Vi är mitt uppe i mars och det släpps spel till höger och vänster. Men allt folk verkar snacka om är ändå Fortnite – särskilt sedan ingen mindre än Drake figurerar i streams av spelet. Denna månad börjar Twitch Prime rulla ut ett Playstation Plus-liknande upplägg med ”gratis” spel. Mars är också månaden då det kritiserade progressionssystemet i Battlefront 2 gör comeback i förbättrad form.

Drake var med i Fortnite-stream – slog Twitch-rekord

Ett nytt världsrekord i antal tittare på Twitch slogs i veckan när populära Fortnite-streamaren Tyler ”Ninja” Blevins spelade Battle Royale-matcher i lag. Anledningen till rekordet är att en av världens största rappare, Drake, var med i Ninjas lag och twittrade om det till sina 36 miljoner följare. Som om inte det vore nog var de andra två spelarna i laget rapparen Travis Scott och amerikansk fotbollsspelaren JuJu Smith-Schuster.

Som mest nådde streamen 635 000 samtidiga tittare – att jämföra med det tidigare rekordet på 388 000 tittare som sattes av Dr. Disrespect när han gjorde comeback i februari. Streamen går att se i sin helhet i efterhand på Ninjas Twitch-kanal.

Niklas tankar: Det går inte att förneka att Fortnite är det absolut hetaste i spelvärlden just nu, och att till och med Drake är med i streams är ytterligare ett bevis för dess storhet. Jag såg lite av både Dr. Disrespects comebackstream och Ninjas och Drakes Fortnite-spel, och det är en särskild känsla när en stream får hela internet att gå bananer. När Fortnite nu släpps till mobil har det dessutom potential att nå Pokémon Go-nivå av succé.

Twitch Prime-medlemskap ger gratis PC-spel

Bild: Twitch.

Den som har en Amazon Prime-prenumeration kopplad till Twitch kommer att kunna ladda ner PC-spel utan extra kostnad varje månad – likt Playstation Plus eller Xbox Live Gold. Det skriver Twitch i ett blogginlägg på sin sajt. Twitch Prime-medlemmar har tidigare fått gratis in game-prylar, men nu är det alltså hela spel som gäller. Första månaden, alltså nu i mars, kan man ladda ner Superhot, Shadow Tactics, Tales from Candlekeep, Oxenfree och Mr. Shifty. Spelen ska prenumeranter kunna behålla spelen för evigt.

Niklas tankar: Jag har haft mycket glädje av utbudet av ”gratis”-spel på Playstation Plus under åren, och till viss del även på Xbox. Det är trevligt att det nu kommer en liknande tjänst till PC, även om vi i Sverige inte har lika mycket nytta av Amazon Prime som jänkarna, och det oftare går att hitta riktigt billiga spel på PC. Men oavsett så blir det svårt för Twitch att slå Bloodborne på Playstation Plus den här månaden.

Progressionen i Star Wars: Battlefront 2 görs om

Stjärnornas Krig – nu utan mikrotransaktioner. Bild: EA Dice

Efter den massiva kritiken mot lootlådor i Star Wars: Battlefront 2 plockades det systemet bort helt och håller, med löftet att det skulle återkomma i förändrad form. Nu är spelets progressionssystem tillbaka.

Från och med den 21 mars kommer lootlådorna bara att innehålla kosmetiska uppdraderingar som skins och emotes. Dessa kan inte heller längre köpas med riktiga pengar, utan tjänas som inloggningsbonusar och genom att klara utmaningar. Det ska fortfarande gå att spendera riktiga pengar i spelet, men då på specifika kosmetiska föremål.

Star Cards, som är det som ger förmågor som påverkar spelet, tjänas nu in genom att levla upp klasser, hjältar och skepp.

Niklas tankar: Nämen, ser man på? Det här ser ju ut som ett vettigt och bra progressionssystem. Kanske något EA och Dice skulle ha tänkt på från start? Under hösten och vintern har det blivit smärtsamt klart för flertalet spelutvecklare att branschen inte accepterar vilka metoder som helst vad gäller lootlådor och in game-köp. Jag tror att det kommer att ta ett tag innan någon vågar sig på ett progressionssystem som går lika långt som det i Battlefront 2, men gränsen för vad vi accepterar flyttas sakta men säkert. Det kommer såklart att bli ”värre” i framtiden, men den här gången kom vi undan med blotta förskräckelsen.