Nu är vi verkligen i en mellanvecka. På torsdag håller Microsoft sin visning av förstapartsspel till Xbox Series X, och det ska bli riktigt intressant att följa. Men fram till dess får vi nöja oss med att Sony verkar öka produktionen av Playstation 5, att Xcloud kommer att ingå i Xbox Game Pass Ultimate i höst och att Microsoft Flight Simulator kommer på hisnande tio skivor.

Sony ökar produktionen av Playstation 5

Playstation 5

Det verkar bli fler sådana här än vi trott i år. Bild: Sony

Sony närapå fördubblar den planerade produktionen av Playstation 5 under 2020 och tänker tillverka 10 miljoner konsoler, rapporterar bland andra Bloomberg och Nikkei. Tidigare planerade Sony att hålla produktionen till 6 miljoner konsoler fram till mars 2021, på grund av den rådande coronapandemin. Men produktionen i Kina är på väg att öka igen, och enligt källor till Bloomberg vill Sony undvika brist på konsoler som drabbat bland andra Nintendo. Rädslan för en andra våg av smitta sägs även öka efterfrågan på nöjen i det egna hemmet.

Enligt källor till Bloomberg inleddes produktionen av Playstation 5 i juni.

Niklas tankar: Suget efter nya konsoler verkar stort, trots att världsekonomin är sargad. Men det är också logiskt att folk vill lägga de få slantar de har över på ett nöje som går att avnjuta i det egna hemmet.

Nu är såklart frågan: Betyder den ökade produktionen att Sony känner att priset på Playstation 5 är tillräckligt bra för att den ska sälja, ekonomisk coronakris till trots?

Xcloud blir del av Xbox Game Pass i september

Project Xcloud

Xcloud ingår i Game Pass Ultimate från och med september. Bild: Microsoft

Microsofts tjänst för att spela streamade spel, Xcloud, kommer att bakas in i Xbox Game Pass i september. I ett inlägg på den officiella Xbox-sajten om framtiden för Xbox framgår det att den som har den dyrare varianten, Xbox Game Pass Ultimate, kommer att kunna streama fler än 100 spel till sin mobil eller surfplatta. Priset på 135 kronor i månaden kommer inte att höjas när Xcloud, som funnits i testversion i Sverige i ett par månader, bakas in i tjänsten.

Niklas tankar: Jag har sagt det förr, och säger det igen: Microsoft gör så mycket rätt när det kommer till utbudet av tjänster. Xbox har gått från att vara en hårdvaruleverantör till ett tjänstedito och de gör det väldigt enkelt för folk att spela deras spel. Så enkelt att jag, som har en okej speldator, inte ens behöver tänka på att skaffa en Series X när den släpps senare i år. Så… antar att jag får tacka Microsoft för att de fattat det beslutet åt mig?

Microsoft Flight Simulator släpps på tio skivor

Microsoft Flight Simulator

10 skivor! Galet!

Den som vill installera en fysisk version av Microsoft Flight Simulator får ligga i. Spelet släpps nämligen på inte mindre än tio stycken dubbelsidiga DVD-skivor som tillsammans väger in på 90 gigabyte. Det skriver utgivaren av den fysiska versionen, Aerosoft, i ett foruminlägg. Skivorna innehåller hela Microsoft Flight Simulator, vilket gör det möjligt för den med en långsam internetuppkoppling att skaffa spelet, menar utgivaren. Dock ska en mindre nedladdning fortfarande krävas för att kunna starta spelet.

Tio skivor kan vara rekord i spelsammanhang. Eurogamer noterar att peka- och klicka-spelet Phantasmagoria kom på sju CD-skivor 1995, Black Dahlia på åtta 1998 och Everquest 2 klockade 2004 in på nio skivor.

Microsoft Flight Simulator släpps till PC den 18 augusti.

Niklas tankar: Det här är fantastiskt roligt! På ett sätt är det beundransvärt att man väljer att släppa ett helt spel på 90 gigabyte som inte kräver några större nedladdningar, just för dem som inte har så snabb uppkoppling. Samtidigt sätter de fingret på hur snabbt vi rör oss mot ett helt digitalt spelande liv. Nästan så man är lite sugen på att köpa spelet bara för att ha en absurd box med tio skivor i hyllan, även för en digitalvurmare som jag.