Spelhösten är i full gång, men visst ska vi hinna med lite nyheter ändå? Denna vecka blir det dystert två gånger innan det blir bättre. Vi kollar på larmet om mobbning och kränkningar hos svenska Paradox, och att Tripwires vd slutat efter att ha gått ut med sitt stöd för stenhårda abortlagar i Texas. Gladare miner blir det när vi avslutar med ännu en trailerkavalkad, denna gång från förra veckans Playstation Showcase.

Larm om mobbning och kränkningar hos svenska Paradox

Paradocx Interactive

Inte heller svenska Paradox är fria från dålig arbetsmiljö.

Det senaste i den långa raden spelföretag där det larmats om dåliga arbetsförhållanden, mobbning, kränkningar och tystnadskultur är svenska Paradox. Problemen visade sig i en medarbetarundersökning som facken Unionen och Sveriges ingenjörer gjorde på studion, skriver Breakit. 133 av drygt 400 anställda i Sverige svarade på undersökningen, och det visade sig att 44 procent upplevt kränkande eller felaktig behandling. Värst är det för kvinnorna, visar undersökningen, där 69 procent säger sig ha blivit utsatta för kränkningar. Det upplevs också bland de anställda att det finns en tystnadskultur på företaget, där förövare på chefsnivå skyddas.

Undersökningen blev offentlig samma dag som dåvarande vd:n Ebba Ljungerud meddelade att hon lämnar sin post. Men bolagets nya vd, och tidigare ordförande, Fredrik Wester förnekar att sakerna skulle ha något med varandra att göra. I samband med Breakits publiceringar kring missförhållandena berättade Fredrik Wester i en Twitter-tråd att han betett sig olämpligt mot en anställd under en konferens 2018.

Paradox säger till Breakit efter avslöjandet att man ska vidta åtgärder och att man ska ”ta in en extern, neutral firma för att genomföra en grundlig granskning av våra processer och en omfattande medarbetarundersökning.”

Niklas tankar: Nu var det rätt längesedan jag blev förvånad av avslöjanden om missförhållanden och dålig arbetsmiljö på spelstudior, stora som små. Men just Paradox har alltid känts som ett ställe med en sund kultur, bra värderingar och nöjda anställda. Men så verkar alltså icke vara fallet. Det är riktigt deppigt att höra om undersökningen, och att en så pass betydande del av de anställda verkar ha haft det riktigt dåligt. Jag hoppas innerligt att man tar det här på största möjliga allvar, och att man får till övergripande förändringar i kulturen och arbetsmiljön, för så här kan vi ju inte ha det.

Tripwire-chef lämnar efter kritiserat abortuttalande

Tripwire Interactive

Vd:n för Tripwire fick lämna illa kvickt efter sitt uttalande.

Vd:n för utvecklaren och utgivaren Tripwire Interactive, John Gibson, har lämnat företaget, skriver flera medier. Det efter att han i förra veckan på Twitter uttalade sitt stöd för de nya abortlagar i Texas som innebär att vem som helst kan stämma vem som helst som har någon som helst koppling till en abort av ett foster som har ett hjärtslag. Det kan upptäckas så tidigt som efter sex veckor – innan många kvinnor ens vet om att de är gravida.

”Som en underhållare är jag inte politisk särskilt ofta. Men med så många högljudda jämlikar på andra sidan av den här frågan kände jag att det var viktigt att gå ut som ’pro-life’-spelutvecklare”, skriver Gibson på Twitter. Efter tweeten gick flera företag som samarbetat med Tripwire ut och fördömde det hela. Bland andra Chivalry 2-studion Torn Banner Studios och Shipwright Studios som jobbar på både Chivalry 2 och Maneater. Även flera stora namn i spelbranschen som God of War-regissören Cory Barlog och Gears of War-skaparen Cliff Bleszinski.

I förra veckan släppte Tripwire ett uttalande om det hela, och meddelade att John Gibsons åsikter är hans egna, att de inte stöds av företaget som helhet, och att han lämnar sin post med omedelbar verkan.

Niklas tankar: Att någon människa någonstans kan tycka att Texas abortlagar är rimliga är för mig helt otänkbart. Att dessutom gå ut och stolt proklamera att man gillar dem på Twitter är etter värre. Tänk att behöva jobba för någon som känner att det är viktigt att ta ett sådant ställningstagande i sin professionella roll. Som tur är så slipper de anställda på Tripwire dras med honom, och vi hoppas att mannen håller sig borta från branschen, och överallt annars, framöver.

Det bästa från Playstation Showcase

Efter att ha varit frånvarande under E3-perioden tidigare i sommar höll Sony till sist en Playstation-show i förra veckan. På ungefär 40 minuter hann man med ett helt gäng kända och hittills okända spel. Här kommer det bästa från showen – i kronologisk ordning.

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake

Ett av tidernas bästa rpg görs om från scratch. Det räcker så.

Project Eve

Ett riktigt stiligt actionspel som absolut inte är Bayonetta.

Forspoken

Actionrollspelet Forspoken fick en längre gameplaytrailer och en ungefärlig släpptid – våren 2022.

Ghostwire: Tokyo

Spökjagarspelet(?) Ghostwire: Tokyo fick en gameplaytrailer – släpps nästa år.

Kid A Mnesia Exhibition

Radiohead släpper nyversion av Kid A tillsammans med Epic…?

Tchia

Breath of the Wild med ukulele! Tchia fortsätter att se fantastiskt ut! Släpps 2022.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7 – sjukt runda hjul. Släpps den 4 mars.

Marvel’s Spider-Man 2

Den första av de tre riktigt stora pjäserna visade sig vara en regelrätt uppföljare till Marvel’s Spider-Man och Miles Morales, där Venom ser ut att spela en viktig roll. Kommer 2023.

Marvel’s Wolverine

Insomniac visade även upp ett andra spel som är under produktion, baserat på en av de mest populära Marvel-hjältarna – Wolverine. Inget släppdatum, troligt vis ganska långt fram.

God of War Ragnarok

Sist men absolut inte minst var en ordentlig titt på God of War Ragnarok. Atreus har blivit äldre, och Kratos är lika arg som vanligt. Inget släppdatum.