Nu händer det grejer! GTA 6, troligtvis det största spelet under utveckling just nu, har drabbats av en jätteläck och internet har bubblat av dåliga takes. Utöver det har Logitech visat upp en ”streamingkonsol” – och EA har bekräftat att allas favorittränare Ted Lasso kommer till Fifa 23.

17-åring gripen efter massiv GTA 6-läcka

GTA Online

Det är inte 17-åringen på bilden som gripits.

En brittisk tonåring har gripits i Oxfordshire misstänkt för inblandning i hackerattacker, skriver bland andra BBC. På Twitter skriver frilansreportern Matthew Keys att brottsmisstanken enligt poliskällor har att göra med den stora Grand Theft Auto 6-läckan hos Rockstar, och eventuellt även mot Uber.

Det var i förra veckan som över 90 videor från ett GTA 6 under utveckling läckte på ett forum för spelet. Videorna från det ofärdiga spelet bekräftar många av de rykten som florerat kring att det utspelar sig i Vice City och har seriens första kvinnliga protagonist. Rockstar har även själva bekräftat läckan, men menar att det inte påverkar utvecklingen av det kanske absolut största spelprojektet just nu.

Niklas tankar: Det här får nog ändå ses som en av de större läckorna i spelbranschen på rätt länge. Tanken på att en ensam 17-åring eventuellt skulle ligga bakom är svindlande. Det skulle dock förklara det rätt så idiotiska tilltaget att gå ut och publikt kräva pengar i Bitcoin för att inte läcka mer. Läckan lockade såklart fram alla internet dumhuvuden som tog på sig att kritisera spelet för att det inte var tillräckligt snyggt, eller att det såg ofärdigt ut. Tro fan det, det är ofärdigt, och det grafiska är något av det sista som faller på plats under utvecklingen av ett spel. Därför blev jag glad av så många utvecklare, stora som små, började dela klipp på sina spel i ett ofärdigt stadie för att belysa hur de faktiskt ser ut under utvecklingen. Det är osannolikt att det här påverkar utvecklingen särskilt mycket, precis som Rockstar säger, men man ömmar ju för de programmerare vars kommenterade kod syns i klippen.

Logitech släpper bärbar streamingkonsol

Logitech G Cloud

Så här ser Logitech Swi… Jag menar G Cloud ut. Bild: Logitech

G Cloud. Så heter Logitechs nya bärbara konsol som släpps i USA den 18 oktober. Konsolen, som i grunden är en Android-surfplatta med styrspakar och knappar. Den har ingen egen prestanda att tala om för att spela spel, utan förlitar sig på streamingtjänster. G Cloud har inbyggt stöd för Game Pass och Geforce Now och är kompatibel med remote play på Xbox och Steam Link för den som vill streama spel från sin egen konsol eller dator. I konsolen sitter en Snapdragon 720G-processor, 4 GB internminne och 64 GB lagring. Den har haptisk feedback och enligt Logitech går det att spela i upp till 12 timmar på en laddning.

Priset på konsolen är 350 dollar. Det är i nuläget oklart huruvida Logitech G Cloud släpps i Sverige och hur mycket den i så fall kommer att kosta.

Niklas tankar: Med tanke på att vi gått in i sämre ekonomiska tider och att saker (jag tittar på dig, Playstation 5) blivit dyrare samtidigt som vi har mindre pengar kvar i plånboken, så är kanske en sån här apparat inte helt galet tänkt. Särskilt för barnfamiljer där kraven på prestanda och hästkrafter inte alltid är lika högt som att spel är lättillgängliga. Men i grunden är det väl formfaktorn man betalar för, för G Cloud gör mig veterligen inte jättemycket som inte en mobiltelefon med lurar och en handkontroll kopplade till klarar av. Därmed blir priset – 350 dollar blir kanske 4 000 svenska kronor om den kommer hit – rätt saftigt, och mer än vad man får en Nintendo Switch för. Den sistnämnda är visserligen klen i dagsläget, men med Switch och en mobiltelefon eller surfplatta kan man täcka in det mesta ändå.

Ted Lasso kommer till Fifa 23

Ted Lasso Fifa 23

Världens charmigaste fiktiva fotbollstränare kommer till Fifa.

Allas favorittränare Ted Lasso och hans lag, det fiktiva AFC Richmond blir spelbara i Fifa 23. Den fiktive tränaren Ted Lasso, från tv-serien med samma namn dyker upp som manager i karriärsläget för AFC Richmond eller andra lag. Själva laget och dess spelare finns med i de flesta spellägen inklusive Ultimate Team och Pro Club. Även Richmonds fiktiva hemmaarena, i verkligheten Crystal Palaces Selhurst Park, kommer att vara med.

Jason Sudekis, som spelar Ted Lasso, säger till utvecklarna EA att han är ett fan av Fifa-spelen och att det ”verkligen är en dröm som går i uppfyllelse för mig och resten av grabbarna”.

Fifa 23 släpps imorgon, den 27 september till de flesta plattformar.

Niklas tankar: Det här gör mig glad och mer benägen att vilja spela lite Fifa än på många år. Jag uppskattar trams och dumma kollaborationer och det här känns som en perfekt kombination. Min största förhoppning nu att Dani Rojas- och Roy Kent-ramsorna är med. ”Roy Kent, Roy Kent, he’s he’r, he’s there, he’s every fucking where!”