Nyhetssvepet

Playstation 5 släpps 19 november, Facebook visar upp Oculus Quest 2 – och 3DS slutar tillverkas

Nyhetssvepet vecka 39

Äntligen är vi här! Vi vet det mesta vi behöver veta om både Xbox Series X/S och Playstation 5. Nu är det  bara att fundera på vilken man vill skaffa – eller inte alls, med tanke på hur skralt det ser ut med spel vid släpp. Vi går all in på hårdvara denna vecka, och kikar även på Oculus Quest 2, samt häller ut en stänkare för 3DS som slutar tillverkas.

Pris och datum nu även för Playstation 5

Playstation 5

Här har vi det!

Som väntat avslöjade Sony under sin Playstation 5 Showcase i veckan som gick när Playstation 5 släpps och hur mycket den kommer att kosta. I slutet av den drygt 40 minuter långa showen stod det klart att det är den 19 november som gäller för oss här i Sverige, medan vissa utvalda länder får lägga vantarna på den en vecka tidigare. Priset blir 499 euro respektive 399 euro, beroende på om man vill ha med eller utan skivläsare. Svenska återförsäljare har satt priset till 5 990 kronor och 4 990 kronor.

Förhandsbokningarna tröt snabbt, och hos Elgiganten tog de slut på mindre än en halvtimme, skriver FZ. Även Webhallen stängde sin förhandsbokning en kort tid efter att den öppnat.

Även om själva konsolinformationen var huvudnumret på Playstation 5 Showcase vigdes mestadelen av tiden åt kommande spel. Bland spelen som fick nya trailers finner vi bland andra Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Resident Evil Village och Demon’s Souls. Det sistnämnda släpps samtidigt som konsolen. Ett gäng sedan tidigare okända spel visades också upp, som Final Fantasy 16, Harry Potter-spelet Hogwarts Legacy, Five Nights At Freddy’s: Security Breach samt God of War: Ragnarok.

Missade du visningen kan du se hela, med livekommentarer från delar av redaktionen här nedan.

 

Niklas tankar: Såja, nu snackar vi! Nu börjar konsolkriget på allvar, och det börjar kännas på riktigt. Båda konsolerna ser på papperet lovande ut, och rent tekniskt är det inte jättemycket som skiljer. Som vanligt handlar det mest om var man redan har sina kompisar och vilka exklusiva spel man gillar bäst. På tal om spel ser det rätt skralt ut på den fronten, även om Playstation 5 får några gamla Playstation 4-spel på köpet med PS Plus i ett slags desperat försök att kontra Game Pass på Xbox. Men om någon skulle fråga mig vilken konsol de bör köpa i november, förutsatt att alla inte säljer slut, blir mitt svar: Ingen. Eller Switch.

Själv har jag förhandsbokat en Playstation 5 för sextusenjävla spänn, som en idiot.

Facebook visar upp Oculus Quest 2

Det trådlösa VR-headsetet Oculus Quest får en uppföljare. I förra veckan visade ägarna Facebook upp Oculus Quest 2. Högre upplösning, bättre processor och ett lägre pris utlovas. Upplösningen per öka uppgår till 1832 x 1920 pixlar per öga i upp till 90 Hz. Headsetet blir också lättare än föregångaren, och nya touch-kontroller med bättre ergonomi kommer med. Precis som med föregångaren går det att använda som ett vanligt VR-headset till PC med en särskild kabel, men då försvinner ju alltså trådlösheten.

Oculus Quest 2 släpps den 13 oktober i Sverige och priset på basvarianten med 64 GB larging minne är satt till 3 990 kronor.

Niklas tankar: Jag är som bekant inte ett jättefan av virtual reality, även om jag ju faktiskt äger ett PSVR. Från början tyckte jag att tekniken var för dålig, upplösningen för låg, och alla dessa sladdar var ju ett helvete. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte sneglat på Oculus Quest, även om VR rimmar väldigt dåligt med hur mitt liv ser ut just nu. Trådlöshet och smidighet lockar ju. Men, då ska man även komma ihåg att alla Oculus-enheter nu kräver Facebook-inloggning, något som kan vara bra för den som inte är så förtjust i sånt att tänka på.

Nintendo 3DS slutar tillverkas

Nintendo 3DS

Den enda konsol jag köpt i två olika varianter.

Nintendo har bekräftat något som fans har misstänkt länge – man har slutat att tillverka 3DS. På Nintendos japanska sajt listas 3DS som ur produktion, och i ett uttalande till Polygon bekräftar man det hela:

”Vi kan bekräfta att tillverkningen av Nintendo 3DS-familjen har upphört. Nintendos och tredjepartsutvecklares spel till konsolerna kommer fortsatt att vara tillgängliga i eShop, på NIntendo.com och i butiker. Det befintliga biblioteket med över 1 000 Nintendo 3DS-spel innehåller många kritikerrosade titlar och kan bidra åratal av innehåll att utforska och avnjuta.”

Den första 3DS-modellen släpptes 2011 och gick igenom en rad olika varianter innan Nintendo Switch tog över 2017. 3DS i alla dess varianter såldes i knappt 78 miljoner exemplar med 383 miljoner sålda spel.

Niklas tankar: Åh, Nintendo 3DS! Den enda konsol som jag köpt i två olika varianter, och min första handhållna Nintendo-konsol. Jag tycker oftast bäst om att spela på stationära maskiner, men 3DS hade något speciellt – och ett ruggigt starkt spelbibliotek. Jag hoppas att mina barn någon gång kommer hitta min 3DS och be mig berätta om denna märkliga uråldriga manick. Vila i frid, 3DS.

Kommentarer

  1. ConraDargo skriver:

    Snorpeppad på Quest 2, dumt att man nu kräver FB men prispunkten, hårdvaran och det trådlösa är helt magiskt. Såhär ska VR göras för att verkligen lyckas bli mer attraktivt och tillgängligt – kommer att öppna upp för massor av skoj :3

Skriv en kommentar