När vi nu börjar närma oss sommaren går vi också ner i antalet skandaler och intressanta branschnyheter. Utöver ett gäng intressanta presentationer av kommande spel har det varit rätt torrt. Inte mig emot som haft fullt upp med Uncharted 4 och Dark Souls 3. Men nu är de det dags att kika lite på vad som hänt i spelvärlden under veckan som gått.

Nästa Call of Duty och Battlefield har presenterats

För första gången på tre år går vi mot en spelhöst med både ett nytt Call of Duty och ett nytt Battlefield. Under förra veckan presenterade både Activision och Dice sina kommande krigsspel, och de skiljer sig mer än någonsin tidigare. Infinite Warfare blir undertiteln på årets Call of Duty och utspelar sig, av första trailern att döma till stor del i rymden. Spelet utvecklas av Infinity Ward, som senast gjorde det ganska medelmåttiga Ghosts, men även ligger bakom fanfavoriten Modern Warfare. Det sistnämnda släpps även i en remastrad version som en del av en specialutgåva av Infinite Warfare. Call of Duty: Infinite Warfare släpps till Playstation 4, Xbox One och PC den 4 november.

Medan Call of Duty blickar framåt tar Battlefieldserien ett stort steg bakåt i tiden, hela vägen till första världskriget. Under ett livesänt event presenterade man Battlefield 1 som nästa spel i serien som kommer att utspela sig under första världskriget. Utöver kampanjen kommer multiplayern att utspela sig bland annat på Arabiska halvön, på västfronten och i Alperna. Battlefield 1 utvecklas, som vanligt, av Stockholmsbaserade Dice och släpps den 21 oktober till Playstation 4, Xbox One och PC.

Niklas tankar: Jag är knappast ensam med att ha varit lite ängslig över vart Activision och EA skulle ta sina största spelfranchiser i framtiden. Det har känts som att man tömt ut allt vad nutid och närstående framtid heter, och många har längtat efter något nytt. Efter att spelen nu presenterats känner jag mig försiktigt positiv. Positiv till att man går i två helt olika riktningar, men såklart försiktig med tanke på att vi inte fått se något riktigt gameplay från något av spelen ännu. Men det verkar åtminstone som att krigsspelen är långt ifrån döda, och detta kan bli dess mest intressanta år på länge.

Activision presenterar imponerande siffror

En del rätt stora spel ändå.

En del rätt stora spel ändå.

Det går bra för utgivaren Activision Blizzard. Det framgår av den kvartalsrapport som publicerades förra veckan. Världen över spelades i fjol Activisions, Blizzards och Kings spel i 10 miljarder timmar, och tittades på i 32 miljarder timmar. Tillsammans är det lika mycket som hela världen tittar på Netflix under ett år, skriver Eurogamer.

Den brittiska sajten pekar på fler imponerande siffror i den stora utgivarens rapport. Den genomsnittliga speltiden för Destinys nästan 30 miljoner användare har nu nått över 100 timmar och 85 procent av alla Playstation 4-konsoler som såldes förra kvartalet såldes tillsammans med ett exemplar av Call of Duty: Black Ops 3.

Niklas tankar: Det är lätt att tänka att Call of Duty spelat ut sin roll och att Kings mobilspel inte är lika relevanta idag som för något år sedan, men det är att grovt underskatta Activision Blizzards enorma spelarbas. Utgivarens storlek är verkligen något i hästväg och man vet exakt vilka serier man ska satsa på för att maximera antalet spelare och intjänade kronor. Call of Duty: Infinite Warfare och Blizzards superhajpade Overwatch lär knappast sänka intresset för Activision och deras spel heller. Hur lång tid tar det innan de har tagit över hela spelbranschen och styr den diktatoriskt med järnhand?

Respawn gör actionspel i Star Wars-universumet

Den här loggan lär vi se mer och mer av för varje dag som går i all framtid.

Den här loggan lär vi se mer och mer av för varje dag som går i all framtid.

Respawn Entertainment, som ligger bakom Titanfall och för tillfället arbetar med uppföljaren, har meddelat att de även jobbar med ett actionspel i Star Wars-universumet. Det meddelar utvecklaren i ett blogginlägg. Spelet kommer att designas av Stig Asmussen, som tidigare jobbat med God of War-serien och var game director för God of War 3. Exakt vad spelet kommer att bli är i nuläget oklart, men vi vet att det handlar om ett actionspel i tredjepersonsvy som utspelar sig i just Star Wars universum. När, och till vilka plattformar, spelet är tänkt att släppas, och vad det handlar om, är ännu oklart.

Niklas tankar: Sedan Star Wars-maskineriet vevade igång på nytt i och med filmen Force Awakens har EA knappast legat på latsidan vad gäller spel i franchisen. Star Wars: Battlefron släpptes i samband med filmen, och det är sedan tidigare känt att före detta manusförfattaren till Uncharted, Amy Hennig, jobbar med ett Star Wars-spel hos Visceral Games. Självklart kommer EA göra allt de kan för att kräma ut så mycket som möjligt medan Star Wars fortfarande är hett, vilket det lär vara ett bra tag framöver med tanke på att det lär göras en film om året i all framtid. Även om jag inte är galaxens största Star Wars-fan älskar jag franchisen och ser gärna flera bra spel i universumet. Så länge de inte alla handlar om en ung person som visar sig ha oanade krafter är jag nöjd, det har gjorts både en och två gånger för mycket redan.