Det är viktigt att hålla koll på det där med upphovsrätt när man skapar material till spel, oavsett om det gäller saker som faktiskt finns med i spelet eller det som visas upp i trailers. Denna vecka drar vi Naughty Dog i örat för att inte ha haft bättre koll. Dessutom kikar vi lite på hur det går för Nintendo och vad Sony har i patentpåsen.

Assassin’s Creed-konst används i Uncharted 4-trailer

Ett av årets mest framemotsedda spel, Uncharted 4: Thief’s End, fick en ny trailer i veckan. I en scen syns en tavla med en strand på. Ubisoft Montreal-medarbetaren Azaïzia Aymar uppmärksammade på Twitter att motivet på tavlan i själva verket var en konceptbild från Assassin’s Creed 4: Black Flag, skriver Eurogamer.

Naughty Dog gick senare ut med en ursäkt, och erkände i ett blogginlägg att man använt sig av en Assassin’s Creed-bild och menar att det hela var ett misstag.

I topp, tavlan från trailern. i botten, konceptbilden från Assassin's Creed 4: Black Flag.

I topp, tavlan från trailern. i botten, konceptbilden från Assassin’s Creed 4: Black Flag.

”Vi vill uppriktigt be alla på Ubisoft, i Assassin’s Creed-teamet, konstnären och våra fans om ursäkt”, skriver man i blogginlägget.

Trailern har sedan felet uppmärksammades uppdaterats med en ny bild i tavlan.

Niklas tankar: Det snackas mycket om stöld och ohederliga metoder i branschen kring det här, men jag tror ärligt talat på Naughty Dog när man påstår att det hela var ett misstag. Jag ser framför mig hur någon stackars praktikant nu får bära hundhuvudet för att hen googlat fram en bild till trailern utan att tänka på upphovsrätt eller var den kommer ifrån. Men kanske är det dags för Naughty Dog att bli lite bättre på källkoll, då det inte är första gången de hamnar i upphovsrättsligt blåsväder. Skärpning, Naughty Dog!

Nintendo skriver ner vinstprognosen

Håll i slantarna, Luigi!

Håll i slantarna, Luigi!

Nintendo har skrivit ner prognosen för sin vinst för det ekonomiska året med hälften. Istället för 35 miljarder yen, eller 2,6 miljarder kronor, väntas vinsten nu landa på 17 miljarder yen, knappt 1,3 miljarder kronor, skriver BBC.

Anledningen till nedskrivningen uppges vara att en ökning av yenens värde jämfört med andra valutor har gjort att vinsten utanför Japan blir mindre.

Men Nintendos försäljning minskade även framåt slutet av förra året, och man säljer mindre av både 3DS och Wii U än man tidigare beräknat.

Niklas tankar: Hallå? Har ni somnat? Jag vet att sådana här rapporter om ett företags förväntade respektive faktiska vinst är galet tråkigt, men just den här gången kommer den ganska lägligt. Det tisslas och tasslas en massa om Nintendos kommande konsol, NX. Vad det kan vara, när den kan tänkas komma och vilka som kommer att göra spel till den.

Att det går fortsatt knaggligt för Nintendo, som inte lyckats få fart på Wii U, gör att de får en blåslampa i häcken när det gäller NX. Enligt de senaste ryktena kan konsolen komma att släppas redan i år, och det verkar allt mer troligt. Kom igen nu, Nintendo, det är dags att berätta vad NX är.

Sony söker patent för kontrollhandske

Sonys planer vs. vad hela världen vill ha.

Sonys planer vs. vad hela världen vill ha.

Sony har sökt inte mindre än tre olika patent för handskliknande kontrollmetoder för spel. Det enligt Neogaf-användaren Rösti (via Gamespot). Patenten gäller dels en sensor som känner av fingrarnas position, dels en sensor som känner av om användaren rör vid något, och en kommunikationsmodul som skickar signaler till ett headset så att användarens hand kan visas upp i virtual reality.

Patenten, som nyligen upptäcktes av Rösti, söktes redan 2014, och att ett patent söks betyder inte att någon faktiskt kommer att göra något av det. Sony har själva inte sagt något om patentet, men deras virtual reality-headset Playstation VR ska släppas senare i år.

Niklas tankar: Ge mig! Som jag säger i veckans kommande avsnitt av Svamppod (spoiler!) så älskar jag när spelföretag gör knasiga saker. Visserligen är det ofta Nintendo som står för knasigheterna, men Sony får gärna ge mig den Power Glove vi vill ha och förtjänar. Om jag kan Minority Reporta med hög precision i virtual reality blir chansen att jag skaffar mig ett svindyrt headset så mycket större. Dystopisk sajberframtid, initiate!