Med Game Developers Conference på ingång har det varit en ganska så tunn nyhetsvecka – men räkna med att det blir åka av i ett par dagar framöver nu. Denna vecka kollar vi närmare på hur Steam ska stävja recensionsbombning samt att konkurrenten Epic Games Launcher verkar plockar användardata från Steam. Som om inte det vore illa nog är släppet i väst av Yakuza-studions Judgment i fara sedan en skådis haffats för drogbruk.

Epic Games Store kopierar användardata från Steam

Epic anklagas för att kopiera användardata från Steam.

Steams största konkurrent, Epic Games Store, har hamnat i hetluften efter att Reddit-användare upptäckt att klienten kopierar användardata från just Steam. Det rapporterade flera medier i förra veckan. Epic-klienten skapar en krypterad kopia av filen där Steam lagrar information om spel, vänlistor och annat, men enligt Epic får de bara tillgång till den datan om användaren väljer att koppla sin Steam-vänlista till Epic Games Store.

Valve säger i ett uttalande att man ska undersöka vilken information Epic hämtar från Steam och menar att uppgifterna i filen – localconfig.vdf – inte är tänkt att laddas upp någonstans eller delas med tredje part.

Niklas tankar: Det här ser såklart inte bra ut för Epic, även om skadan det skulle åstadkomma för användare troligtvis är minimal. Däremot är det ännu ett yttrande i striden mellan Steam och Epic Games Store – där den senare är en uppstickare som tar marknadsandelar i en rasande takt. På Reddit och andra ställen på nätet har det bildats en skepsis mot Epic och i synnerhet kinesiska Tencent som äger en stor del av företaget, och folk är inte sena att rota fram oegentligheter. Det är för tidigt att säga hur marknaden för digital spelförsäljning på PC kommer att se ut framöver, men en sak är säker: Steam sitter inte i samma dundersäkra position som för bara några månader sedan.

Steam ska stävja recensionsbombning

Valve lovar att få bukt på recensionsbombningar på Steam.

Så kallad recensionsbombning är ett vanligt tilltag på klienter som säljer varor på nätet, exempelvis Steam. Användare som är missnöjda med något, inte nödvändigtvis spelet i sig, samlas och ”bombar” spelets sida med dåliga recensioner, för att få folk att undvika att köpa det.

Detta vill Valve nu råda bot på, och i ett blogginlägg skriver man att man inom kort ska börja identifiera vilka recensioner som inte håller sig till ämnet och att dessa inte ska reflekteras i spelets totalbetyg.

Recensionsbombning har på senare tid drabbat spel som Metro 2033 Redux efter att uppföljaren Metro Exodus blivit exklusivt för Epic Games Store. Även skräckspelet Devotions sida blev bombad på grund av att ett meme som kritiserar Kinas president Xi Jinping fanns med i spelet.

Niklas tankar: Recensionsbombning är ett stort problem, då det förstör för många utvecklare på grund av anledningar som de själva i många fall inte har något med att göra. Det kan vara ett ekonomiskt beslut, som i fallet med Metro, och det borde inte studion behöva lida för. Huruvida ändringarna i Steam kommer att göra någon skillnad eller ej återstår att se, men det är på tiden att det oerhört trögarbetande Valve försöker göra något att saken.

Försäljningen av Judgment stoppas efter misstänkt knarkbrott

Pierre Taki i Judgment.

Sega har stoppat all försäljning av kriminaldramat Judgment i Japan efter det att en av röstskådespelarna gripits för att ha brukat kokain, rapporterar bland andra Polygon. Det är skådespelaren och musikern Pierre Taki som gripits misstänkt för bruk och innehav av kokain. Taki spelar en viktig roll i spelet som maffiageneralen Kyohei Hamura. Han figurerar även i nyligen släppta Kingdom Hearts 3.

Judgment är planerat att släppas i väst den 25 juni, men vad som händer med det datumet nu är än så länge oklart. Bruk och innehav av kokain kan i Japan innebära upp till sju år i fängelse.

Niklas tankar: Det kan låta drastiskt att dra in försäljningen av ett spel för att en skådis dragit lite ladd. I väst höjer vi knappt på ögonbrynen när det kommer fram att en kändis suger i sig en lina kola på dass på Spy Bar, men i Japan är det en helt annan grej. Tydligen ser man oerhört allvarligt på droganvändande, så till den milda grad att allt man gör allt för att ”sudda bort” allt personen åstadkommit om hen åker fast. Till exempel kommer man att plocka bort Takis röst ur Kingdom Hearts 3 på grund av misstankarna – han spelar Olaf i den japanska versionen av Frozen.

För mig personligen är Judgment ett av årets mest framemotsedda spel, så jag hoppas att det här går att lösa på ett smidigt sätt, så att både vi spelälskare, och den drogkritiska japanska allmänheten, blir nöjda.