Vi kör väl på med vardagslunken direkt nu efter jul och nyår, eller vad säger ni? Denna vecka ser vi nya hisnande siffror på hur stor spelindustrin har växt sig på sistone. Vi blir också överraskade av att bilspelsutvecklarna Slightly Mad Studios ska släppa en helt egen konsol – och att ingen mindre än Jack Black startat en spelkanal på Youtube.

Brittiska spelindustrin värd mer än film och musik – tillsammans

Red Dead Redemption 2 är en bidragande orsak till spelindustrins ökande värde.

Spel står för över hälften av den totala underhållningsindustrins värde i Storbritannien, rapporterar BBC. Förra året uppgick spelindustrins värde till 3,86 miljarder pund vilket gör den till större än både film- och musikbranschen – tillsammans, rapporterar BBC.

De tre största anledningarna till att spelindustrin växte så mycket under 2018 stavas Fifa 18, Call of Duty: Black Ops 4 och Red Dead Redemption 2.

– Spelbranschen har varit otroligt effektiv på att utnyttja potentialen i digital teknologi för att på så vis kunna erbjuda nya och övertygande former av underhållning. Trots att den är den yngsta av våra tre sektorer, är den nu den överlägset största, säger Kim Bayley, vd för Entertainment Retailers Association, till BBC.

Spelindustrin växer i hela världen, och just i Storbritannien har den fördubblats i värde sedan 2007.

Niklas tankar: Även om det är rätt tråkigt att prata om spelens värde i kronor och ören snarare än dess kulturella värde är detta en bra indikation på hur stor branschen är. Jättestor, alltså. Nästan helt galet, faktiskt. Frågan är väl hur stor spelbranschen kan bli. Räknar man in allt som är ”casual” som enkla mobilspel och liknande är nog svaret på frågan ungefär hur stor som helst. Folk gillar att spela, helt enkelt, och alla gör det. Har aldrig varit mer nyfiken på en ny konsolgeneration än nu – vad det nu kan tänkas att bli av den.

Bilspelsutvecklare planerar släppa egen konsol

Slightly Mad Studios är mest kända för bilspel.

Slightly Mad Studios, mest kända för racingsimulatorn Project Cars och Need for Speed: Shift, jobbar på att ta fram en helt egen spelkonsol. Det enligt studions vd Ian Bell som i förra veckan skapade ett Twitter-konto för att leverera nyheten. Ian Bells Twitter-konto är inte verifierat, men i ett mejl till Variety bekräftar han att man planerar att släppa konsolen om ungefär tre år.

https://twitter.com/bell_sms/status/1080468977019584512

Mad Box, som den kallas, ska klara 4K-upplösning, VR, ha en egen, gratis motor för utvecklare och vara lika kraftfull som ”en väldigt snabb dator om två år”, enligt Bell som menar att man redan säkrat tillräckligt många investerare för att klara utvecklingskostnaden. Konsolen ska enligt Bell ha ett pris som liknar det för motsvarande konsoler för tiden och lovar att bilder på Mad Box ska släppas inom fyra till sex veckor.

Niklas tankar: Hjälp, så skeptisk jag ställer mig till det här. Slightly Mad har visat att man kan göra ruggigt kompetenta bilspel, men en konsol är verkligen något helt annat. Även om man säkrat pengarna måste man övertyga utvecklare om att hoppa på tåget. Glöm inte hur det gick för Ouya, trots att de erbjöd pengar till de som valde att släppa sina spel först till konsolen. Som sagt, extremt skeptisk, men även extremt nyfiken. Vad tror ni?

Videotips: Jack Black startar spelkanal – börjar med flipper

Skådisen och musikern Jack Black verkar vara en riktig nörd – och nu har han startat Youtube-kanalen Jablinski Games där nya videor ska släppas varje fredag. Hittills har det blivit en, men inte om tv-spel utan om flipper. Beroende på vad man tycker om Jack Black (jag gillar honom) kan det här vara både härligt och hemskt irriterande. Black lovar i kanalens introvideo, som nu har visats över 8 miljoner gånger, att han ska bli större än både Ninja och Pewdiepie.