Fredagslistan

Tre låtar som borde vara ett soundtrack

Utöver att vara en sucker för spel så har jag ett stort intresse för musik. Jag rör mig inte utanför lägenhetens väggar utan hörlurar i öronen och jag spenderar en avsevärd del av min fritid med att leta efter ny musik att förundras och fascineras över. I allt detta sökande stöter jag emellanåt på låtar som har något speciellt. De kanske inte är särskilt mycket bättre än annan musik, men där finns ett korn av något extra: potentialen att fungera perfekt som ett soundtrack.

Det som för mig definierar ett bra soundtrack är känslan musiken förmedlar i kombination med vad spelet vill sätta för stämning. Jag är också väldigt svag för text i musik, så att lyriken bör överensstämma med spelets story känns också som en självklarhet.

Jag har därför valt att i min första fredagslista ta upp de tre låtar som står ut mest på det oskördade soundtrack-fältet. Som ett tillägg till den här texten har jag skapat en liten playlist på Spotify för att ni själva i lugn och ro kan avnjuta låtarna jag nämner. Den hittar du här.

 

The Tallest Man On Earth – Over the Hills / Red Dead Redemption


Att klaga på musiken i Red Dead Redemption vore som att skjuta sig själv i foten och sedan försöka springa ett maraton. Billy Elm och Woody Jackson skrev och framförde den underbara bakgrundsmusik som genomsyrar spelet, och ”Far Away” av José Gonzales är ett mästerverk som fulländar stämningen. All denna musik bidrar till att Red Dead Redemption är ett av mina favoritspel någonsin.

The Tallest Man On Earth kan vara en av tallestman1Sveriges främsta musikaliska exporter. Leksandsfödde Kristian Matsson har en stor publik, både i Europa och USA, som han bäddar in i sin fantastiska röst och grymma gitarrsmek.

Kombinationen The Tallest Man On Earth och Red Dead Redemption känns som en självklarhet. Storyn i spelet handlar om att få en chans att lämna det gamla bakom sig och börja om, 

och låten likaså.

 

Blues Saraceno – Save My Soul / Grand Theft Auto 5

8167_1

Saraceno är en man som redan är ett stort namn inom området och har skapat soundtracks till både film och spel tidigare, bland annat God of War: Ascension och Call of Duty: Black Ops II. Han har också haft beröringspunkter med band som Cream och Poison.

Rockstar har sett till att fylla radiokanalerna i GTA 5 med både kända och okända låtar och en av de bättre musikupplevelserna i spelet var att åka över kullar med havsutsikt i solnedgången till tonerna av Robyns ”With Every Heartbeat”. Så all cred till Rockstar för musikutbudet.

För rättvisans skull måste jag nämna att den här låten redan är med på soundtracket till The Men Who Built America och snurrade även i en trailer till Bioshock Infinite, men att få cruisa 281944_1280omkring i Los Santos till Saracenos mysporriga röst och tunga gung hade fulländat den musikaliska upplevelsen för mig. Jag ser framför mig hur jag, som Michael, vrider upp volymen i min nyss stulna sportbil, medan polisbilarna sladdar ut runt gathörn och vänder om på motorvägarna för att få stopp på mig. Vad jag gjort för att få deras uppmärksamhet spelar ingen roll, allt jag vill höra är Saraceno som skriker ut ”Save My Soul” i högtalarna.

 

9/15ths – Biffy Clyro / Vilket spel som helst

biffy-clyro-650

Biffy Clyro är ett band jag haft en relation till sedan 2004 då Infinity Land släpptes. Sedan dess har min kärlek till tremannabandet bara växt i takt med att nya album släppts och snart är det dags att för andra gången se skottarna live när de kommer till Stockholm i november.

Att ”9/15ths” inte redan är ett soundtrack i något spel eller någon film är för mig ett mysterium. Med apokalyptiska körstämmor, rejält distade gitarrer och Simon Niels lyrik har vi här 2 minuter och 45 sekunder av musikaliskt kaos som skulle kunna förmedla ångest i vilket sammanhang som helst. Jag känner mig benägen att nämna diverse fps-spel eller rollspel med storslagna strider, men jag tänkte att den här kan få vara upp till er läsare. Finns det något spel ni känner att denna låt skulle passa extra bra till?

Kommentarer

 1. Tobias Andersson skriver:

  Anders spelade 9/15ths för mig och jag bara skrattade; den är så otroligt lik In kommer Gösta med Philemon Arthur and the Dung, och den låten är från början av 70-talet. Anders blev sen arg.

 2. Sandra Wärn skriver:

  Du lyckades nästan förstöra låten för mig nu, Tobias, men jag lyckades ignorera ut det ur huvudet så det är ingen fara!! Ingen skada skedd!!

 3. Raleishi skriver:

  mina favorit soundtracks måste vara från to the moon samt FF6/7 och Chrono trigger.

 4. I am John Fooooooo skriver:

  Du slår verkligen huvudet på spiken med Tallest Man on Earth i Red Dead. Tror han hade passat som handen i handsken i det spelet. Men som sagt, det gick ju ganska bra ändå, för båda parter 🙂 Tycker annars att soundtracket till Bastion är alldeles underbart och påminner en hel del om den gode Kristian från Leksand 🙂

 5. Alex skriver:

  Vill också:
  The Knife – Without you my life would be boring (Panzer Dragoon Zwei)
  En okonventionell relation mellan pojke och monster/djur, om att födas fel och ett främmande sound som passar in med spelets övriga musik åtminstone hyfsat bra.

  Bright Eyes – Beginner’s Mind (Valfritt Cage-spel, eller kanske något av Molyneux)
  Som vaggvisa för dessa trevande visionärer som inte riktigt lyckas, i min mening, med att realisera dem.

  Zombina and the Skeletones – Nobody likes you when you’re dead (The Typing of the Dead)
  Kitschig och rolig låt i roligt och kitschigt spel på samma tema, yay!

 6. Jonas Söderström skriver:

  Mon the Biffy!

Skriv en kommentar