Ny vecka, nya nyheter relaterade till nya konsoler. Jag sa ju det! Sony väljer att inte åka på E3 i år igen, trots att man har Playstation 5 på ingång i vinter. Modigt eller dumt? Några som inte heller åker någonstans är ett helt gäng spel till fansen i vår. Bland andra Cyberpunk 2077 försenas nämligen till i höst. Den som tänkt åka till Japan i sommar kan däremot besöka Super Mario-nöjesparken i Osaka, som nu fått en helt egen trailer/musikvideo.

Sony nobbar E3 – igen

Sony skippar E3 – igen. Bild: ESA

Världens viktigaste spelmässa, E3, tappar ännu lite mer relevans sedan Sony meddelade att de skippar mässan för andra året i rad.

I fjol valde Sony att inte vara när varande på E3, då de inte hade särskilt mycket nytt att visa upp. Men de kommer alltså inte heller i år när de har en helt ny konsol att visa upp i Playstation 5. Istället ska Sony satsa på många fler, mindre, event under året.

”Vi kommer att bygga vidare på vår globala eventstrategi under 2020 genom att delta i hundratals konsumenttillställningar runt om i världen”, skriver Sony i ett uttalande till Gamesindustry.biz.

Branschorganisationen Entertainment Software Association, ESA, som arrangerar E3 skriver på sin blogg att ”E3 2020 kommer att var en spännande, energirik show med nya upplevelser, utställare, aktiveringar och ett schema som kommer att underhålla såväl nya besökare som veteraner”, men nämner inte Sony med namn annat än i uttalandets rubrik.

Microsoft, som också släpper ny konsol i år kommer fortsatt att närvara på E3. Det bekräftade Xbox-chefen Phil Spencer på Twitter i veckan.

Niklas tankar: Det ser inte toppen för E3 just nu. Flera jättar har dragit sig ur de senaste åren, och många som besöker mässan har vittnat om att den tappat i relevans. Kaoset kring att ESA råkade läcka över 2 000 journalisters personliga uppgifter hjälper knappast heller för förtroendet. Sony behöver knappast E3, de är stora nog att få ut sitt budskap om Playstation 5 på det sätt de själva vill, och kan därmed kontrollera marknadsföringen helt och hållet. Visst, det är tråkigt att de inte längre är på E3, men för oss som ändå inte åker dit gör det marginell skillnad. Personligen ser jag hellre fler utannonseringar och avslöjanden under hela året, än får allt koncentrerat under en halv vecka där jag under rådande livsomständigheter omöjligt kan se och följa allt.

Flera av vårens storspel försenas

Cyberpunk 2077

Fem månader, det klarar ni av att vänta, va?

Året har knappt dragit igång när de första rapporterna om att storspel försenas trillar in. Den sedan länge efterlängtade remaken av Final Fantasy 7 fick i veckan som gick sitt släppdatum framskjutet från den 3 mars till den 10 april, alltså en dryg månad. På sin officiella blogg skriver Square Enix att man behöver lite extra tid för att finpolera spelet.

Även Crystal Dynamics stora Marvel’s Avengers blir försenat. Det skulle ha släppts den 15 maj, men kommer nu inte ut förrän den 4 september. Utvecklarna ger samma anledning som för Final Fantasy 7-förseningen.

Det största av spelen som nyligen försenats bör dock vara Cyberpunk 2077 som skulle ha kommit ut 16 april. Det skjuts fram fem månader till den 17 september. I ett uttalande på Twitter skriver utvecklarna, polska CD Projekt Red att även om spelet är klart och spelbart, men att det behöver jobbas på ännu mer.

”Night City är massivt – fullt av berättelser, innehåll och platser att besöka, men på grund av skalan och komplexiteten i det hela behöver vi mer tid för att speltesta, fixa och polera”, skriver högsta cheferna på Twitter.

Niklas tankar: För det första; Blev någon på riktigt förvånad över någon av dessa förseningar? Och för det andra; Är det inte rätt skönt ändå? Mars och april såg ut att kunna bli riktigt hektiska månader, och nu får vi lite mer tid till att inte hinna med att spela *djupt andetag* Animal Crossing, Ori and the Will of the Wisps, Nioh 2, Doom Eternal, Half-Life: Alyx, Resident Evil 3, med flera. Det släpps för många spel, och ju fler av dem som går att sprida ut över året desto bättre. Är det tråkigt med förseningar? Självklart, men ett spel som försenas på grund av att utvecklarna vill fixa finliret lite extra blir oftast bättre. Jag är med än okej med att vänta.

Videotips: Super Mario-nöjesparken i Japan öppnar i sommar

Super Mario-nöjesparken som växer fram i Osaka i Japan ska öppna lagom till OS i sommar, och nu har den märkligt nog fått en egen musikvideo/trailer. Artisterna Galantis och Charli XCX drar på sig Mario-hatten och sjunger en trallvänlig bit samtidigt som en massa människor springer runt i datoranimerad Mario-park. Den säger egentligen inte så mycket om hur upplevelsen kommer att vara på Super Mario World, men den är fin att titta på, och Ludde har troligtvis redan bokat biljetter. Videon ser du här ovan.