Sommaren har Sverige i ett stadigt grepp, och det har till och med nästan varit för varmt för att spela. Vi får hoppas att värmeböljan lägger sig snart, så att vi kan sätta tänderna i hösten vi har framför oss. Denna vecka fokuserar nyhetssvepet som så många gånger tidigare på dåliga arbetsförhållanden och spelutvecklare som far illa. Vi delar dessutom ut en känga till Apple för sina konstiga regler för appar på iOS – samt kollar in den sämsta sortens konsolexklusivitet i Marvel’s Avengers.

Utvecklare: Aeon Must Die är ”stulet”

Aeon Must Die

Aeon Must Die har inte tagits fram på ett schysst sätt, enligt tidigare anställda på studion.

Under Sonys State of Play-show i veckan som gick visades en trailer för Aeon Must Die, ett beat ’em up gjort av den estländska studion Limestone Games. Sedan dess har före detta medarbetare, inklusive studions tidigare kreativa chef och medgrundare Aleksei Nehoroshkin, anklagat den nuvarande ledningen för flertalet oegentligheter. Bland annat ska man inte ha betalat konstnärers lön, och inte haft tillräckligt med personal på projektet, något som lett till långa crunchperioder.

I en omfattande infodump på Dropbox anklagas ledningen dessutom för att ha samarbetat med en investerare för att ta över studion och IP:t för spelet, skriver bland andra Polygon.

”Spelets IP stals från dess skapare genom fulspel”, står det skrivet i beskrivningen till den Youtube-uppladdning av trailern som länkar till infodumpen.

Efter det att anklagelserna spridits i olika forum på nätet har spelets utgivare, Focus Home Interactive i ett uttalande på Twitter skrivit att man undersöker anklagelserna och agera om det visar sig vara sanna.

Aeon Must Die är tänkt att släppas till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC under nästa år.

Niklas tankar: Det är alltid deppigt att läsa om spelutvecklare som behandlar sina anställda och frilansare illa. I det här fallet verkar det dessutom bokstavligt talat finnas högar av bevis för att ledningen betett sig riktigt illa på Limestone Games. Jag hoppas att de som drabbats kan få någon form av upprättelse, och kommer att se på Aeon Must Die – vars trailer visade ett lovande spel – med en stor dos skepsis fram tills dess. Jag har sagt det förr, men tydligen behöver det sägas igen: Spelföretag – Ta. Hand. Om. Era. Anställda!

Apple stoppar Xcloud på iOS

Project Xcloud

Xcloud kommer till Game Pass – men bara för Android-användare.

Microsoft har avslutat testningen av streamingtjänsten Xcloud på iOS efter att Apple blockerat den på sin plattform. Anledningen är, enligt Apple, att man inte kan granska varje enskilt spel som släpps på Game Pass, när de blir möjliga att streama i september, skriver Business Insider.

I ett uttalande till The Verge beklagar sig Microsoft över att Apple har den enda plattform som förvägrar konsumenter streaming- och prenumerationstjänster för spel så som Xcloud och Stadia. Microsoft säger vidare att alla spel på Game Pass redan har granskats av organ som PEGI i Europa och ESRB i USA, och fått lämpliga åldersrekommendationer.

I september kommer Xbox Game Pass Ultimate-prenumeranter att kunna streama Game Pass-spel på Android-enheter. Men iOS-användare får alltså vänta.

Niklas tankar: Apples syn på appar och tjänster är märklig. Visst är det bra att App Store inte är riktigt lika full av skit som Googles motsvarighet, men när det kommer till tjänster som Xcloud, Stadia och Geforce Now blir det smått löjligt. Det är knappast någon högoddsare att en stor anledning är att Apple tar 30 procent av kakan på allt som säljs på App Store, så även prenumerationskostnader i appar. Och chansen att Microsoft, Google eller Nvidia skulle vilja ”ge bort” en tredjedel av intäkterna för sina tjänster är nog rätt så liten.

Spider-Man i Avengers blir exklusiv för Playstation

Spider-Man i Avengers

Spider-Man kommer till Marvel’s Avengers – men bara på Playstation.

Spider-Man blir spelbar nästa år i kommande Marvel’s Avengers – men bara på Playstation, meddelar spelets utvecklare Crystal Dynamics på den officiella Playstation-bloggen. Tilltaget att göra den populära superhjälten exklusiv för Playstation-ägare lär inte falla i god jord hos Xbox- och PC-spelare, särskilt inte som att Playstation dessutom får andra exklusiviteter som skins, utrustning och extra utmaningar.

Marvel’s Avengers släpps den 4 september – Spider-Man kommer till spelet nästa år.

Niklas tankar: Det här är ett exempel på konsolexklusivitet när den är som sämst. Spider-Man är ju kanske den mest omtyckta superhjälten alla kategorier, och att han ska låsas in på Playstation för att Sony äger en del av rättigheterna till honom känns unket. För Sonys del är det såklart en jättevinst att låsa in Spidde, särskilt med tanke på det Miles Morales-spelet som släpps i samband med Playstation 5. Men för alla som gillar Spider-Man men spelar på en annan plattform är det supertrist. Kör hårt med dräkter och andra konsolexklusiva kosmetiska föremål, men en helt hjälte? Och till råga på det den kanske mest populära? Nä, det känns inte bra.