Sommaren börjar närma sig sin kulmen och här nere i söder smälter vi nästan bort. Skönt då att ha kunnat låsa in sig och kolla på speedruns under Summer Games Done Quick hela veckan. Och så roligt att de slog rekord! Något annat som är skoj är att Tyskland lättat på sin spelcensur. Mindre roligt var det att Steams sommarreas minispel ställde till det med folks önskelistor.

Summer Games Done Quick slår insamlingsrekord med råge

Ännu en gång har speedrunningmaratonet Summer Games Done Quick samlat in rekordmycket pengar till välgörande ändamål. Dygnet runt under hela förra veckan spelade speedrunners spel så snabbt de kunde och samlade in pengar till förmån för Läkare utan gränser.

I år uppgick den insamlade summan till strax över 3 miljoner dollar – mer än någonsin tidigare. Det är avsevärt mycket mer än fjolårets 2,1 miljoner, som även det var ett rekordår.

Summer Games Done Quick gick från söndag till söndag, och totalt spelades 139 segment under eventet.

Niklas tankar: Som vanligt, en stående ovation till alla inblandade i Games Done Quicks events. Såväl arrangörer, som runners och inte minst alla som donerar. I år har jag knappt hunnit se någonting alls, men bjuder här på mitt favoritsegment bland de få jag hann med. Föga förvånande är spelet Tetris Effect.

Wolfenstein censureras inte längre i Tyskland

Wolfenstein: Youngblood – nu med alla hakkors även i Tyskland.

 

Den som spelar kommande Wolfenstein: Youngblood och Wolfenstein: Cyberpilot i Tyskland kommer att få den fulla upplevelsen, hakkors och allt. Det gör dem till de första spelen med nazistsymboler som inte censurerats när det släppts i Tyskland, rapporterar Polygon. Anledningen är att Tyskland nyligen gjorde ändringar i den policy som totalförbjudit nazistsymboler i spel.

I exempelvis Wolfenstein 2: The New Colossus artade sig förbudet som så att alla hakkors var ersatta med trekantika symboler, och Hitler kallades ”kansler” istället för ”führer” – och saknade sin ikoniska mustasch. Men nu kommer alltså både den censurerade tyska versionen och den internationella versionen av Youngblood och Cyberpilot att gå att köpa i Tyskland på släppdagen.

Niklas tankar: Bra! Tyskland har såklart ett snårigt förflutet, och naziregimens styre är ett känsligt ämne. Men eftersom film sedan tidigare har tillåtits ha sådana symboler och uttryck i sig är det inte mer än rätt att även spel får det. Förhoppningsvis följer folk åldersrekommendationerna (det gör de inte) och då är ju de som spelar alla vuxna människor (det är de inte) och kan därför själva välja om de vill utsättas för nazistiska referenser eller ej.

Steams sommarrea fick spelare att rensa sina önskelistor

Steam Grand Prix ställde till det rejält för folks önskelistor.

I skrivande stund är Steams stora årliga sommarrea i full gång, och som brukligt ackompanjeras den av ett minispel. I Steam Grand Prix kan spelaren vinna spel som ligger på önskelistan, och på grund av luddigt förklarade regler har tusentals Steam-användare rensat sina önskelistor för att vara säkra på att de skulle vinna det spelet de helst ville ha, skriver Eurogamer. Vad som inte förklarades tydligt var att det var spelet so låg högst upp på deras önskelistor som spelarna hade chans att vinna.

Utöver att spelarna inte längre hade koll på vilka spel de önskat sig slår det hårt mot mindre utvecklare med begränsad marknadsföringsbudget, som till stor del förlitar sig på att finnas på folks önskelistor för att sälja sina spel.

När Valve uppmärksammades på att folk tömde sina önskelistor agerade de snabbt och förtydligade informationen kring tävlingen på Steam-bloggen och på Twitter.

Så för att klargöra: Istället för att plocka bort oönskade titlar från önskelistan – lägg stället det spel du vill vinna överst i listan.

Niklas tankar: Det är märkligt att ett så stort företag som Valve, som gör det här varje år, inte på förhand kunde lista ut att det här skulle hända. Och visst, för enskilda personer gör det kanske inte så mycket om de inte längre har kvar sin önskelista, men för små utvecklare kan det vara förödande. Jag hoppas att ingen har drabbats allvarligt på grund av Valves miss, och att de fortfarande säljer så många spel som de hade hoppats på.