De olympiska spelen är över för den här gången och som av ett mirakel lyckades Rio genomföra dem utan några större skandaler. Dags att blicka framåt, och OS i Tokyo 2020 ser ut att kunna bli toppen för oss spelintresserade. Den som såg avslutningsceremonin i Rio där Tokyo-OS fick ett gästspel missade knappast att Mario är Japans president. Eller möjligtvis tvärtom.

Mario har ju tävlat i OS flera gånger, men har då fått hålla sig till grenarnas regler, som de ser ut traditionellt. Men eftersom han är president i Japan tar jag för givet att han får sätta sin egen prägel på några klassiska OS-grenar. Jag gissar på följande förändringar.

SkalbollMarioskal

Skalboll är ungefär som fotboll, fast inte alls. Matchen börjar med att alla spelare springer mot en sköldpadda mitt på planen. Den som först kommer fram och hoppar på den kan sedan sparka dess skal antingen mot målet eller mot andra spelare. Att sänka andra spelare med ett skal ger nämligen också poäng. Istället för sidlinjer har planen en sarg, som passar ypperligt för att valla skal mot, eller tackla motståndare över. Vid närmare eftertanke låter det här mer som en viss vintersport.

Eldkulstötning

MarioeldbollTänk dig vanlig kulstötning, men att kulan innan stöten doppas i napalm och tänds på. Och just det, kulan är dessutom en studsboll. Det säger sig självt att särskilda handskar behövs. I eldkulstötning är det inte bara längst stöt som gäller för att ta sig vidare till nästa heat. Du kan även träffa dem som samtidigt spelar skalboll på planen för extra poäng. Längst stöt i kombination med flest antal skalbollspelare träffade bidrar båda till slutpoängen.

Flaggstånghopp

marioflagga2Är det höjdhopp? Är det stavhopp? Flaggstånghopp är något mitt emellan. Atleten springer fram mot en stor stentrappa, kämpar sig upp för den, för att sedan hoppa från den till en flaggstång. Det gäller att greppa tag så högt upp på flaggstången som möjligt för att sedan göra trick samtidigt som man glider ner till botten. Poäng fås dels beroende på hur hört man lyckas komma, dels på tricken på väg ner. Dessutom fås extra poäng om man lyckas få med sig flaggan ner.  Som om inte det vore nog görs ansatsen till trappan över planen där det spelas skalboll och stöts eldkulor. Rörigt!

Bullet Bill-skytte

BulletbillVisst är skytte ganska tråkigt att se på? Det går så snabbt, och vapnen är alldeles för töntiga. Det går ju inte ens att se kulan, den är alldeles för snabb! Bullet Bill-skytte är något helt annat. Med hjälp av den stora kanonen ska varje atlet skjuta arga Bullet Bills mot varandra, samtidigt som de måste hoppa på inkommande kulor för att de inte ska förstöra sin egen kanon. Den som hoppar på flest motståndar-Bills får flest poäng, och den som sist har kvar sin kanon får en extra bonus. Självklart är spelplanen densamma
som under skalboll, eldkulstötning och flaggstånghopp. Knivigt!

Groddräktssimning

MariogrodaGroddräktssimning är den enda grenen som inte huvudsakligen utspelar sig på skalbollsplanen, utan i vattenhindret på löparbanan bredvid. Iförd den ikoniska dräkten är groddräktssimning nästan helt och hållet en undervattenssport. Cheep Cheep, Porcupuffer, Rip van Fish, Blurp. Big Bertha och såklart Blooper måste undvikas för att nå målet. Och målet, ja, det är på land. Den sista etappen i groddräktssimning utförs nämligen i extremt sakta mak, rakt över skalbollsplanen. OS i Tokyo 2020 kommer alltså att bli totalt kaos. Underbart sådant