Ni kanske trodde att jag tagit semester? Icke! Så länge spelnyheterna fortsätter, så gör även jag det. Faaast jag kan inte lova att jag inte tar någon liten ledighet även från er senare i sommar. Denna vecka kollar vi på besvikelsen som är den nya Switch-modellen, att Assassin’s Creed blir onlinespel, och att Summer Games Done Quick återigen gjorde ett otroligt jobb.

Ny Switch får OLED-skärm – släpps i oktober

Nintendo Switch (OLED version)

Nintendo Switch (OLED version) ser åtminstone sexigare ut än vad namnet antyder. Bild: Nintendo

Nintendo Switch (OLED model). Så kallas den nya varianten av Nintendos populära konsol som släpps den 8 oktober i år. Trots ihärdiga rykten blir det ingen förbättrad prestanda eller 4K-upplösning på den nya varianten. Istället är de största nyheterna en större och bättre skärm, i OLED-utförande, ett nytt, justerbart ställ, bättre högtalare och en intern lagring på 64 gigabyte. Med följer även en ny dockningsstation med möjligheten att koppla in en nätverkssladd.

Det är oklar vad Switch (OLED model) kommer att kosta i Sverige, men i USA går den på 349 dollar, 50 dollar mer än den nuvarande varianten.

Niklas tankar: Det känns som att det var längesedan så många, så trovärdiga, rapporter hade fel om en kommande konsol. De flesta, jag inkluderad, var stensäkra på att vi hade en mer kraftfull konsol med 4K-prestanda att vänta oss redan i år. Icke! Men, att Nintendo släpper en mindre uppgradering i år innebär inte att man inte sitter på en fetare variant för lite senare. Se bara på DS och 3DS och alla de modeller som släpptes av dem. Det spekuleras nu på många ställen att den pågående bristen på komponenter tvingade Nintendo att skippa den bättre prestandan den här gången, men det kan ingen vara säker på. Vad vi kan vara säkra på är dock att inget vad gäller hårdvara är satt i sten förrän precis innan den presenteras. Men lite besviken på att jag inte får möjlighet att uppgradera min tröga Switch i år, det är jag.

Assassin’s Creed blir onlinespel – kallas Infinity

Assassin's Creed Valhalla

Nästa Assassin’s Creed ska enligt källor utspela sig under flera olika tidsåldrar.

Nästa spel i Assassin’s Creed-serien blir ett onlinespel som utspelar sig i flera tidsåldrar och som ska uppdateras kontinuerligt. Seriens nya riktning var något som först rapporterades om av Bloomberg, och sedan bekräftades av Ubisoft själva. Satsningen går under kodnamnet Assassin’s Creed Infinity och ska bli en stor onlineplattform med kontinuerliga uppdateringar, snarare än de soloupplevelser som serien traditionellt varit. Projektet blir ett samarbete mellan Ubisofts studior i Montreal och Quebec, och tillsammans ska det ta fram en ny riktning för serien.

Källor säger till Bloomberg att förra årets stora trakasseri- och övergreppshärva på flera Ubisoft-studior fortfarande hänger över företaget och påverkar arbetet negativt. Enligt källorna finns dessutom vissa av de personer som anklagades för kränkande beteende kvar på chefspositioner även efter en omfattande omorganisation.

Niklas tankar: Det var väl egentligen bara en fråga om tid innan Assassin’s Creed blev ett ordentligt onlinespel. Det har barkat ditåt sedan Origins då man började stödja spelet med uppdateringar och DLC långt efter det släpptes. Fjolårets Valhalla fortsatte på den trenden, och nu går man alltså hela vägen. Som någon som verkligen uppskattar serien, och får mina renodlade singleplayer-spel på annat håll, är jag väldigt nyfiken på vad Inifinty kan tänkas bli. Att skutta runt i olika tidsåldrar och geografiska platser låter lockande, och passar med hela Animus-narrativet som jag, tro det eller ej, faktiskt tycker ganska mycket om.

Summer Games Done Quick samlade ihop 25 miljoner till välgörenhet

Summer Games Done Quick Online 2021

Det blev storslam för SGDQ i år också!

2 897 704, eller drygt 25 miljoner kronor. Så mycket samlades ihop till Läkare utan gränser under årets upplaga av speedrunner-eventet Summer Games Done Quick. Det är mer än både förra sommarens SGDQ och Awesome Games Done Quick i januari, och det största online-eventet som organisationen arrangerat hittills. Under en vecka har tittare kunnat se världsrekord slås, ett trippelmarathon i Super Metroid – och 70 stjärnor i Super Mario 64 med ögonbindel!

I januari är det dags för Awesome Games Done Quick igen – och arrangörerna planerar att det ska hållas på plats inför publik igen, precis som förr.

Niklas tankar: I ett tidigare liv satte jag mitt schema efter Games Done Quicks events, och satt uppe senarnätter för att se det allra bästa. Det tillåter inte Livet™ riktigt längre, en jag försöker ändå se en del. I år hade jag turen att dra igång deras Twitch-kanal när det vankades Super Metroid, Dark Souls 3 OCH Super Mario 64 med ögonbindel. Framförallt den sistnämnda är helt galen, och jag rekommenderar verkligen att ni kollar in den så fort den dyker upp som vod. Det är alltid lika kul att se Games Done Quick och alla galna runs, och jag hoppar innerligen att det faktiskt blir inför publik i januari nästa år.