Vi lever i extraordinära tider. Samtidigt som Ryssland attackerar Ukraina i ett hänsynslöst krig släpps några av årets mest framemotsedda spel. Kanske bra på ett sätt, så har vi något som distraherar oss från allt det hemska. Lite Ukraina-koppling blir det ändå i veckans nyhetssvep, men också färska bilder på Playstation VR2 och att Call of Duty väntas ta en paus, typ. 

Första bilderna på Playstation VR2

Playstation VR2

Playstation VR2 ser helt enkelt ut som en modernare version av föregångaren. Bild: Sony

först visades kontrollerna, sen släpptes de tekniska specifikationerna. Nu har Sony släppt de första bilderna på sitt nästa VR-headset, Playstation VR2. I ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen skriver chefen för ”platform experience”, Hieaki Nishino, om designen på headsetet. PSVR2 är lättare än föregångaren, och har en något mer slimmad form. Men det har även ett par nya funktioner, som möjligheten att ställa in bredden mellan linserna, för att passa fler ansiktsformer. Playstation VR2 får även ett ventilationssystem för att undvika imma på linserna under spel. Känt sedan tidigare är också att PSVR2 även får feedback i form av vibrationer i själva headsetet. På bilderna syns även de nya Sense-kontrollerna som ska kunna känna av fingerplacering, ha motstånd i avtryckarna och ha samma haptiska feedback som Dualsense-kontrollen till Playstation 5.

Det är ännu oklart när Playstation VR2 kan komma att släppas, eller hur mycket den kommer att kosta.

Playstation VR2

Bild: Sony

Playstation VR2

Bild: Sony

Niklas tankar: Det här ser ju bra ut! Jag vet inte varför, men jag har gått från att vara en VR-skeptiker till att vara supernyfiken på Playstation VR2. Det har en hel del att göra med högre upplösning, positionering med kameror i själva headsetet och kontroller som inte är från Playstation 3-tiden. Jag har länge tyckt att VR inte är tillräckligt bra, rent tekniskt, för att jag ska kunna njuta av det. Men kanske kan det bli ändring på det nu. Att man visar så pass mycket av PSVR2 nu får mig att tro att den kan komma hyfsat snart – kanske till och med i år? Jag bävar dock för hur dyr den ser ut att kunna bli.

This War of Mine-utvecklare skänker intäkter till Ukraina

This War of Mine

Har du inte spelat This War of Mine ännu så är det dags nu!

11 bit studios, som ligger bakom hyllade This War of Mine skänker fram till torsdag denna veckan alla intäkter från spelet och dess DLC till ukrainska Röda korset. This War of Mine, som släpptes första gången 2014, handlar om krigets fasor, och hur det påverkar civilbefolkningen i det drabbade landet. Därför vill den polska studion hjälpa sina grannar i Ukraina, skriver 11 bit studio i ett uttalande på Twitter.

”Låt detta meddelande resonera med allt du vet om detta krig och hur krig dödar människor och förstör deras liv och deras hem. Låt oss, spelare och utvecklare, tillsammans göra allt vi kan för att stödja krigsoffren i Ukraina”, skriver 11 bit studios i inlägget.

Insamlingen startade den 24 februari, och pågår fram till torsdag denna vecka, i alla butiker där spelet säljs.

Niklas tankar: Det här är fint att se ändå. Även om This War of Mine inte specifikt utspelar sig i Ukraina, så är det oerhört drabbande, och kanske ger det en liten insyn i krigets fasor för sådana som jag som tacksamt nog aldrig har upplevt. Om du inte har spelat This War of Mine tycker jag verkligen att du ska göra det, och ska du göra det, så ska du absolut köpa det nu, så att lite av dina slantar går till välgörande ändamål.

Inget ”vanligt” Call of Duty nästa år

Call of Duty: Warzone

Är Call of Duty: Warzone-modellen framtiden för serien?

Det blir inget ”vanligt” Call of Duty-spel 2023. Det bekräftade Activision i förra veckan efter att Bloomberg publicerat rykten om att spelet uteblir och att ett nytt free to play-spel är på gång. Källor säger till Bloomberg att man ser över utgivningstakten efter det att ”ett nyligen släppt spel i serien inte nådde upp till förväntningarna”. Av allt att döma är det förra årets Vanguard som åsyftas, som enligt Activisions delårsrapport sålde betydligt sämre än Black Ops: Cold War året dessförinnan. Enligt källorna har beslutet om att hoppa över nästa år inget att göra med att Activision köps upp av Microsoft. Eftersom Call of Duty roterar på ett par olika studior var det Treyarchs ”tur” att ta fram nästa års spel. De ska nu, enligt uppgift, istället jobba på ett nytt free to play-spel för att fylla glappet som uppstår.

Årets Call of Duty har redan utannonserats och är en uppföljare till det hyllade Modern Warfare från 2019. 2023 blir första gången utan ett ”vanligt” Call of Duty sedan 2005.

Niklas tankar: Alltså, har inte det här varit på tiden i väldigt många år nu? Samtidigt så blir det ju knappast en ”riktig” paus från annat än kampanjen, och den har man ju lite godtyckligt skitit i ett par gånger redan. Call of Duty har verkligen svårt att hålla jämn nivå. Modern Warfare-rebooten från 2019 var helt makalös, medan Vanguard i fjol var en stor besvikelse för de allra flesta. Precis som alla andra årliga serier är det nog bättre om man släpper det tänker, och istället satsar på en bestående grej, som får stora uppdateringar med jämna mellanrum. Call of Duty Warzone lär vara det i det här fallet, och ett annat exempel är det kommande Assassin’s Creed Infinity. Kör på det, så slipper vi punga upp 700 spänn varje år bara för att vi är nyfikna på vad som högst troligen kan bli en besvikelse.