Påsken alltså. Vad är grejen där? Anders bad mig om en ”påskig” lista, hur skulle en sådan te sig? Ska jag lista de tio mest potenta häxorna i spelvärlden, granska vilken Chocobo som är fluffigast eller dra paralleler mellan Kratos resa i God of War II med Kristi död och återfödelse?

För vad gör vi på påsken? Gå i kyrkan på långfredagen? Äta onödiga mängder ägg och otäck sill? Påsken, lite identitetslös, lite menlös. Vi skulle kunna använda den som en ursäkt att fira in våren och värmen, men hur fan gör man det inomhus? Nej, ta den som ursäkt att åka hem (eller tränga sig på) hemma hos en vän eller släkting, mula i dig upprörande mängder lamm och betäck sen deras mjuka soffa. När du väl är där, balansera ett påskägg med BRA choklad på din nu trindare mage och sträck ut dig, helst så ingen annan får plats. Väl inborrad mellan soffkuddarna, smyg fram en bärbar konsoll, smartphone eller om du är hemma, en handkontroll. Det är vår, du är ledig, du är mätt, nu ska du få spela spel!

Jag tar här upp några spel som kanske gled förbi obemärkt, de som fick en sjua i betyg men ändå föll i glömska (för en sjua, ÄR bra!). Men de blåste inte av Linus hatten eller fick Sintorns skägg att börja ryka, och därför försvann de.

Var du hittar dessa spel? Skiter väl jag i, ser jag ut som din syokonsulent eller?

01. A Vampyre Story

01-vampirestory

Ett peka-klicka-spel av före-detta LucasArts-folk om en operasångerska som råkar dra på sig ett svårt fall av vampyrism. Behöver jag säga att det ser handmålat och galet tjusigt ut? Och den bligatoriska cyniske side-kicken? Jamen självfallet!

02. Half-minute Hero: Super Mega Neo Climax

2-hmh

Försök inte lura mig, efter en sådan titel har ni redan slutat läsa och googlar så tummarna får blåsor. Ett lätt epileptiskt upplägg väntar dig: Du tar ett klassiskt JRPG (protoganist utan personlighet och stämband som ska rädda världen) och tröck’ ihop hela det episka äventyret till… trettio sekunder. Perfekt för den som tröttnat på grinding.

03. The Path

3-thepath

Det här är för mig det då väldigt erkända indiespelet som sen föll mellan stolarna. Vi skriker oss hesa om Braid och hur det påverkade branschen och nöter banor i Fez och Super Meatboy, men the Path pratar vi sällan om. Kanske var det för mörkt och laddat, kanske spelade vi det aldrig överhuvudtaget? Är det dags att ge sig in i skogen under den här helgens gång?

04. Bloodrayne: Betrayal

04-bloodrayne

Jag får en lätt fadd smak i munnen när jag hör ”Bloodrayne”, men jag är också den som blir fnissig i rösten när jag pratar om ”spel som ser ut som tecknad film”. Och Betrayal kvalificerar sig absolut i den kategorin! Vi försöker se förbi skumpande bröst bara den här gången och njuter av fantastisk estetik istället. Kampen finns kvar där imorgon också.

05. Eternal Sonata

05-eternalsonata

JRPG som ser så sött ut att vi kommer få skölja munnen med klor när vi är klara med det. Men det verkar också ha just det som vi längtar efter och finner i just rollspel (och alltför sällan någon annanstans): hjärtat på rätta stället. Dessutom med en sjukt otippad ramhandling, alltid ett plus i en genre som behöver vädras ordentligt emellanåt.

06. Sam & Max: Culture Shock

06-sammax

Säger man ”Sam & Max” så småler alla och det börjar glittra i ögonen. Fast spelade någon deras nerladdningsbaraepisoder? För dåliga var de absolut inte, inget dåligt har väl gjorts under denna flagga? Och ända känner jag inte en kotte och är själv en av dessa ömkliga kottar som inte tagit mig an dem. Varför?

07. Rogue Galaxy

07-rougegalaxy

Efter Ni No Kuni så började jag gräva bakåt i Level-5’s katalog, vad fanns här mer som gått mig förbi? Rogue Galaxy var en av de första titlarna jag snubblade över, ett rollspel lika traditionellt och bakåtsträvande som en kopp kycklingbuljong. Samtidigt så verkar det så otroligt kompetent och välgjort, och ibland är det precis vad man behöver efter en lång dag i gruvan.

Glad Påsk på er, drick måttligt men spela desto mer!