Gott nytt år och allt det där! 2022 är här, och förhoppningsvis blir det året vi kan säga är bättre än det föregående på riktigt. Det är inte förrän i februari spelsläppen börjar på riktigt, och då blir det åka av. Men nyheterna tog inte ledig länge. Denna vecka kollar vi in lite ny information om Playstation VR-uppföljaren och att E3 blir ett online-event, igen. Avslutar gör vi med att skicka en bajsmacka till Konami som firar 35 år med Castlevania… Med att sälja NFT:er…

Playstation VR2 – här är de tekniska detaljerna

Playstation VR2

Playstation VR2 ska det heta. Undra hur det ska se ut…

Playstation VR2. Så heter, föga förvånande, uppföljaren till VR-headsetet Playstation VR. Utöver namnet delade Sony även med sig av en del tekniska detaljer om det kommande headsetet till Playstation 5 på den officiella Playstation-bloggen.

Headsetet kommer att ha OLED-skärmar med 4K upplösning i HDR, alltså 2000×2040 pixlar per öga, och en bilduppdatering på 90/120Hz. Playstation VR2 kommer att använda sig av så kallad ”inside-out tracking”, vilket innebär att det spårar spelarens och kontrollernas rörelser genom kameror på själva headsetet. Alltså behövs ingen extern kamera kopplad till konsolen. PS VR2 har även ögonspårning som känner av ögonrörelser, vilket möjliggör för fler sätt att styra spelen. Dessutom kommer headsetet i sig att kunna vibrera likt handkontrollerna. Som exempel ges att kunna känna en karaktärs puls under intensiva delar av spelet. Även Tempest 3D Audiotech, en funktion som Playstation 5 har, följer med till PS VR2 för ökad inlevelse. Sony lovar att Playstation VR2 kommer att vara lättare att använda än föregångaren, med en enda kabel från headsetet direkt till konsolen.

Ett spel till PS VR2 har också presenterats; Horizon Call of the Mountain, som utvecklas av Guerilla och Firespite. Inte mycket har avslöjats om det, annat än att det utvecklas specifikt för PS VR2 och att det innebär en djupare inblick i Horizon-spelens värld.

Tidigare har man visat upp kontrollen, som nu fått namnet Sense controller, med en sfärisk design och som delar funktioner som adaptiva triggerknappar och haptisk feedback med Playstation 5-kontrollen Dualsense.

Det är ännu oklart hur Playstation VR2 kommer att se ut, hur mycket det kommer att kosta, eller när det släpps.

Niklas tankar: Inside-out tracking, bättre kontroller och en enda kabel gör att till och med den här VR-skeptikern bli nyfiken. Första Playstation VR är kul och så, och kanske en av de smidigare VR-lösningarna för sin tid, men i ärlighetens namn är det lite väl lågupplöst, har för dåliga kontroller, och är på tok för omständligt att koppla in. PS VR2 låter på papperet mycket bättre, och att slippa Move-kontrollerna är oerhört positivt. Frågan är dock om det kommer att gå att få tag på över huvud taget när det väl släpps, och hur många tusenlappar kommer det att kosta för teknik som det är oklart hur många kommer att vilja göra spel till. Det återstår att se, men till syvende och sist är jag ändå försiktigt nyfiken och känner att det kanske är dags att börja lägga undan lite slantar.

E3 blir helt digitalt i år igen

E3 2022

Vi ses på internet, igen!

Världens största spelmässa, E3, blir helt digital för andra året i rad. Efter att ha ställts in helt 2020 på grund av pandemin hölls i fjol ett digitalt event, något som alltså blir fallet även 2022.

”På grund av pågående hälsorisker med covid-19 och dess potentiella påverkan på säkerheten för utställare och besökare, kommer E3 inte att hållas fysiskt 2022. Vi är väldigt spända på framtiden för E3 och ser fram emot att presentera fler detaljer snart”, skriver arrangören ESA i ett uttalande till Gamesbeat. Enligt sajten är ESA oroade över den stora spridningen av omikron-varianten av coronaviruset, för även om E3 är flera månader bort, så är det nu man bokar upp lokaler, utställare och annat.

Ett annat av de stora spelevenemangen, Game Developers Conference, hålls i nuläget som planerat på plats i San Francisco den 21–25 mars.

Niklas tankar: Efter att ha dragits med flera skandaler, en massiv flykt av storbolagen, en inställd mässa 2020 och ett digitalt event i fjol blev jag nästan förvånad när jag hörde att E3 blir av över huvud taget i år. Mässan har ju inte varit vad den en gång var på många år nu, och kommer troligtvis aldrig att bli det igen heller, men den lär alltjämt vara ett viktigt evenemang under spelåret. Om inte annat för att tiden, början av juni, blivit synonymt med stora spelnyheter, och många spelföretag håller sina egna event under den perioden, även om de lämnat E3 bakom sig för längesedan. Spelåret 2022 har knappt börjat, men visst ska det bli kul att sitta där och blicka framåt 2023 och ännu längre i början av sommaren.

Castlevania fyller 35 – Konami firar med NFT:er

Konami Memorial NFT Collection

Det här kan man ju lägga pengar på. Eller inte. Gör inte det, för guds skull.

1987 släpptes den älskade kultklassikern Castlevania till NES i USA. 35 år senare vill Konami fira den långlivade serien, genom att sälja en rad NFT:er med Castlevania-tema. ”Konami Memorial NFT Collection” är en samling bilder, musik och videoklipp från de tidigare spelen i serien som i veckan auktioneras ut för betalning i kryptovalutan ethereum. Varje NFT har också ”upplåsningsbart innehåll” som bara ägaren får tillgång till. Den första ägaren av varje NFT får dessutom sitt smeknamn publicerat på Konamis sajt. Varför Konami har valt att fira seriens långa historia genom att sälja NFT:er istället för att, till exempel, bjuda fansen på fina bilder och klassiska musikstycken är oklart.

Niklas tankar: