Första advent har kommit och gått, och det lackar mot jul. Förhoppningsvis har många av er ledigheter och speltid att se fram emot, men oavsett vad så fortsätter nyheterna att rulla på. Denna vecka tar vi upp den oändliga historien som är Microsofts köp av Activision Blizzard, att Pokémon Scarlet och Violet är de snabbast säljande spelen på Nintendos konsoler någonsin – och att Xbox 360-kontrollen av någon anledning gör comeback.

Microsoft erbjöd Call of Duty på Playstation i 10 år

Call of Duty: Modern Warfare 2

Call of Duty har blivit något av en symbol för Microsofts jätteköp av Activision Blizzard.

En av de stora frågorna när Microsoft vill köpa bjässen Activision Blizzard har varit vad som kommer att hända med Call of Duty. Sony vill att det omåttligt populära spelet ska finnas på deras konsol, och Microsoft har tidigare uttalat löften som ”åtminstone i flera år till” och ”så länge det finns en Playstation”. Nu säger Microsoft i en intervju med The New York Times att man tidigare i november föreslagit en överenskommelse där man åtar sig att släppa Call of Duty på Playstation i tio år till.

Förslaget är en del i Microsofts arbete med att få jätteaffären värd 69 miljarder dollar att gå i lås och att den ska klara konkurrenslagstiftningar i olika delar av världen. Totalt har 16 olika granskningar av affären inletts, och hittills är det bara Brasilien och Saudiarabien som har godkänt den, medan EU och Storbritannien inlett mer ingående granskningar, skriver Eurogamer.

Sony har genom det hela hävdat att ägande av spel som Call of Duty skulle ge Microsoft orättvisa fördelar och få negativa konsekvenser för spelare och branschens framtid. Microsoft, å sin sida, anklagar Sony för att ha vilselett regulatorer och överdrivit Call of Dutys vikt i det hela, något som Sony-chefen Jim Ryan förnekar.

Niklas tankar: Vi är nog långt ifrån slutet av hela den här megaaffären, och det ska nog nagelfaras och granskas in i det sista. Sony kommer att gnälla, Microsoft kommer att fortsätta hävda att det inte är en big deal. Samtidigt glömmer många den kanske viktigaste biten – svenska King. Candy Crush är så otroligt stort, och Kings position på mobilspelsmarknaden. Det är något Microsoft saknar, och att ta sig in där med hjälp av ett av de största mobilspelen någonsin vore stort för dem. Jag tror inte att Microsofts köp av Activision Blizzard kommer att stoppas, men det känns som att man är villiga att ge Sony nästan vad som helst för att det ska gå igenom. Jag tror inte heller att någon behöver vara orolig för att Call of Duty inte skulle släppas till Playstation, åtminstone inte inom den närmsta framtiden.

Pokémon snabbast säljande Nintendo-spelet någonsin

Pokémon Scarlet och Violet

Alla och hens farmor vill spela Pokémon Scarlet och Violet.

Pokémon Scarlet och Violet säljer som smör. På bara tre dagar såldes spelet i över 10 miljoner exemplar, vilket gör det till det bäst säljande spelet på en Nintendo-konsol under den tidsperioden – någonsin.

Spelen släpptes den 18 november, och har kritiserats brett för brister i grafik och prestanda. Detta verkar dock inte vara något den stora massan bryr sig om, då Pokémon Scarlet och Violet alltså enligt Nintendo haft den ”högsta globala försäljningssiffran för all mjukvara på alla Nintendo-plattformar under de tre första dagarna”.

Niklas tankar: Det har länge varit smärtsamt uppenbart att Nintendo Switch är en åldrande maskin som redan när den kom var byggd på gammal teknik. Men de tekniska tillkortakommandena i Pokémon kan inte bara skyllas på Switch. Det finns äldre spel som både ser bättre ut och flyter väldigt mycket bättre, som The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Men det är också väldigt uppenbart att majoriteten av alla som spelar inte bryr sig nämnvärt om hur spelen presterar rent tekniskt. Pokémon Scarlet och Violet verkar vara de fansen har velat ha i årtionden, och då är de villiga att stå ut med att det flyter som en påse skridskor.

Xbox 360-kontrollen kommer tillbaka

Hyperkins Xbox 360-kontroll

Hyperkin meddelade på Twitter att den 17 år gamla kontrollen gör comeback.

Saknar du den första Xbox 360-kontrollen? Då har du tur, den kommer nämligen tillbaka. Hyperkin, som 2018 släppte en modern version av originalkontrollen till första Xbox, med smeknamnet ”The Duke”, har meddelat att de även kommer att släppa en Xbox 360-kontroll. Kontrollen, som blir kompatibel med Xbox-konsoler från One och uppåt, samt PC, kommer i vitt, rött, rosa och svart och har moderniserats med menu-, view- och share-knappar, hörlursingång och ska ha inbyggd vibration. Däremot är den inte trådlös, utan kopplas till konsolen eller datorn med hjälp av en USB-C-kabel. Hyperkin har inte sagt hur mycket kontrollen, som kallas ”Xenon“ kommer att kosta, men deras version av ”The Duke” kostade ungefär som en modern Xbox- eller Playstation-kontroll.

Niklas tankar: Jag har lite svårt att förstå att vissa har nostalgi för gamla handkontroller till den grad att de är villiga att betala lika mycket som för en modern kontroll, som helt enkelt är bättre. Visst, 360-kontrollen är ikonisk och var otrolig för sin tid, men hade aldrig valt den över en ny Xbox-kontroll som ju i mångt och mycket är en vidareutveckling av den. Men man ska aldrig underskatta nostalgi, och jag kan tänka mig att ”Xenon” kommer att sälja hur mycket som helst bland dem som växt upp med Xbox 360. Jag ska ju inte sticka under stol med att jag fortfarande tycker att Super Nintendo-kontrollen är otroligt vacker…