Fredagslistan

Topp 20: NES, del 1

Tidigare under året beslutade jag mig för att lista mina 20 favoritspel från Mega Drive. Och när nu den ursprungliga listan som skulle publicerats idag föll bort, tänkte jag att det vore ett bra tillfälle att fortsätta lista mina favoriter från en specifik konsol.

Denna gång kommer jag fokusera på konsolen som i många ögon ses som urmodern; Nintendo Entertainment System. Få konsoler har haft det inflytande som NES kan skryta med. Efter Atari-krashen låg spelindustrin i koma men NES gjorde hemkonsolen en naturlig del i varje nörds hem. Det var dessutom den första konsolen jag ägde, vilket skänker ytterligare nostalgiskt skimmer.

Likt tidigare delar jag upp listan i två delar, position 20-11 denna fredag och topp 10 nästa vecka. Mycket nöje!

20. Metal Gear

mg_titel mg_gp

Många långkörare till spelserier debuterade på NES, men även om det var där jag först kom i kontakt med Kojimas utflippade, ikoniska sätt att skapa spel på så var det egentligen inte där det började. Jämfört med det egentliga originalet på MSX så är NES-versionen stympad på både det ena och det andra sättet. Med det sagt så är det fortfarande ett häftigt spel på NES, ett spel som jag själv knappt vågade spela under mina första månader med min egen konsol eftersom det var så läskigt att bli upptäckt.

19. Nintendo World Cup

nwc_title nwc_gp

Det tog sin tid innan sportspelen fick det fotfäste (och totaldominans) som de har idag  men vissa menar att det var bättre förr. Jag står själv med foten i vardera läger, för även om jag årligen spelar ett nytt FIFA-spel så råder det brist på sportspel som lutar sig mer mot arkadrötterna. Nintendo World Cup var sannerligen ett sådant spel, och med det också ett bevis på att det åtminstone till viss del var bättre förut. Att lyckas med en bicicleta borde A: alltid vara otagbar för målvakten och B: inte vara svårare än att trycka på två knappar samtidigt.

18. Chip ‘N Dale: Rescue Rangers

chipndale_title chipndale_gp

Capcom och Disney hade ett kärleksband som sträckte sig över generationer, och de letade sig inte sällan till Nintendos konsoler. Och Räddningspatrullen, som det hette på svensk tv, var ett riktigt bra program att bygga ett relativt simpelt plattformsspel kring. Lyft-och-kasta funktionen skulle visa sig vara en sådan enkel men väl fungerande mekanik att den fungerade genom ett helt spel. Kombinerat med en charmig bandesign och ett väldigt uppskattat kooperativt spelläge så är Chip ‘N Dale ett exempel på att enkelhet och bra hantverk faktiskt kan gå hand i hand.

17. Street Gangs

streetgangs_title streetgangs_gp

Jag tyckte alltid det var så roligt att tacklas i Nintendo World Cup eftersom karaktärerna såg så roliga ut (samt att man inte blev straffad alls för det) men i Street Gangs fick jag ju banka, sparka och slå hur mycket jag ville på mina fiender. Men till skillnad från andra “brawlers” från den tiden så var tonen aldrig superseriös eller allvarlig. Snarare det motsatta, med fantastiska dusch och restaurangscener. Även denna klassiker innehöll ko-op och jag har upp till dagens datum aldrig klarat av spelet på egen hand. Inte så mycket för att det är för svårt själv, utan snarare att det faktiskt är dubbelt så kul när man är dubbelt så många.

16. Duck Tales

ducktales_title ducktales_gp

När jag först skulle skriva detta stycke tänkte jag utmana mig själv med att inte nämna musiken från månen. Men vem försöker jag lura? Måntemat är fullkomligt fantastiskt och skulle denna lista endast handla om musik skulle placeringen vara betydligt bättre. Spelet i övrigt är en relativt simpel Capcom-plattformare. Joakims käpp var enkel att bemästra och ännu enklare att totaldominera med. Käppen är ett övermäktigt vapen och en gimmick på en och samma gång. Men nog fan var det fortfarande roligt att studsa omkring på den.

15. Super Mario Bros. 2

mario2_titel mario2_gp

Jag tror det är läge för spelvärlden att släppa påståendet att vår europeiska version av Super Mario Bros. 2 “inte är det riktiga spelet”. Visst finns det sanning i utlåtandet, men på vilket sätt hamnar denna fakta på minuskontot? Super Mario Bros. 2 är ett förträffligt spel fullproppat med variation, hemligheter och spelglädje. Och med det också bättre än både Super Mario Bros. och dess japanska uppföljare, känt som “The Lost Levels”. Dessa är förvisso mer tajta plattformspel rent mekaniskt men valfriheten och variationen i SMB 2 väger tyngre för mig. Sen finns det ju en tredje aktör inom kategorin som helt stjäl showen, men dit har vi inte kommit än.

14. Journey to Silius

journeytosilius_title journeytosilius_gp

Precis som i Duck Tales fall så är musiken det första som kommer på tal när Journey to Silius är ämnet. Och precis som i farbror Joakims fall så är det musiken som rättfärdigar Journey to Silius plats på listan. Men det finns såklart mer som gör detta spel bra. Ackompanjerat med den grymma musiken så finns det en grafisk presentation som jag upplever som rätt snygg, fortfarande idag. Framförallt så finns det en enhetlig ton i hur karaktärer och fiender rör sig och ser ut, vilket man inte kan säga om mycket från den här eran. Förutom det så är det dessutom en väldigt kapabel plattformsskjutare. Det skulle från början vara ett annat typ av spel, men jag tror ödet klev in och styrde det åt ett bättre håll denna gång.

13. Castlevania

castlevania_title castlevania_gp

Castlevania är troligen den mest erkända av serier som jag inte fullt ut kan se storheten i. Det kan höra ihop med att jag aldrig tyckt vampyrer, goth eller klassisk skräck varit särskilt spännande eller underhållande. Men Castlevania är trots min negativa inställning till miljö och handling en underhållande upplevelse för mig. För i grunden är det ett bra, utmanande, tight plattformsspel  som också kan vara oerhört frustrerande och alltid dansar på gränsen till orättvist. Men jag antar att det är ett faktum man bara får lära sig att leva med om man heter Simon Belmont.

12. Blue Shadow

blueshadow_title blueshadow_gp

Natsume är en utvecklare jag lärde mig älska tack vare Retroresan, och Blue Shadow var ett av de gamla spelen som betraktades med nya ögon. Det höll fortfarande väl ihop. Faktum är att det ganska ohotat knep förstaplatsen i vår Ninja-special. Likheterna med Tecmos Ninja Gaiden går inte att förbise, och vissa menar att Blue Shadow är den spirituella uppföljaren. Sen kan man ju ha sämre förebilder än Ninja Gaiden om man vill skapa tajt, häftig plattformsaction med Ninja-tema.

11. The Legend of Zelda

zelda_titel zelda_gp

Visst är det ett statement att placera ett av de mest klassiska äventyrsspelen utanför topp 10. Jag tänker inte ens hymla om det. Men jag har inte samma relation till denna NES-klassiker som resten av världen tycks ha. Ja, det är ett bra spel, och ja, det var oerhört nyskapande sett till hur tv-spel skapades på den tiden. Men idag är en annan tid. Zelda III: A Link to the Past står sig fortfarande bra mot tidens tand (det kommer det nog alltid göra) men originalet har bleknat. Fortfarande ett bra och underhållande spel, ja  men det finns tio andra som är bättre på konsolen.

Nästa fredag kommer uppföljningen. Hur tror ni min topp 10 ser ut? Hur ser era egna listor ut?

Kommentarer

 1. Danneplayer skriver:

  Bra lista även om jag inte håller med om plats 11. 😛

 2. Quid skriver:

  Många bra spel här, så det ska bli spännande att se topp 10 🙂

  Det är svårt med listor, min topp 5 skulle nog innehålla Blaster Master, Legend of Zelda, Kid Icarus, Metroid och Super Mario Bros 3. Fast ordningen är oklar…

 3. Henrik Häägg skriver:

  Riktigt bra lista! Dock så är det ju inte så jätte svårt att lista ut vilket spel som kommer hamna på förstaplatsen, om man följt Svampriket ett tag 🙂

 4. Gazimaluke skriver:

  Jag hoppas se Batman på topp tio 🙂

 5. Danefantom skriver:

  Undrar vad som kan ha hamnat först…. #Host#BrunlöfSMB3#Host#

 6. Rickard Wahlberg skriver:

  Vilket Mega Man kommer att vara i top 10?
  Probotector?
  Turtles 2: The Arcade Game.
  Kirby måste ju nästan vara med.
  Jag håller med Gazi om att Batman förtjänar en plats!
  Jag väntar med spänning på top 10 🙂

 7. Christoffer skriver:

  Ninja gaiden, Zelda 2 och Star Tropics i topp 5 annat är hädelse 😉

 8. Andreas skriver:

  Ett spel per franchise så kan en topp 10 se ut så här utan inbördes ordning.

  Super Mario Bros 3, Little Samson, Mega Man, Punch Out, Ninja Gaiden, Batman, Turtles 2: The Arcade Game, Super C, Zelda 2, Gun Smoke.

 9. Robert Johansson aka Reznorhead skriver:

  Ägde inte en NES som barn men har gjort det min plikt att spela alla klassiker och har fått en stor kärlek till konsolen. Spelade ju Mario och Zelda när jag var yngre men har med inspiration från retroresan och revansch tagit mig ann de lite ovanligare titlarna samt de vanligare titlarna. Här är min lite hastade lista av spel som jag har spelat och diggar.

  20. Turles
  Spelet jag älskar att hata att älska. Förtjänar egentligen inte en plats men det var ganska kul att bemästra detta ojämna och elaka spel. Dö striiimlaren!

  19. Batman
  Sunsoft var en av de stora aktörerna på NESen och detta licensspel är en fin pärla. Musiken håller för repetition och Sunsoft tar sig friheter med licensen till förmån av gameplay. Jokern är dock jävlig, men att se honom dö är nästan i klass med att se Strimlaren dö.

  18. Super Mario 2

  17.Chip n Dale
  Så bra kontroll och design och det finns CO-OP i en plattformare! Synd bara att det inte bjuder på någon utmaning. Bra introduktion för de yngsta.

  16. Bobble Bubble
  Kravlöst CO-OP. Kärlek till alla som gillar att ha kul och där ingen förlorar.

  15. Links Adventure aka det svarta fåret.
  Kartan och guidningen i spelet är ganska jobbiga. Men “the dungeons” är grymma och det finns inte många bra äventyrspel till konsolen.

  14. Mega Man
  Början till en fantastisk spelserie. Finns fortfarande några pusselbitar att lägga in det blir lika bra som kommande spel men det är fortfarande ett grymt spel.

  13. Shadow Warriors (Ninja Gaiden)
  Lite sämre än det första spelet men har ändå alla kvaliteter som föregångaren. Bra pacing, bra musik, snygga cutscenes, ninjor och oändligt med försök.

  12. Gun Smoke
  Bästa shootern till konsolen(har testat tre..) för en icke fantast. Perfekt svårhetsgrad för en shooter-newb.

  11. Kid Icarus
  En klassiker som står sig riktigt bra idag. Här gjorde Nintendo en blandning av de allra bästa spelen till NES. Metroid, Mario och Zelda fick stå som inspiration tillsammans med Hip Tanakas fantastiska och ikoniska soundtrack.Sista banan är lite missplacerad men den funkar och drar inte ner helhetsintrycket. Och den intrycket är Bögbra!

 10. Alex skriver:

  NES är nästan en ‘två generationers’-konsol; så många bra spel över så lång tid!

  • Robert Johansson aka Reznorhead skriver:

   Håller med dig. Tiden innan Super Mario var ju mestadels en skärms spel och med takt att konsolen åldrades så blev kassetterna mer och mer avancerade.

 11. JockSmock skriver:

  Lovande start på listan. Jag blir glad av att se någon som vågar bryta lite mönster och ta med vissa lite mer bespottade titlar (läs SMB2) Jag hoppas att resten av listan innehåller några fler överaskningar.

 12. Alex skriver:

  Då jag spelat en jävla massa NES och tycker många spel är ungefär lika bra så tänker jag sidosteppa topp 20 och köra på en grupp(tier)-baserad lista istället. En preliminär första del av en sådan ser ut såhär:

  Tier 4
  Zelda I-II, Blaster Master, Holy Diver, Gradius, Heavy Barrel, Little Ninja Brothers, Adventure Island I-II, TaleSpin, Excitebike, Kick Master, Wizards & Warriors, Kid Icarus, 1943, Star Wars, Ninja Gaiden, R.C. Pro-Am, Balloon Fight, Batman: Revenge of the Joker, Maniac Mansion, Solstice, TMNT, Whomp ‘Em/Saiyuuki World 2, Thunder & Lightning, Zanac, The Bugs Bunny Crazy Castle, Mario Bros., Bionic Commando, Stunt Kids, Battle of Olympus, Klax, Marble Madness, New Zealand Story/Kiwi Kraze, Ice Hockey, Faxanadu, Final Fantasy I-II, Clash at Demonhead, Bee 52, Rod Land, Xexyz

  Tier 3
  Castlevania, Kirby’s Adventure, Tetris (Tengen), Nintendo World Cup/Nekketsu Koukou Dodgeball Bu: Soccer Hen, Little Samson, Gremlins 2: The New Batch, Mr. Gimmick, Ninja Gaiden II, Jackie Chan’s Action Kung Fu, Gradius II, Mike Tyson’s Punch-Out!!, Kickle Cubicle, Gun.Smoke, Burai Fighter, Chip & Dale: Rescue Rangers 1-2, Action in New York/SCAT, Yume Penguin Monogatari, Journey to Silius/Raf World, Akumajou Special: Boku Dracula-kun (Dracula Kid), Toki, Hammerin’ Harry, Bio Miracle Bokutte Upa, Dragon Spirit: The New Legend, Final Fantasy III, Ai Senshi Nicol (FDS), Batman, Abadox: The Deadly Inner War, Cocoron, Parasol Stars, Mighty Final Fight, Over Horizon, Wario’s Woods, Darkwing Duck, Snow Bros, Isolated Warrior, Kunio Kun no Nekketsu Soccer League (”Nintendo World Cup 2”), Rampart (Konami), Esper Dream 2, Parodius/Parodius Da!, StarTropics, Super Dodgeball/Nekketsu Koukou Dodgeball Bu, Mega Man 6, Cat Ninden Teyandee, Radia Senki: Reimei Hen (Chronicles of Radia War)

  Tier 2
  Crisis Force, Castlevania III, Tetris, Splatterhouse: Wanpaku Graffiti, DuckTales, Mega Man 1 & 4, The Guardian Legend, Little Nemo: The Dream Master, Bucky O’Hare, Life Force/Salamander, River City Ransom/Street Gangs/Downtown Nekketsu Monogatari, Gargoyle’s Quest II, Super Mario Bros. 2 (JP), Vice: Project Doom/Gun-Dec, Jackal, Shatterhand, Micro Machines, Dr. Mario, Shadow of the Ninja/Blue Shadow, Ufouria/Hebereke, Mitsume ga Tooru, Bomberman II/Dynablaster, TMNT II: The Arcade Game, Contra, Ninja Gaiden III (JP), Mendel Palace, Adventures of Lolo 3, Moai-Kun

  De som gillar Kunio Kun-spelen (World Cup, River City Ransom, Super Dodgeball) gör gott i att kolla in denna video om uppföljarna till dem:

  • Robert Johansson aka Reznorhead skriver:

   Kul system, egentligen mer rättvist då en vanligt toplista ändras så mycket från dag till dag. Ska bli kul att läsa din Tier 1.

Skriv en kommentar