Det har varit Blizzcon i helgen och det har varit mer intressant än på många år eftersom jättespel som Diablo 4 och Overwatch 2 visades upp, samt att man gjorde någon sorts försök till en ursäkt vad gäller hela Hong Kong-skandalen. Denna vecka kikar vi även lite kort på att EA-spel kommer tillbaka till Steam samt att Playstation 4 nu är den näst bäst säljande konsolen någonsin.

Så var årets Blizzcon

Blizzards årliga event Blizzcon hölls i helgen i Anaheim i Kalifornien och på förhand var den stora snackisen hur man skulle hantera avstängningen av Hearthstone-spelaren Blitzchung sedan han uttryckt sitt stöd för demonstrationerna i Hong Kong. Under öppningsceremonin tog Blizzards vd J. Allen Brack tillfället i akt att be om ursäkt för hur man hanterat situationen.

”Vi kommer att göra bättre framöver”, säger Brack i sitt uttalande, som dock inte gjorde mycket för att lugna protesterna som pågick utanför eventet.

I fjol fick Blizzard hård kritik för att den största nyhet de visade på Blizzcon var mobilspelet Diablo Immortal. I år ville de stävja den kritiken genom att visa upp både Diablo 4 och Overwatch 2. Diablo 4 ska gå tillbaka till spelets mörkare rötter och i spelets trailer visas de tre förta klasserna barbarian, sorceress och druid. Man utlovar även PvP-zoner, något som saknades i Diablo 3.

Den största nyheten i Overwatch 2 är att det kommer att ha ett PvE-läge där spelarna tillsammans kämpar i storydrivna uppdrag. Dessutom kommer karaktärerna ha ett levelsystem för att låsa upp nya förmågor – och en av banorna ser ut att utspela sig i Göteborg.

Även World of Warcrafts och Hearthstones kommande expansioner – Shadowlands respektive Descent of Dragons – visades upp.

Niklas tankar: Blizzard gjorde vad de flesta trodde, och vad de troligen var tvungna att göra, när de visade upp både Diablo 4 och Overwatch 2. Gissningsvis har de flesta redan nu glömt hur de hanterade Blitzchung och efterspelet där. J. Allen Bracks ”ursäkt” var intetsägande och svepande och var inte ett ställningstagande för eller emot någonting alls.

Med det sagt är jag personligen oändligt taggad på ett nytt Diablo. Ända sedan demot av ettan, som jag spelade hundratals gånger, har jag älskat serien. Men kom ihåg: Det är möjligt att både vara pepp på spelen som de hårt arbetande utvecklarna på golvet kämpar med att få ihop, och samtidigt kritisera de styrande i företaget för hur de hanterar politiska skandaler.

EA-spel återvänder till Steam

Nya Star Wars på Steam? Nu går skam på torra land!

Efter att enbart ha släppts på den egna speltjänsten Origin kommer nya EA-spel återigen gå att köpa på Steam framöver, skriver bland andra Gamesindustry.biz. Det första nya spelet ut på banan blir Star Wars Jedi: Fallen Order som släpps den 15 november.

EA planerar även att lansera prenumerationstjänsten EA Access på Steam från och med våren 2020. Fram tills dess kommer flera av EA:s större titlar att dyka upp på Steam.

Niklas tankar: Nu har vi gått varvet runt, tror jag bestämt. Om jag inte missminner mig (orka googla) så var det EA som först flyttade sina spel till en egen tjänst, och nu är de alltså tillbaka. För konsumenten spelar det här egentligen ingen större roll, då vi alla sitter med flertalet launchers igång nu för tiden. Men jag tror att det är talande för hur framtiden ser ut för hur vi köper och konsumerar spel. Jag tror att gränserna kommer att vara mer flytande. Fler spel kommer att finnas på fler tjänster, och exklusiviteterna kommer att vara kortare, och troligtvis oftare handla om spellägen snarare än hela spel. För min del är jag väldigt nöjd om så många spel som möjligt finns på så många tjänster som möjligt. Som jag brukar säga: konkurrens är bra.

Playstation 4 nu näst bäst säljande konsolen någonsin

Första versionen av Playstation 4, eller jumbojeten som jag kallar min. Bild: Evan Amos/Wikimedia Commons

102,8 miljoner. Så många Playstation 4-konsoler har Sony sålt, enligt företagets senaste kvartalsrapport. Det innebär att den går om både Wii och första Playstation i antalet sålda maskiner och gör den till den näst bäst säljande konsolen hittills – efter Playstation 2 som under sin livscykel såldes i hela 155 miljoner exemplar.

Eftersom Playstation 5 släpps om ungefär ett år är det inte troligt att Playstation 4 kommer att nå upp till de 155 miljonerna och ta över tronen. Xbox One ligger på nionde plats på listan över bäst säljande konsolen genom tiderna.

Niklas tankar: Vad ska man säga? Playstation 4 är en riktigt bra konsol och Sony var smarta som lutade sig så mycket på de tillkortakommanden och problem som största konkurrenten Xbox One hade innan och efter den släpptes. Nu är det dock upp till Sony att inte få storhetsvansinne och tro att de kan slappa med Playstation 5 för att de ”leder” nu. Vi såg ju hur det gick för Xbox sist.