I skrivande stund är jag på väg hem från Stockholm efter att ha firat 300 avsnitt av Svamppod tillsammans med redaktionen och hela communityt som hängde med oss i heldagsstreamen. En helt fantastisk dag, men nu är det tillbaka till vardagen igen som gäller. Denna vecka snackar vi lite om yttrandefrihet och vad som är och inte är censur. Vi kollar även in den senaste Xbox-läckan – jag sa ju att det skulle komma nyheter om nya konsoler varje vecka! Avslutar gör vi med en riktig feel good-video om en pappa som byggt en specialkontroll så att dottern kan spela Zelda.

Domstol: Att bli tystad i spel är inte ett brott mot yttrandefriheten

Runescape

Det var troligen i Runescape som streamern blev ”mutead”.

Det är inte ett brott mot yttrandefriheten att få sitt konto ”muteat” i ett spel. Åtminstone inte i USA. Det har en domstol i Pennsylvania slagit fast sedan man ogillat en spelares och streamers stämningsansökan mot Jagex, som gör MMO-rollspelet Runescape, rapporterar Pennlive.com (via Polygon).

Amro Elansari heter streamaren som påstår sig ha över 2 000 speltimmar i spelet och att Jagex inte gav honom någon anledning till varför hans konto blivit tystat. Men domstolen ogillade alltså stämningsansökan och menar att ”inget som hände Elansari i dispyten med Jagex bryter mot federala anti diskriminerings-lagar”.

Det är inte första gången spelaren får stämningsfall nedlagda. Han har tidigare påstått sig blivit blåst av datingappen Tinder.

Niklas tankar: Det här är såklart varken ett stort eller prejudicerande fall, men jag tycker ändå att det sätter fingret på något vi möts av hela tiden, både på den spelande och icke spelande delen av internet. Att du blir avstängd, tystad eller får dina kommentarer borttagna eller dolda är inte ett brott mot yttrandefriheten. Beter du dig illa i ett MMO, i social medier, eller för den delen i våra kommentarsfält är det inget konstigt att det blir borttaget. Rör det sig om faktiska lagbrott är det till och med en skyldighet att så sker. Men något brott mot yttrandefriheten är det inte. Och kom ihåg, när någon skriker ”censur” så är det i 999 av 1 000 fall inte det.

Xbox-läcka tros visa portarna på Series X

Xbox Series X

De här bilderna på Xbox Series X verkar vara legit. Bild: CurryPanda/Neogaf

Nyheterna och läckorna om de kommande Xbox- och Playstation-konsolerna fortsätter. I en Neogaf-tråd postade i förra veckan användaren CurryPanda två bilder på vad som ser ut som en prototypversion av Xbox Series X. På bilderna syns baksidan av konsolen, och därmed även vilka portar den har. Informationen ska även ha bekräftats av techsajten Thurrot (via Eurogamer).

På baksidan av konsolen finns portar för nätverkssladd, HDMI 2.1 samt en optisk ljudutgång. Bredvid HDMI-porten finns även en rektangulär port utan namn, och det spekuleras kring att den skulle kunna vara till för att utöka konsolens lagringsutrymme med hårddiskar med NVMe-anslutning.

Utöver portarna finns på baksidan även rejält med hål för ventilation samt en text om att det är en prototyp-enhet. Dessutom har den som tagit bilderna inte tagit bort serienumret, vilket skulle kunna innebära problem för den som fått konsolen skickad till sig.

Niklas tankar: Det här är supernördigt och säger kanske inte så mycket för gemene man. Men för oss som tycker att det är kul med portar, sladdar och vad som går att koppla in var är det intressant. Särskilt om det skulle visa sig att det faktiskt kan bli möjligt att utöka lagringsutrymmet på konsolen själv, när många nya spel idag klockar in på över 100gb. Men, om det nu är så att de här bilderna faktiskt är legit – och det verkar de ju vara – ska vi också komma ihåg att det rör sig om prototyphårdvara och att det slutgiltiga utförandet kan komma att ändras. Men visst är det kul att spekulera?

Videotips: Pappa moddar Xbox Adaptive Controller så att dottern kan spela Zelda

Allt är inte elände här i världen, och vi avslutar veckans nyhetssvep med en riktigt hjärtevärmande historia. En pappa i brittiska Jersey märkte att hans dotter hade problem med att spela The Legend of Zelda: Breath of the Wild och bestämde sig för att specialbygga en kontroll åt henne. Rory Steels dotter, Ava, har nedsatt rörlighet i sina fingrar och det är därför ofta svårt för henne att spela med vanliga handkontroller. Rory Steel skaffade då en Xbox Adaptive Controller och byggde om den för att passa dottern. I videon nedan testar hon sin nya kontroll för första gången.

Rory Steel säger till lokala Channel 103 att såväl Microsoft som Logitech hört av sig med erbjudanden om att hjälpa honom bygga en ännu bättre version av kontrollen åt Ava, men Steel menar att han också vill göra en enklare variant som vem som helt kan bygga hemma.