Det har hänt en grej i USA. En ganska stor grej. Merparten av nyhetsrapporteringen i veckan har handlat om det, till och med i spelvärlden. Men eftersom Linus redan skrivit lite om sin Trump-ångest idag så fokuserar vi helt på spel här. Vi kollar på att Nintendo faktiskt verkar ha slutat tillverka Wii U i Japan, att NES Mini är riktigt dyr och att det kommer en film på det bästa mobilspelet du inte har spelat.

Nintendo slutar tillverka Wii U

"Produktionen upphör snart", typ.

”Produktionen upphör snart”, typ.

Efter envisa rykten har Nintendo nu bekräftat att man kommer att upphöra med produktionen av Wii U-konsoler i Japan. I ett meddelande som Kotaku översatt skriver man att ”all Wii U-hårdvara som kommer att finnas tillgänglig på den nordamerikanska marknaden i år har redan skickats till återförsäljare”.

På Nintendos sajt går det även att se texten ”produktionen upphör snart” under de två varianter av Wii U som fortfarande säljs i Japan. Nintendo har många gånger tidigare meddelat att konsoler slutar tillverkas på liknande sätt, skriver Kotaku.

Niklas tankar: Även om det knappast känns oväntat att Nintendo slutar tillverka Wii U-konsoler är det inte utan att man blir lite ledsen över det. Wii U kanske inte har sålt superbra, och den hade i princip noll stöd från tredjepartstillverkarna, men vi ska inte glömma hur många fantastiska förstapartsspel det finns till den märkliga konsolen. Spelkvalitetsmässigt är det långt ifrån den flopp som försäljningssiffrorna skulle kunna tyda på. Det här kan vara ett bra tillfälle att skaffa sig en billig Wii U och ett gäng av måstespelen. Super Mario 3D World, Mario Maker, Pikmin 3 och Splatoon är bara några exempel på fantastiska spel att skaffa till Wii U.

NES Mini säljs till ockerpriser

Onödigt dyrt

Onödigt dyrt.

Nintendo NES Classic Mini, eller NES Mini, släpptes i hela världen förra veckan och har sålt som smör. I såväl USA som Sverige har den lilla varianten av Nintendos 8-bitarskonsol med 30 inbyggda spel varit fullbokad sedan länge, något som många nu utnyttjar för att tjäna sig en hacka. I USA lägger folk upp konsolen på Ebay för så mycket som 1 000 dollar, och i många fall köps den för 500 dollar, skriver Polygon.

Även i Sverige har NES Mini blivit riktigt dyr. En sökning på Tradera visar att den säljs för mellan 1 000 och 2 000 kronor. Vissa av auktionerna lär dessutom sluta på långt mer än så.

Niklas tankar: Usch och fy! Precis som med eftertraktade konsertbiljetter kommer det alltid att finnas rövhattar som bokar upp eftertraktad elektronik enbart i syfte att sälja vidare till överpriser. I en perfekt värld hade det funnits något slags system för att undvika sådant här, så att de som verkligen vill ha konsolen inte behöver betala mer än de borde. Men i vår kapitalistiska drömvärld är det så här vi har det. Men, återigen, usch och fy!

Neko Atsume blir spelfilm i Japan

Neko Astume i life.

Neko Astume is life.

Det japanska mobilspelet Neko Atsume går ut på att fylla sin trädgård och sitt hem med saker för att attrahera en uppsjö olika katter, som man sedan kan ta bilder på. Nu ska spelet bli spelfilm – i Japan såklart. Siliconera berättar att filmen handlar om författaren Katsu Sakumoto som en dag träffar på en katt i sin trädgård. Efter att katten sprungit iväg bestämmer sig Katsu för att ställa ut lite kattmat över natten, vilket gör att katten återvänder. Klassisk kille-möter-katt-story, helt enkelt.

Filmen, som fått namnet Neko Atsume no Ie (House of Neko Atsume) släpps i Japan nästa år.

Niklas tankar:

 

giphy