Det är dags för den sista fredagslistan innan jul. Hur hände det här? Hur gick tiden så snabbt? Nåväl, vad vore väl en fredagslista några dagar innan jul utan ett riktigt jultema? Bästa julspelen, bästa snöbanorna och bästa isvapnen har gjorts till leda, men jag själv har åtminstone aldrig listat mina bästa speltomtar. Så varsågoda, fem spelversioner av den rödvite tjockisen.

Toejam & Earl (Mega Drive)

Jag har spelat ytterst lite av Toejam & Earl och hade väldigt svårt att fatta vad Tomten gjorde i ett spel som inte har något som helst jultema. Men det är klart, någon måste ju ha placerat ut alla de där presenterna runt om i spelvärlden, eller hur? Det gick även att smyga sig på Tomten för att stjäla till sig några extra julklappar, men man fick akta sig så att han inte upptäckte en och drog iväg med sin raketrygga.

Skiljelinje

Secret of Mana (SNES)

SantaSOM

Jag vill minnas Frost Gigas som en riktigt tuff jäkel i Secret of Mana. Det kan i och för sig vara bristande actionrollspelsskills från min sida när jag senast spelade igenom spelet. Minnet är lite sisådär när det gäller Secret of Mana, särskilt som Gigas finns i fler varianter än Frost. Men vad jag minns klart och tydligt är att Frost Gigas egentligen är självaste Tomten, som stulit eldfröet i tron om att det skulle växa upp till en gigantisk julgran. Istället förhäxade det honom och förvandlade honom till den illasinnade Frost Gigas.

Skiljelinje

World of Warcraft (PC)

För längesedan i en galax långt borta (Falkenberg) spelade jag World of Warcraft. Jag var faktiskt ganska så hardcore och raidade såväl Onyxia som Molen Core hyfsat regelbundet. Hade jag inte lagt ner lagom till första expansionen, Burning Crusade, hade jag nog suttit där än idag, och då hade jag med allra största säkerhet inte haft tid till att skriva sådana här listor. Men det går att fira jul även i Azeroth, och varje vinter hålls Feast of Winter Veil där man kan kirra presenter, kasta snöbollar och hälsa på Greatfather Winter. Eller Tomten, som vi här på Jorden kallar honom.

Skiljelinje

Bully (PS2, Wii, Xbox 360, PC)

Bully är ett av Rockstars mest intressanta spel och grovt underskattat. Jag vet att det är att svära i kyrkan, men det är nästan så att jag hellre hade valt en uppföljare till Bully framför en till Red Dead Redemption. En stor anledning till det är karaktärerna i Bully, som är några av de mest depraverade rövhålen som Rockstar någonsin skapat. Rudy är ett fyllo som tror att han är tomten och skickar ut Jimmy på ett gäng uppdrag. Han är packad, stinker och är otrevlig, inte helt olikt Billy Bob Thornton i Bad Santa. I slutet av det sista Rudy-uppdraget hintas det dock om att han kanske inte är så galen som man kan tro, utan är en riktig lurendrejare.

Skiljelinje

South Park: The Stick of Truth (PS3, Xbox 360, PC)

South Park: The Stick of Truth är det första riktigt bra South Park-spelet. Det är visserligen inte riktigt lika bra som en viss Brunlöf försöker tuta i omvärlden att det skulle vara, men ändå. I South Park, Colorado, är det i princip alltid vinter, och Tomten har därför varit med i serien ett flertal gånger. Men var finns han i spelet? Jo, på polisstationens tak, visar det sig. Du kan bli Facebookkompis med honom, och han berättar om hur han hackar polisregistret för att ta reda på dem som varit snäll och vem som varit dum. Han är inte direkt lätt att hitta, så kolla in klippet ovan om du är sugen på att bli kompis med honom.