Veckans nyhetssvep blir det sista för året. Nästa vecka tar jag en liten paus för att sedan göra storstilad återkomst i början av 2016. En anledning till det är att det helt enkelt inte händer så jättemycket annat än skumtomteätande, glöggdrickande och julklappshetsande under jul och nyår. Denna vecka lägger vi allt fokus på Hideo Kojimas nya spelstudio och samarbetet med Sony samt Konamis planer för Metal Gears framtid.

Hideo Kojima öppnar ny studio – samarbetar med Sony

Det har ryktats om att Hideo Kojima varit i färd med att starta en ny studio efter det att han lämnat Konami under oklara förhållanden. Nu står det klart att Metal Gear-skaparens nya studio, precis som den hos Konami, heter Kojima Productions. Playstation-chefen Andrew House presenterade i en video i veckan ett samarbete med just Kojima Productions. Vad studions första spel blir är ännu oklart, men enligt speljournalisten Geoff Keighley blir det konsolexklusivt för Playstation.

Niklas tankar: När jag läste om den här nyheten skrev jag på Twitter att ett samarbete med Sony troligen är det bästa som kan hända Kojima, och att han då kommer att få alla fria tyglar han vill ha. Någon svarade att om det är någon som behöver handledning och någon som säger stopp så är det Kojima, och jag kan inte annat än hålla med. Jag tror att Sony kan vara företaget som drar i handbromsen om Kojima börjar spåra ur, vilket han verkar ha en tendens att göra, särskilt när det gäller det ekonomiska. Det måste kännas skönt för Kojima att inte längre känna sig tvungen att göra Metal Gear, och det ska bli riktigt spännande att se vad han gör när han kan starta från noll med ett mindre team som han känner bra. Han har ju utan tvekan en massa idéer som legat och samlat damm under tiden han jobbat med Metal Gear Solid-spel. Vi kan bara hoppas att han lämnar den unkna sexismen därhän i nästkommande projekt.

Konami nyanställer för nästa Metal Gear-projekt

MetalGearRedan samma vecka som Hideo Kojima lämnar företaget meddelar Konami att de söker folk som ska jobba med vad de kallar för ”New Metal Gear”, skriver Eurogamer.

”Vi rekryterar nu flera olika sorters proffs på spelutveckling som vill jobba med oss i skapandet av ’New Metal Gear'”, skriver Konami i jobbannonsen på sin sajt.

Konami har tidigare meddelat att man kommer att fortsätta med Metal Gear även efter det att Hideo Kojima lämnat företaget.

Niklas tankar: Det är väl knappast någon som blir förvånad av att Konami vill fortsätta göra spel i din troligen allra starkaste serie, men att man skulle börja söka nytt folk så snart är lite överraskande. Vad ”New Metal Gear” innebär kan vi bara sia om, men Konami har sagt att man inte ska göra AAA-spel utöver Pro Evolution Soccer i framtiden. Det hindrar ju dem dock inte att göra mindre spel i franchisen. Personligen känner jag att det på många sätt var Hideo Kojimas galenskaper som gjorde Metal Gear-serien riktigt intressant. Ett Metal Gear utan Kojima känns inte riktigt rätt, men kanske finns det folk kvar som jobbat tillräckligt mycket med serien för att man ska kunna bibehålla det som definierar den.


 

Jag drog igång nyhetssvepet tidigare i år eftersom jag tyckte att vi saknade en nyhetsbevakning på Svampriket. Istället för att bara återpublicera utgivares pressmeddelanden och lägga till ”Oj vad vi längtar!” på slutet ville jag välja ut de nyheter jag tror är mest intressanta för våra läsare. Vad tycker ni om upplägget? Finns det något jag kan göra bättre? Hör gärna av er i kommentarerna eller till niklas@svampriket.se med synpunkter!