En rätt långsam nyhetsvecka är till ända, och vi börjar med två viktiga, om än lite torra nyheter. Quantic Dream har fått en dom mot sig uppriven efter anklagelserna om skadlig arbetsmiljö. Dessutom har Sony köpt på sig lite mer innehav i Epic Games, en nätt summa på 200 miljoner dollar. Men vi avslutar med något roligaren, nämligen en trailerkavalkad med kommande indiespel till Switch.

Quantic Dream frias efter anklagelser om skadlig arbetsmiljö

Tryck X för samhällskritik.

En fransk domstol har rivit upp en dom mot Detroit: Become Human-utvecklarna Quantic Dream, som stämdes av en anställd efter att 2018 ha anklagats för sexism, rasism och skadlig arbetsmiljö, skriver Polygon. Domen överklagades och efter att ha tagits upp i domstol på nytt frias alltså Quantic Dream, som ser det som en upprättelse för vad de kallar för ett drev av medier och på sociala medier. Anklagelserna har ”allvarligt skadat studions heder och rykte”, skriver Quantic Dream själva i ett uttalande. Det är oklart om domen kommer att överklagas.

Det var tidigt 2018 som franska publikationer, med ansedda Le Monde i spetsen publicerade reportage om sexuella trakasserier och skadlig arbetsmiljö hos Quantic Dream. Det ledde till att studion, med David Cage i spetsen, stämde publikationerna i fråga och högljutt förnekade allt som skrevs i reportagen.

Niklas tankar: Att Quantic Dream kallar friandet för en upprättelse för företagets heder är lite märkligt, då domen inte innebär att det inte skulle finnas en skadlig arbetsmiljö på studion. Vi snackar fortfarande om arbetsplatsen där det spreds bilder på anställda som photoshopats så att de var utklädda till nazister, eller i olika sexuella situationer. Den friande domen gör inte det ogjort, utan slår helt enkelt fast att bilderna inte var tillräckligt nedvärderande, rasistiska eller homofobiska för att det skulle vara brottsligt. Det kan dock också vara ett tecken på att problemen inte var så utbredda som vissa ville få det att se ut som. Hur som helst så känns kulturen på Quantic Dream överdrivet pojkrummig, och inget jag skulle vilja befatta mig med.

Sony utökar sin Epic-investering

Kratos i Fortnite

Kratos från God of War är en av crossover-karaktärerna i Fortnite.

Förra sommaren köpte Sony in sig i Epic Games med 250 miljoner dollar. Nu har man utökat sin minoritetsandel i Fortnite-utvecklaren med ytterligare 200 miljoner dollar. Det meddelade Epic i ett uttalande om att man tagit in investeringar från externa parter på en miljard dollar, och att företaget nu värderas till 28,7 miljarder dollar, lite drygt 240 miljarder svenska kronor. Sony stod med sina 200 miljoner för den största andelen den här gången, och de övriga 800 miljonerna kom från ett dussintal andra företag. I uttalandet nämner Epics vd Tim Sweeney att investeringarna kommer att hjälpa med utbyggnaden av deras ”Metaverse”. Det har vi redan sett prov på i Fortnite-crossovers med bland annat andra spelserier, Marvel och Star Wars, men också att det har hållits konserter och visats filmtrailers i själva spelet.

Vad den utökade investeringen i Epic innebär för Sony är ännu oklart, men Tim Sweeney kommer även fortsatt att vara majoritetsägare i bolaget.

Niklas tankar: Epic fortsätter att vara en framgångssaga utan dess like. Den som kan sin historia minns att kinesiska Tencent köpte 40 procent av företaget 2012, och då fick punga upp med 300 miljoner dollar. Idag är hela företaget värt nästan 100 gånger så mycket. Fortnite har sedan en tid tillbaka varit ett sånt där spel som är så stort att det är ett eget fenomen även utanför den spelande världen. En populärkulturell gigant i samma liga som Star Wars eller Harry Potter. Jag fascineras ständigt över vad man gör med det spelet och deras ”Metaverse” och slukar nyheter om det även om jag inte vill spela spelet själv. Det är alltid spännande att se vad man kommer att göra härnäst, och jag slutar aldrig att häpna över att det tydligen inte finns någon hejd på hur mycket Epic kan växa.

Videotips: Det bästa från Nintendos Indie World Showcase

Efter två tunga och torra nyheter avslutar vi veckans nyhetssvep med en liten trailerkavalkad. I veckan som gick sände Nintendo en kortare presentation av indiespel som kommer till Switch. Det bjöds på såväl helt nya spel som äldre titlar som kommer till Switch inom kort. Orkar du inte se hela presentationen kommer här några av höjdpunkterna:

Liftaräventyret Road 96 släpps senare i år

Hiphop-doftande runnern Aerial_Knight’s Never Yield släpps 19 maj

Övernaturliga äventyret Last Stop släpps i juli

Surrealistiska Hindsight kommer senare i år

Mer skate än någonsin i vinter i OlliOlli World

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge kommer till Switch senare i år

Cris Tales utlovar tidsresor och RPG den 20 juli

GetsuFumaDen: Undying Moon, ett hack ’n slash-roguelike kommer nästa år

Mytologiska actionäventyret Aztech Forgotten Gods kommer i höst

Indieälsklingen Oxenfree får en uppföljare senare i år