Det har varit något av en mellanvecka innan nya Paper Mario och Ghost of Tsushima släpps och Microsoft håller sin ”E3”-visning. Men, Ubisoft passade på och körde sin på söndagkvällen mitt under en brinnande trakasseriskandal. Under veckan har även Sony meddelat att man pumpar in pengar i Epic, och Sega visade upp ett mini-arkadkabinett med en massa spel i.

Sony investerar 250 miljoner dollar i Epic Games

Sony Epic Games

Sony köper en liten, liten del av Epic Games för 250 miljoner dollar.

Sony har gått in med 250 miljoner dollar, drygt 2,3 miljarder kronor, i Epic Games, skriver bland andra Venturebeat. Det förstärker samarbetet de två företagen emellan, som tillsammans visade upp kommande Unreal Engine 5 på Playstation 5 i maj i år. 250 miljoner dollar ger Sony 1,4 procent av Epic, att jämföra med när kinesiska Tencent fick 40 procent för 330 miljoner dollar 2012. Epic Games har alltså växt en del sedan dess, mycket tack vare att Fortnite blev en sådan succé.  Sonys köp innebär att Epic dragit in 1,83 miljarder dollar i investeringar.

Epic har klargjort att deras spel även i fortsättningen kommer att släppas på andra plattformar än Playstation, eftersom Sonys investering bara innebär en minoritetsandel i det stora företaget som ligger bakom såväl Fortnite som spelmotorn Unreal Engine och spelbutiken Epic Games Store.

Niklas tankar: 250 miljoner dollar är väldigt mycket pengar. Men jämfört med vad Epic Games är värt idag är det en piss i Mississippi. Det mest intressanta med det här är egentligen hur mycket Epic växt de senaste åren, och hur oerhört stort Fortnite är såväl för dem och som världsomvälvande kulturfenomen. Personligen tycker jag att Epic gör mycket rätt, och deras spelbutik har kommit långt på kort tid. Men de saknar fortfarande saker som spelare tar för givet nu för tiden, och har mycket att jobba på när det kommer till Epic Games Store. Gudarna ska veta att de har pengar till att göra det nu i alla fall.

Sega släpper miniarkad med 36 spel – i Japan

Astro City Mini

Titta så gullig den är! Bild: Sega

Astro City Mini. Så heter ett jättelitet arkadkabinett för hemmabruk som Sega ska släppa i Japan. Astro City var ett kabinett som kom till arkadhallar 1993 och som kunde användas till flera olika spel och är ett av Segas mest populära kabinett. Nu har man alltså tagit fram en miniversion av klassikern, som ska innehålla 36 spel, ha en inbyggd skärm, sex knappar, samt möjligheten att koppla till tv:n. I nuläget har japanska Game Watch kunnat bekräfta att följande spel följer med:

  • Alien Syndrome
  • Alien Storm
  • Golden Axe
  • Golden Axe: The Revenge of Death Adder
  • Columns II
  • Dark Edge
  • Puzzle & Action: Tant-R
  • Virtua Fighter
  • Fantasy Zone
  • Altered Beast

Astro City Mini går att förbeställa i Japan för 12 800 yen, motsvarande 1 100 kronor. Det är dock oklart huruvida kabinettet kommer att leta sig utanför Japan.

Niklas tankar: Minikonsoler är skoj och ibland blir det bra, ibland mindre bra. Nintendos minikonsoler – bra! Playstation Classic – mindre bra. Det här ser toppenkul ut, även om jag såklart inte har spelat de flesta av spelen som kommer att följa med. Jag kan tänka mig ett pyttelitet arkadkabinett hemma, om kvaliteten inte är allt för usel. Priset känns rimligt för något som har 36 spel och dessutom en inbyggd skärm. Ställer mig dock tveksam till huruvida vi kommer att få ta del av det roliga här i Sverige.

Ubisoft visade spel mitt under brinnande trakasseriskandal

Speljätten Ubisoft är ett av företagen som hamnat i blåsväder under vågen av anklagelser av sexuella trakasserier som svept genom branschen den senaste tiden. Nu är stormar det kring företaget igen, och denna gång är det den högste kreative chefen, Serge Hascoët, som tvingas lämna efter att franska tidningen Libération talat med personer som vittnat om allvarliga trakasserier, övergrepp och ett möjliggörande av en skadlig företagskultur. I en Twittertråd har användaren Thomas Bidaux sammanfattat anklagelserna i artikeln. Posten som kreativ chef kommer framöver att innehas av Ubisofts vd Yves Guillemot.

Utöver Hascoët, som alltså varit en av speljättens allra högsta chefer, kommer även Yannis Mallat, chef för Ubisofts kanadensiska studior, och företagets globala HR-chef, Cécile Cornet, att lämna företaget. Tidigare har vice vd:arna Maxime Béland och Tommy François tvingades lämna sina poster efter anklagelser om bland annat sexuella trakasserier, skriver bland andra Kotaku.

Nyheten om de senaste anklagelserna kom strax innan Ubisoft skulle visa upp sina kommande spel under showen Ubisoft Forward. Under showen nämndes dock inget om den senaste tidens händelser, utan man gjorde istället uttalandet i bilden ovan i sociala medier.

Under Ubisoft Forward visades bland annat längre segment från kommande Watch Dogs: Legion (släpps den 29 oktober) och Assassin’s Creed: Valhalla (släpps den 17 november) samt en cinematisk trailer för Far Cry 6 med Breaking Bad-skådisen Giancarlo Esposito i huvudrollen. Det spelet släpps den 18 februari nästa år. Man meddelade även att man kommer att sända ytterligare en Forward-show senare i år för att visa fler spel.

Niklas tankar: Allvarligt talat, det är inte jättesvårt att ställa gamle Yves framför en vägg och spela in två minuter där han snackar om den senaste tidens anklagelser inom företaget och klistra in det i showen. Det ser oerhört dåligt ut när det stormar så mycket om så högt uppsatta personer på världens största (tror jag) spelutvecklare, och man bara skickar ut ett pressmeddelande och sen en tweet. Men, troligtvis bryr sig 99 procent av deras spelare inte över huvud taget om den pågående förtroendekrisen, och om Ubisoft kan hålla det så, så är de nog väldigt nöjda. Men för oss som är någorlunda insatta ser det mer ut som ett försök att sopa väldigt allvarliga anklagelser under mattan. Vi får verkligen hoppas att de förändringar i företagskulturen som utlovats faktiskt blir av och att det gör skillnad på riktigt. För ärligt talat, jag är riktigt nyfiken på samtliga av de tre ovan nämnda spelen.