I fem år har Anita Sarkeesian utbildad spelare med sin Tropes vs Women in Video Games – men nu är det slut, för tillfället. I veckans nyhetssvep kollar vi närmare på det, men även att Nintendo släppt ännu en ny variant av 3DS, eller rättare sagt 2DS. Till sist blir det även ett litet tips för den noggranna Zelda-spelaren i form av en riktigt rejäl karta.

Anita Sarkeesians videoserie har nått sitt slut

Efter fem år och 21 avsnitt har Feminist Frequencys videoserie Tropes vs Women in Video Games nått sitt slut. Projektet, som letts av den namnkunniga mediekritikern Anita Sarkeesian, har gått ut på att uppmärksamma hur kvinnor behandlas, sexualiseras och objektifieras i spel.

Videoserien har gett Anita Sarkeesian och det ideellt drivna Feminist Frequency mycket uppmärksamhet och Sarkeesian har omskrivits i såväl The New York Times och The Guardian samt var 2014 gäst i The Colbert Report. Men det har även lett till hat och hot mot Sarkeesian och hennes team och hon tvingades ställa in en föreläsning på ett amerikanskt universitet efter att någon hotat att genomföra en skolskjutning i samband med den.

”Det här må vara slutet för Tropes, men det är på intet sätt slutet för Feminist Frequency”, skriver Sarkeesian i ett blogginlägg och fortsätter med att sajtens nästa videoprojekt snart kommer att ha premiär.

Niklas tankar: Anita Sarkeesian och Feminist Frequency har lärt mig extremt mycket om feminism och hur kvinnor porträtteras i spel och hur de behandlas i spelbranschen och jag vill passa på att tacka så hjärtligt för Tropes vs Women in Video Games. Om du inte redan sett deras videor kan jag rekommendera att kolla in det sista avsnittet ovan eller alltihop på Youtube. Nu håller vi tummarna för att nästa videoprojekt blir lika bra och kan lära ännu fler att bli lite mer upplysta.

Nintendo släpper New 2DS XL

Nintendobarn är glada barn. Foto: Nintendo

Nintendo släpper en ny variant av 3DS – New 2DS XL. Konsolen släpps den 28 juli och är den andra 2DS-varianten, vilket betyder att den inte har något 3D-läge. Skärmarna är lika stora som på 3DS XL, men konsolen är något lättare, skriver Nintendos nordiska utgivare Bergsala i ett pressmeddelande.

New 2DS XL kommer i två färgkombinationer – svart och turkos samt vit och orange. I nuläget är det fortfarande oklart hur mycket den kommer att kosta.

Niklas tankar: Det här känns ju väldigt märkligt. Jag tror inte att jag var ensam om att tro att Nintendo skulle göra sitt bästa för att få folk att gå över till Switch helt och håller nu, men tydligen vill man kräma ur det sista ur trotjänaren 3DS. Det finns ju ändå en herrans massa miljoner konsoler ute på marknaden, och således väldigt många eventuella köpare av nya spel. Och visst, de ser ju fina ut, de där nya 2DS-varianterna. Själv har jag redan två versioner av 3DS och klarar mig rätt bra med dem. Så kom igen, mer fokus på Switch nu, Nintendo.

Massiv karta för Breath of the Wild-perfektionisten

Imponerande projekt.

Alla som spelat The Legend of Zelda: Breath of the Wild vet att det är ett massivt spel och att det finns nya saker att hitta bakom varje hörn. För den som inte orkar leta upp hundratals korok seeds själv finns nu en crowdsourcad, massiv, karta att tillgå. Sajten Zeldamaps.com har sammanställt en karta med flera tusen poster där allt från Divine Beasts och Ganon till stall och minsta lilla kista är utplacerad. Ganska imponerande om ni frågar mig, och jag blir lite sugen på att gå tillbaka och dammsuga upp det jag har kvar i det massiva spelet.

OBS! Tänk på att kartan i sig kan innebära vissa spoilers för Breath of the Wild.