Andra advent och julen står för dörren. Ni har väl fixat alla julklappar? Det har faktiskt nästan jag. Skönt! Men inte lika skönt som för de kvinnor som får upprättelse efter diskriminerings- och trakasseri-skandalen på Riot Games. Det är dock inte så skönt att Campo Santos In the Valley of Gods – men ganska skönt igen att Link kommit till Super Mario Maker 2.

Förlikning ger miljoner till sextrakasserade kvinnor på Riot Games

Riot Games lovar bättre arbetsförhållanden för kvinnor framöver. Bild: Riot Games

Omkring 1 000 kvinnor får dela på motsvarande ungefär 95 miljoner kronor i förlikningen efter anklagelser om könsdiskriminering och sexuella trakasserier på League of Legends-studion Riot Games, skriver Los Angeles Times.

Det var i fjol som Kotaku rapporterade om vidspridd och systematisk trakassering av kvinnor på studion och i november stämde två kvinnliga anställda företaget. Parterna nådde en förlikning i augusti och nu står det klart att pengarna, 10 miljoner dollar, ska fördelas utifrån de omkring 1 000 kvinnornas anställningstid. Riot Games har även vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och se över löneskillnader.

Niklas tankar: Fantastiska nyheter! Det här är ett bevis på att det kan göra ordentlig skillnad att höja rösten och säga ifrån mot diskriminering och trakasserier. Vi kan bara hoppas att segern skapar ringar på vattnet i spelbranschen och på andra ställen där människor behandlas illa och olika på grund av kön, etnicitet eller annat.

In the Valley of Gods pausas – utvecklarna till andra Valve-projekt

Det här får vi vänta på ”tills vidare”.

Firewatch-skaparna Campo Santo visade 2017 upp sitt kommande spel – In the Valley of Gods – för första gången. Året därpå köptes indiestudion upp av Valve, och i förra veckan meddelade de att utvecklingen av spelet pausas tills vidare. Det för att teamet ska jobba på andra Valve-projekt som Dota: Underlords och det nyligen utannonserade vr-spelet Half-Life: Alyx.

”När vi integrerade oss själva i Valve stod det klart att det fanns massor av värdefullt arbete att göra med Half-Life: Alyx. Vissa av oss började med att hjälpa till, och har sedan dess jobbat med projektet på heltid när det närmar sig lansering”, skriver Campo Santo-medgrundaren Jake Rodkin i ett uttalande till Polygon.

Half-Life: Alyx släpps i mars nästa år, och In the Valley of Gods har i nuläget alltså inget släppdatum utan är pausat ”tills vidare”.

Niklas tankar: Det här är på samma gång bra och jättedåliga nyheter. Jag älskade Firewatch och följer med glädje allt vad Campo Santo-gänget tar för sig. In the Valley of Gods såg ut att kunna bli hur mysigt som helst, men nu får jag alltså kanske vänta tills tidens ände. Å andra sidan är teamet oerhört begåvade, särskilt vad gäller berättande i spel, och jag ser gärna deras influenser i Half-Life: Alyx. Nu ska jag bara hitta någon som har tekniken att spela det med.

Mario blir Link i Super Mario Maker 2-uppdatering

När Super Mario Maker 2 släpptes var det många fanns som blev upprörda av att spelet inte innehöll några kostymer för att ändra utseendet på Mario. Det har nu ändrats. I den senaste, gratis, uppdateringen av spelet har Nintendo lagt till bland annat kaktusen Pokey, P-block och ett speedrun-läge. Men den största nyheten står Master Sword för. När Mario plockar upp svärdet förvandlas han till Link från The Legend of Zelda. Komplett med svärd, skölld, bomber och en pilbåge som kan skjuta i tre riktningar ger uppdateringen spelare att skapa banor på helt nya sätt.

Niklas tankar: Jag har länge tänkt att Nintendo borde göra ett Zelda Maker eller Metroid Maker. Varför inte ta vara på alla gamla serier och låta spelarna gå bananer på dem. Men kanske är det så här man har tänkt? Link i Mario Maker öppnar dörren för att föra in otaliga prylar och karaktärer från andra spel, och således förändra hur man skapar banor i grunden. Nu blev jag extra sugen på att faktiskt hitta tid till att spela Super Mario Maker 2.