Våren är kommen, åtminstone till mina sydliga breddgrader, och vi får åtminstone lite solsken att trösta oss med i dessa mörka tider. Det börjar så smått lugna ner sig på spelfronten, och så även vad gäller nyheterna. Denna vecka uppmärksammar vi att kvinnor i en grupptalan uppmärksamma sexism internt hos Sony och att Malmös speljätte Massives vd lämnar Ubisoft-koncernen helt. Vi kan inte helt utelämna det som händer i Ukraina och avslutar med att tipsa om en spelsamling till förmån för dem som drabbas av kriget.

Åtta kvinnor anklagar Sony för sexism

Stämningen kan komma att bli en grupptalan för flera drabbade kvinnor.

Åtta tidigare och nuvarande kvinnliga anställda anklagar Sony Interactive Entertainment för sexism, enligt domstolsdokument som Axios först rapporterat om. Deras vittnesmål läggs till en föreslagen grupptalan mot Playstation-utvecklaren som inleddes när en före detta säkerhetsanalytiker i november 2021 stämde Sony för könsdiskriminering och felaktig uppsägning.

Hon vill nu att stämningen ska bli en grupptalan och inkludera andra kvinnor som drabbats av sexism hos företaget. De åtta kvinnorna har lämnat in skriftliga vittnesmål om om sexism på flera olika kontor i USA. Anklagelserna gäller allt från nedvärderandet av kvinnors idéer och diskriminering mot mammor till regelrätta sexuella trakasserier och motstånd mot befordran av kvinnor.

Sony vill att anklagelserna avfärdas för att man anser att det saknas detaljer om ”utbredd avsiktlig diskriminering”.

Niklas tankar: Det är ju tyvärr inte så att man blir förvånad av den här sortens nyheter. Inte heller hos de största spelarna i branschen går de anställda säkra från unken arbetsplatskultur och rövhattar till chefer och kollegor. Vi har alla Riot Games, Ubisoft och Activision Blizzard färskt i minnet och Sony blir bara ytterligare en i mängden. Det är såklart röva, och bra att det kommer fram. Skiten måste fram för att det ska kunna bli bättre, något som vi verkligen får hoppas att det blir.

Massives vd lämnar Ubisoft-koncernen

David Polfeldt

David Polfeldt jobbade på Massive i Malmö i 17 år. Bild: Massive

Den tidigare vd:n för Ubisoftstudion Massive i Malmö, David Polfeldt, lämnar Ubisoft helt och hållet, enligt nyhetsbrevet Hit Points (via Video Games Chronicle). Polfeldt, som jobbat på Massive i 17 år hoppade i fjol av som vd och skulle återvända i någon roll på Ubisoft efter ett halvårs tjänstledighet. Men nu har han lämnat in sin avskedsansökan, enligt nyhetsbrevet. Vad han ska göra nu är ännu oklart.

”Jag tror att min filosofi och kompetens fungerar bra för en viss grupptyp med en viss storlek. Jag tror inte att jag är rätt person att leda det studion har blivit. Och jag är helt och hållet tillfreds med det”, säger Polfeldt i nyhetsbrevet.

Niklas tankar: Massive är i skrivande stund troligtvis Sveriges största spelstudio och verkar inte visa några som helst tecken på att sluta växa ohämmat. Med The Division 2 igång, och både Avatar och Star Wars på g har man att göra under många år framöver. I fjol flyttade man även in i nya lokaler som tar upp ett helt kvarter i centrala Malmö. Det är onekligen en tung profil i branschen som nu lämnar Massive och Ubisoft, och det ska bli intressant att se vad David Polfeldt kommer att göra härnäst. Min gissning, om han inte lämnar branschen helt, är att han om ett tag kommer att presentera en en ny, experimentell studio, i stil med hur Patrik Söderlund startade Embark Studios efter att han lämnat EA. Kanske får Malmö ytterligare en stor studio inom kort? Det blir spännande att se, inte minst för mig som Malmöbo där branschen bara växer och växer.

Tips: Bundle for Ukraine drar in över 5 miljoner dollar

Bundle for Ukraine

Vi avslutar denna veckas nyhetssvep med ett tips på hur du kan skänka pengar till dem som drabbas av kriget i Ukraina – och samtidigt få en hel drös spel. Bundle for Ukraine på Itch.io innehåller inte mindre än 573 spel, utöver en massa annat som penna/papper-rollspel, soundtracks och böcker. Totalt 992 olika grejer som utvecklare och andra har bidragit till samlingen. Bland annat ingår spel som Skatebird, Backbone, Superhot, Towerfall och Celeste. Samlingen kostar minst 10 dollar, men det går att betala precis hur mycket man vill. Hittills har över 5 miljoner dollar samlats in, och alla intäkter går oavkortat till organisationerna International Medical Corps och Voices For Childrens arbete i Ukraina.

Bundle for Ukraine på Itch.io