Fredagslistan

Söndagslistan: Spelpodcasts

På bara några korta år har podcast-Sverige blivit en djungel. Nya program poppar in från både höger och vänster och vissa av dem fastnar medan andra faller i glömska. Eftersom denna vecka har gått i podcastens tecken här på Svampriket är det på sin plats att jag nu listar mina fem favoriter inom spelpodcasterna just nu.

5. P3 Spel

Men, vaddå, P3 Spel är väl ingen podcast säger du? Jo, i min värld är den det. Jag lyssnar enbart på podcastversionen av programmet, i efterhand. P3 Spel är kanske inte den mest relevanta spelpodcasten, för mig personligen. Det flesta nyheterna, snackisarna och spelen de tar upp för diskussion är jag, som redaktör för en av Svergies mysigaste spelbloggar, redan bekant med. Men som tur är, så är inte alla som jag. Därför fyller P3 Spel en oerhört viktig funktion i radiosverige! Att programmet leds av en väldigt kompetent Angelica Norgren gör inte saken sämre.

Hennes enda “problem” som programledare är hur hon ska handskas med “tupparna” Josef Fares och Victor Leijonhufvud när de börjar med sin interna “snoppmätartävling” och den alltid så underbara Susanne Möller då knappt får en syl i vädret. Att P3 Spel finns är ett tecken på att vi är på god väg, och att nördarna snart får sin revansch. Mer tv-spel åt Svensson!

4. Korvcast

Anders “McKorv” Jonsson. Mannen med dialekten har bestämt sig för att göra en alldeles egen spelpodcast och han gör det med bravur. Jag förstår inte hur han kan lyckas med att göra varje program mer underhållande än det förra? I ärlighetens namn har iallafall inte jag lyckats hitta någon röd tråd, som kan vara konceptet för Korvcast.

Fast å andra sidan kanske det är just det som är konceptet? Korven snackar av sig av sig helt enkelt, och har den goda smaken att låta oss få ta del av hans “visdomsord”. Men han är inte alltid själv. Nej ibland bjuder han in gäster till sitt program, som då byter namn till KorvCall. Personligen föredrar jag när Korven sitter och orerar solo, men jag kan förstå om en korv ibland vill ha ett bröd.

3. Radiogamer

Hedlund, Bergöf och Bengtsson (och för det mesta Kjellin) levererar vecka efter vecka underhållande nörderier. Till skillnad från Korven ovanför har detta gäng en röd tråd i sitt program. Varje vecka hörs Hedlunds stämma säga: “Showen idag består av Vad har du spelat, snack med random gäst och nyheter och releaser och om han kommer ihåg Radiogamer undrar”.

Detta är ett koncept som lätt skulle kunna bli tråkigt efter ett tag,men tack vare att de är så proffsiga (då menar jag proffsiga som i “radioproffs”), roliga och framför allt smått knäppa i skallen blir det underhållande vecka efter vecka.

2. Retroresan

Nu vet jag vad jag vad många av er tänker. Självklart får Retroresan en topplacering på den här listan, eftersom den numera är en del av Svampriket. Ja, det stämmer att jag huserar under samma tak som denna podcast men min kärlek till den började långt innan jag blev vän och kollega med Anders och Samson. Varje fredag, när jag stoppar dessa retroresenärer i örat, slutar de vara mina vänner och kollegor och förvandlas till en sur norrlänning och en Malmöbaserad besserwisser.

Vecka efter vecka spelar dessa två herrar gamla godingar, för att sedan kunna berätta för oss lyssnare om fantastiska bortglömda pärlor, eller om riktiga bottennapp. Vilket som, så berättar de om spelen på ett sådant sätt, så att det nästan känns som om man har spelat spelt själv. Sen att de är experter på att komma ifrån ämnet och bara prata skit, ser jag bara som en bonus.

1. Cocktailpartyeffekten

Kristian Johansson, den ena halvan av insomnade Spelradion har en ny podcast. Något som jag tror många där ute har missat. Det hade jag också gjort. Eller egentligen inte. Jag hade sett han twittra om någon ny podcast med det konstiga namnet Cocktailpartyeffekten ett flertal gånger, men inte brytt mig om den. Vad är det för ett jävla namn på en podcast, liksom? Men så en dag hade jag extra tråkigt och bestämde mig för att ladda ner ett avsnitt. Direkt efter att jag lyssnat klart på det, laddade jag hem alla andra. Jag var golvad. Det jag precis hade hört, var exakt vad jag letar efter i en spelpodcast! Konceptet är enkelt. Kristian och hans sidekicks har till varje avsnitt med sig ett varsitt ämne som de ska diskuttera. Låter kanske inte allt för roligt, men sättet som programmen är producerade på, gör att ett helt banalt ämne blir genialiskt.

Cocktailpartyeffekten tvingar dig som lyssnare att vara uppmärksam. För om du är uppmärksam och lyssnar ordentligt blir det ett djup i varje avsnitt, som inte finns i något annat du hört. Det här en en smart podcast, som kräver lite av lyssnaren. Men förutom att vara smart och riktigt bra producerad, är den rolig. Så in i bomben rolig. Har du ännu inte kollat in Cocktailpartyeffekten, är det dags att göra det nu. Först då kanske den här texten, som jag känner blev en aning flummig, blir förståelig för dig. Så ladda ner Kuk. Svans. Fest. Effekten omedelbums! Du kommer icke att bli besviken.

Där har ni min lista. Vilka är era favoriter?

Kommentarer

 1. Trähäst skriver:

  Retroresan, P3 spel och Korvcast ligger också med på min topp fem, helt klart. Korvcast är helt fantastisk! Som absoluta favorit har jag dock Giant Bombcast (men den är ju inte svensk så kanske är fusk). Får kolla in Cocktailparty, lät intressant. Radio Gamer vågar jag dock inte lyssna på, Herr Brunlöf kommer att straffa mig.

 2. ReDead skriver:

  1. Retroresan
  2. Radio Format
  3. Puls
  4. Korvcast

  Det är väl de jag brukar lyssna på.

 3. Ronny skriver:

  Jättebra sammanställning! Finns massor av engelska tvspelspodcast men desto färre på svenska. Behöver höra lite svenskt skitsnack om spel ibland också 🙂

 4. goteki skriver:

  1. Retroresan
  2. P3 Spel
  3. Radio Speltorsk
  4. Radiogamer

  Korvcast och Kocktailparty måste jag kolla in 🙂

 5. Offgroundsroar skriver:

  Mnjaaaeäh. Vad jag lyssnar på är Korvcast, Radio Gamer och Loading Live, som mest känns som en nyhetssummering veckovis ungefär. Sen följer jag en samhällsrelaterad pod också. Sen var det nåt om gamla utdaterade spel jag kollat in nån gång också… however, Cocktailpartyeffekten lät intressant med beskrivning (jämfört med när man bara hört namnet) den måste jag kolla in!

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Jag har lite svårt för svenska spelpodcasts. Ludde har ju fått mig att smaka på ett avsnitt av CPE, och det var ju överraskande bra. Retroresan är ungefär det bästa som finns, när det handlar om ett spel jag har en relation till. Tyvärr gör det inte alltid det. Skitsnack är dock något jag alltid, alltid, alltid uppskattar. Men det är ju inte en spelpodcast.

  Radiogamer har jag försökt fastna för många gånger, utan framgång. Det går för fort och är lite för hurtigt för mig som norrlänning, tror jag. P3 Spel gillar jag när jag väl lyssnar, men precis som i Invisible Walls blir det en hel del spolande. Jag petar ut russinen, liksom. Loading Live är lite som Podtoid, och det är lite för mycket prat som inte handlar om spel. Det kan vara underhållande, absolut. Men gör även så att de tappar poäng som just spelpodcasts.

  Min topp 5 skulle nog se ut som…

  5. Podtoid när det faktiskt handlar om spel.

  4. Invisible Walls

  3. Giant Bombcast

  2. Retroresan när det handlar om ett spel jag har en relation till.

  1. Epic Battle Cry

  Korvcast och CPE har jag inte lyssnat tillräckligt mycket på än. Men om ett år kan de mycket väl vara med där uppe. Även The Axe Factor är en enorm bubblare efter att flickvännen introducerade mig.

  PS.
  Sen minns jag ju att jag brukade lyssna på varenda avsnitt av Gamestation. Mest för att de pratade väldigt mycket Zelda och andra spel jag vurmar lite extra för. ^^,

 7. Vad kul! Jag gjorde en liknande lista förrförra veckan, så istället för att lista min topplista här också länkar jag till den istället: http://www.speltokig.eu/sex-svenska-podcaster-om-spel/

 8. Mr. Pibb skriver:

  Håller samma podcasts som mina favoriter, eventuellt i annan ordning. En annan bra, som ibland handlar om spel är macradion. Riktigt underhållande. Bra lista!

Skriv en kommentar