Vi har betat av de två första sommarmånaderna och det börjar snart bli dags att landa på andra sidan. Bland spelsläppen är det skralt, men på nyhetssidan har vi äntligen fått veta lite mer om Grand Theft Auto 6. Vi ställer oss även rätt tveksamma till att Meta höjer priset på vr-headsetet Quest 2, två år efter det släpptes – samt att det verkar förekomma skin-plagiat i Call of Duty.

GTA 6 får seriens första kvinnliga huvudkaraktär

Grand Theft Auto 5

Vi är vana vid att GTA är rätt snubbigt – nu kan det bli ändring på det.

Grand Theft Auto 6 ser ut att få seriens första spelbara kvinnliga huvudkaraktär sedan första spelet, som del av en Bonnie & Clyde-liknande bankrånarduo. Det uppger källor nära Rockstar för Bloomberg. Enligt källorna kommer spelet att utspela sig i ett fiktivt Miami (troligtvis Vice City) och att fler städer och uppdrag kommer att läggas till regelbundet. När spelet släpps ska det även ha fler inomhusplatser att utforska än något annat GTA.

Enligt källorna ska spelet ha gå under projektnamnet Project Americas eftersom planen ursprungligen ska ha varit att det skulle innehålla ”stora delar av Nord- och Sydamerika”. Axios Stephen Totilo har sedermera utvecklat tagit reda på att det ska ha handlat om tre städer och fyra huvudkaraktärer.

Anledningen till att Rockstar dragit ner på skalan i GTA 6 ska vara studions arbete för att minska crunch och arbetsbördan för utvecklarna. Rockstar har många gånger kritiserats för en dålig arbetsplatskultur, dåligt ledarskap och hög arbetsbelastning. Men enligt Bloomberg-artikeln har stora steg tagits för att det ska bli bättre. En källa kallar Rockstar för ”en herrklubb som förvandlats till ett riktigt företag”.

Förändringar ska även ha gjorts för att göra Grand Theft Auto mer inkluderande i spelets berättande och skämten ska inte ”sparka neråt” mot marginaliserade grupper i samhället.

Grand Theft Auto 6 ska fortfarande vara ”ett antal år bort”, trots att det varit under utveckling sedan 2014, skriver Bloomberg.

Niklas tankar: Det är inte mycket vi får veta om nästa Grand Theft Auto, och vem vet vad som kan komma att ändras eller ej. Men det är någonting, och när det handlar om världens kanske största spelserie är det stort. Att spela som en kvinnlig huvudkaraktär hade inte varit särskilt nyhetsmässigt om det inte varit just det gigantiska, ultrasnubbiga, GTA. Men det mest positiva i Bloomberg-artikeln är såklart stegen som verkar ha tagits mot att göra Rockstar till ett bättre ställe att jobba på. Det ska ju inte ha varit toppen förr, och det är viktigt att studion som troligtvis är extremt attraktiv att jobba på har en bra arbetskultur. Det kommer också att kännas lite bättre i magen för oss spelare om man vet att de som gjort spelet inte mått piss.

Meta höjer priset på Quest 2

Meta Quest 2

Den tidigare prisvärda Meta Quest 2 blir nu lite mindre prisvärd. Bild: Meta

Vr-headsetet Meta Quest 2, tidigare Oculus Quest 2, blir dyrare – nästan två år efter att det släpptes. I förra veckan meddelade sociala medier-jätten och Facebook-ägaren Meta att priset på Quest 2 höjs med hundra dollar till 399 dollar för 128GB-versionen och 499 dollar för 256GB-varianten. Vad priset blir i Sverige är ännu oklart.

Enligt Meta beror prishöjningen på ökade produktions- och transportkostnader och att man vill lägga mer pengar på att utveckla vr-industrin. Som plåster på såren får alla som köper Quest 2 det populära rytmspelet Beat Saber på köpet.

Niklas tankar: Det här ser verkligen inte bra ut. Vr har en entusiastisk publik, men det känns inte som att den är jättestor. Att höja priset på nästan två år gammal hårdvara, oavsett anledning, får det att kännas som att det inte går särskilt bra för vare sig Quest 2 eller vr i stort. Det är ännu inte känt när Playstation VR2 är tänkt att släppas, men den kan inte vara allt för långt borta. Vi vet inte heller vad den kommer att kosta, och det är inte utan att man undrar om det här kommer att påverka priset på den, som redan tros bli ganska så högt. Vi får se om PSVR2 kan bli det som gör vr lite mer mainstream, men i det här läget känns det tveksamt.

Hundskin i Call of Duty anklagas för plagiat

Call of Duty: Warzone Loyal Samoyed

Så här marknadsfördes uppdateringen innan bilden plockades ner.

I en kommande uppdatering av säsong 4 gör såväl Arnold Schwarzeneggers T-800 och Robert Patricks T-1000 entré som skins i Call of Duty: Warzone. Och till Call of Duty: Vanguard kommer en fluffig vit samojedhund. Loyal Samoyed är ett skin till karaktären Kim Tae Young och är, precis som det låter, en humanoid hund med automatkarbin. Men skinet kan vara ett plagiat. Det anser åtminstone konstnären Sail Lin som på Twitter jämför Loyal Samoyed från Warzone med sin karaktär Samoye Medical som hen laddade upp på Artstation i december 2019.

De två skapelserna är väldigt lika varandra, ända ner på detaljnivå, och Sail Lin skriver att hen kontaktat utgivaren Activision för att få en förklaring och/eller kompensation.

Sedan det hela uppdagades har utvecklaren Raven Software plockat bort alla bilder på, och information om, skinet Loyal Samoyed. Det är i skrivande stund oklart huruvida den vita, fluffiga hunden kommer att vara med i Call of Duty eller ej. Terminator-skinsen ska släppas idag, måndagen den 1 augusti. Varken Raven eller Activision har uttalat sig om det hela.

Niklas tankar: Otroligt! Loyal Samoyed är verkligen i princip en kopia av Sail Lins över två år gamla karaktär, och alla som har ögon kan se att det knappast rör sig om en olycklig slump. Det är såklart oklart vad som har hänt, men man kan tänka sig att man jobbat med frilanskonstnärer som ”inspirerats” av Lins verk, och som Raven sedan inte bakgrundskollat ordentligt. Hur som helst är det uselt, och även om skinet inte skulle släppas så borde någon åtminstone erkänna sitt misstag och be om ursäkt.