska de två versionerna av konsolen vara identiska. Det tvåfärgade, höljet på konsolen var i princip det enda som visades. Saker som pris, släppdatum och tjänster är fortfarande okända. Vi vet inte heller vilka in- och utgångar konsolen har, förutom en USB-B och en USB-C-port på framsidan. Måtten på den är också de okända och har lett till spekulationer på nätet kring att den verkar vara en av de större konsoler som släppts på väldigt länge.

Utöver själva konsolen visades den sedan tidigare presenterade handkontrollen Dualsense, samt en laddningsstation för dessa, ett par hörlurar, en ny kamera samt en fjärrkontroll för mediauppspelning.

Men även om utseendet på konsolen varit efterlängtat för många var det inte huvudnumret på Sonys visning – det var spelen. Drygt 25 stycken visades upp, några kända sedan tidigare, andra helt nya. Peter listade i fredags sina favoriter från visningen, om Horizon: Forbidden West, och nedan följer ytterligare några som stack ut. Hela visningen ser du HÄR.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

I en fristående fortsättning, om än inte en fullfjädrad uppföljare, av 2018 års Spider-Man-spel till Playstation 4 tar spelaren rollen som Miles Morales. Spelet skrivs av Evan Narcisse, som bland annat gjort Rise of the Black Panther-seriealbumen, och släpps i vinter.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Ett nytt spel i den klassiska serien Ratchet & Clank, med undertiteln Rift Apart, ser ut att vara sättet Sony vill visa upp den snabba hårddisken i Playstation 5 på. Ratchet och hans robotkompis hoppar mellan dimensioner som laddar in supersnabbt på ett sätt som inte varit möjligt på tidigare konsoler. Har inget släppdatum.

Stray

Stray utspelar sig i en cyperpunk-framtid där mänskligheten dött ut och ersatts av robotar. Du spelar som en katt med ryggsäck – det räcker så. Stray släpps nästa år till Playstation 5 och PC.

Ghostwire: Tokyo

Ghostwire: Tokyo gjorde stora rubriker när det visades på E3 i fjol, inte minst för spelets creative director Ikuri Nakamuras charmiga framträdande. Hon har sedan dess tyvärr lämnat projektet. Nu visar det sig att Ghostwire: Tokyo är ett actionspel i förstapersonsvy med massor av magi och övernaturligheter. Släpps nästa år.

Hitman 3

Hitman 3. HIT. MAN. 3. Räkna med stream!

Astro’s Playroom

Astro Bot Rescue Mission är ett riktigt bra exempel på hur VR-spel kan göras på ett kul sätt. Astro’s Playroom verkar inte vara ett VR-spel, men de små robotarna och världen är lika charmig som sist. Spelet följer med varje Playstation 5 och ska visa upp konsolens funktioner.

Bugsnax

För sex år sedan släppte Young Horses bläckfisksimulatorn Octodad: Dadliest Catch. Sedan dess har det varit tyst. Nu har de till slut visat upp vad de jobbat med – Bugsnax. Vad det faktiskt på riktigt är i spelväg kommer vi nog inte få veta förrän senare, men vi kan vara säkra på att det är galenskaper rakt igenom. Kommer till Playstation 4 och 5 i vinter.

Demon’s Souls

Det har gått rykten ett tag, och nu blev de bekräftade – From Software släpper en remake av Demon’s Souls. Spelet ser ut att vara omgjort från grunden och är enligt trailern exklusivt för Playstation 5. Oklart släppdatum.

Deathloop

Dishonored och Prey-utvecklarna Arkane Studios visade Deathloop för första gången på E3 i fjol, men här rörde det sig om en matig gameplay-trailer. Spelet kretsar kring två lönnmördare som är fast i en evighetslång tidsloop där de dödar varandra om och om igen. Konsolexklusivt på Playstation 5 och med oklart släppdatum.

Resident Evil Village

Resident Evil gjorde kritikerrosad comeback med Resident Evil 7, och serien har rönt ytterligare framgångar med nyversionen av Resident Evil 2 och 3. Nu är det dags för del åtta, och denna gång tar vi oss till en by fyll med allsköns läbbigheter. Starka Resident Evil 4-vibbar på trailern. Släpps nästa år.

Pragmata

Eventets märkligaste trailer stod Capcom för. Snubbe i rymddräkt, genomskinlig katt, gummibandsskyddsboll och en flicka som kan andas på månen. Det är extremt oklart vad Pragmata är, men höjer på ögonbrynen, det gör man. Släpps 2022.

Niklas tankar: En extremt stark visning över lag för Sony och Playstation 5. Vi fick äntligen se hur konsolen ser ut – grotesk. Jag har bestämt mig för att jag inte alls gillar den, och att jag är glad att jag har en tv-möbel med luckor som går att stänga så jag slipper att se den. Men, utseendet är inte allt. Spelkavalkaden var verkligen imponerande och visade bredd och – framförallt – mycket spel och inte så mycket förrenderade teaserklipp.

Sony har nu visat sin hand, och det är dags för Microsoft att göra nästa drag för sin Xbox Series X. I juli får vi se hur långt de är villiga att flytta fram gränsen för vad man visar. Det är inte jättemånga månader kvar tills de här konsolerna är tänkta att släppas, så lite pris och datum och annat hade varit trevligt. Om inte annat behöver vi lite positivitet att se fram emot i dessa tider.