Vi närmar oss en riktigt intensiv spelvår och -sommar med såväl Star Wars som Zelda, Final Fantasy och Diablo. Det är svårt att se hur man ska hinna med allt, och dessutom hålla koll på allt annat som händer. Tur då att detta nyhetssvep finns! Denna vecka kollar vi in Ataris köp av rättigheterna till 100 klassiska speltitlar, att jättemånga fler Playdate-konsoler än väntat har sålts, samt det bästa från Nintendo Indie World Showcase.

Atari köper rättigheterna till över 100 spel

Atari

Atari har köpt jättemånga gamla spel.

Bubsy, Demolition Racer, 1942: Pacific Air War. Det är bara tre av de över 100 spel och spelserier från 80- och 90-talen som Atari har köpt på sig rättigheterna till, skriver flera medier. Mer specifikt är det klassiska utgivarna Microprose, Infogrames och Accolades kataloger som Atari köpt.

Atari har inte gått in på detaljer kring vad de ska göra med alla sina nya titlar, men säger att målet är att expandera den digitala och fysiska spridningen av dem, och att släppa vissa av dem på konsol för första gången någonsin. Man nämner även möjligheten att skapa nya spel baserade på titlarna. Atari vill även utforska ”varumärkes- och merchandisingsamarbeten”. Vidare kallar man köpet för ”en mångårig insats för att förändra bolaget”.

Niklas tankar: Atari är lite om Sega, fast ännu konstigare. Ett gammalt företag med mycket historia i spelbranschen, men som på senaste tiden varit rätt så otydligt. Atari var ett av de mest klassiska spelföretagen, men har även sysslat med såväl kepsar med inbyggda högtalare som planerad hotellverksamhet. Jag vet inte om man kan lita på att Atari förvaltar inköpta varumärken lika bra som exempelvis Sega, men det är åtminstone tydligare än något de gjort de senaste åren. Spännande!

53 000 Playdates har sålts – långt över förväntan

Playdate

Fler än väntat ville ha en sån här. Bild: Panic

Utvecklaren, utgivaren och, numera, konsoltillverkaren Panic har sålt 53 000 exemplar av sin handhållna lilla konsol med vev, Playdate, skriver Eurogamer. Det är mer än dubbelt så många än de 20 000 enheter som Panic hade räknat med, och som sålde slut på 20 minuter. Av de 53 000 sålda konsolerna har 27 000 levererats till kunderna, medan resten ska skickas ut under året.

Playdate visades upp för första gången 2019 och trots att det inte är en kraftfull konsol, och att skärmen bara är svartvit, var intresset stort. Formfaktorn, och det faktum att flera kända indiespelskapare gjort spel till dess första ”säsong” gjorde Playdate till en spännande pryl för många.

”Vi ser fram emot ett ännu bättre andra år”, skriver Panic i ett uttalande om försäljningssiffrorna.

Niklas tankar: Jag blir så glad för den lilla gula manickens skull! Jag var en av dem som föll pladask för den och förhandsbokade så fort det gick. Sedan dess har det varit mysigt att varje vecka få nya spel att ladda ner, och jag är nu sugen på att botanisera i den butik som nyligen lanserades. Men frågan är väl om Playdates popularitet är något som kommer att hålla i sig, eller om det var lite av en smekmånad. Hur som helst är det härligt att se att någon utmanar det självklara synsättet att en spelkonsol måste vara kraftfull och vågar ta det i en annorlunda riktning.

Här är det bästa från Nintendo Indie World

I veckan som gick höll Nintendo en mindre show med fokus på indiespel. Nintendo Indie World Showcase. Under 20 minuter fick vi nya trailers och information om såväl tidigare kända som helt nya spel. Här är det bästa från showen.

Mineko’s Night Market

Äventyrsspelet Mineko’s Night Market kommer den 26 september.

Rift of the Necrodancer

En spinoff till rytmspelet Crypt of the Necrodancer kommer senare i år.

Blasphemous 2

Uppföljaren till spanska metroidvanian kommer i sommar.

Teslagrad 2

Norden-inspirerat i uppföljaren till Teslagrad. Ute nu.

Bomb Rush Cyberfunk

Jet Set Radio-doftande Bomb Rush Cyberfunk kommer till den 18 augusti, även på Steam.

Oxenfree 2: Lost Signals

Uppföljaren till det stämningsfulla äventyrsspelet kommer den 12 juli.

Quilts and Cats of Calico

Massor av gulliga katter i den digitala versionen av brädspelet Quilts and Cats of Calico som kommer i höst.