Nu är vi äntligen här – i nya konsoler-veckan! Eller ja, vi som bor i Norden får vänta en vecka till på Playstation 5, men ändå! Det blir nästan fullt fokus på detta i veckans nyhetssvep, förutom att vi även petar in att Nintendo säljer oerhört mycket konsoler och spel. Kul för dem! Annars uppmärksammar vi att inga Playstation 5 kommer att säljas i butik till en början, och summerar några av de större recensionerna av de nya konsolerna.

Inga Playstation 5 i butik på dag ett

Playstation 5

Det blir inget klämmande på den här i butik för dig, snuskhummer där! Bild: Sony

All försäljning av Playstation 5-konsoler den på släppdagen kommer att ske online. Ingen kommer att kunna gå in i en butik på dag ett och köpa en, meddelar Sony i ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen. Anledningen uppges vara den pågående coronapandemin, som nu ser en andra våg av fall i stora delar av världen, däribland Sverige.

”Vänligen planera inte att campa eller köa utanför din lokala butik på släppdagen i hopp om att hitta en Playstation 5-konsol att köpa. Var försiktig, stanna hemma och beställ online”, skriver Sid Shuman på Playstation-bloggen.

De som har beställt konsoler för avhämtning i butik kommer att kunna hämta upp dem som planerat, men det ska alltså inte finnas några konsoler till försäljning inne i butikerna.

Niklas tankar: Jag som tydligen var alldeles för sen när jag gjorde min förhandsbokning i januari hade lite hoppats på att kunna hitta en i butik runt släppdagen. Men det var också innan den andra pandemivågen slog till, och idag hade jag kanske resonerat annorlunda. Det är ju dock inte så svårt för Sony att göra ett sånt här uttalande, utan att förarga butiksägare, med tanke på att varenda konsol jorden runt verkar vara förhandsbokad sedan lång tid tillbaka.

Nintendos ökar vinsten med 200 procent

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing har sålts i ofantligt många exemplar. Bild: Nintendo

Nintendos försäljning av spel och konsoler har ökat explosionsartat under pandemin, och rörelsevinsten har gått upp 200 procent jämfört med förra året, skriver bland andra Eurogamer.

I år har Nintendo sålt en hel massa Switch-konsoler och väldigt många spel. Med 68,3 miljoner sålda konsoler har Switch nu gått om klassikern NES. På spelfronten är Animal Crossing: New Horizons Nintendos bästa säljande spel i år, med 26 miljoner exemplar sedan det släpptes i mars. Det ligger nu strax efter det bäst säljande Switch-spelet Mario Kart 8 Deluxe som sålts i 29 miljoner exemplar. Folk gillar även att träna hemma under pandemin, och Ring Fit Adventure har sålts i 3,1 miljoner exemplar under det senaste halvåret.

Nintendo själva går i sin delårsrapport själva inte in på precis vad som ligger bakom de ökade intäkterna, men de fina försäljningssiffrorna lär vara en stor anledning.

Niklas tankar: Det är rätt uppenbart att om man tvingar människor till att hålla sig hemma, och inte träffa sina nära och kära fysiskt, ja då kommer de att vilja spela. Det ser vi såväl i Nintendos makalösa försäljningssiffror som i att det lär vara stört omöjligt att få tag på Xbox Series X/S eller Playstation 5 när de släpps de närmsta veckorna. Spelbranschen går som tåget, även om de som jobbar i den såklart också har påverkats av pandemin som alla vi andra. Spel försenas på grund av svårigheterna att jobba på distans, men som tur är finns det tusen och åter tusen bra spel att spela för varje storspel som försenas igen, och igen, och igen.

Lästips: Recensionerna av de nya konsolerna är här!

Nya konsoler

Nu är de snart här! Snart som i denna veckan, eller nästa. Men snart! Bild: Sony/Microsoft

Nu är det nära! Xbox Series X/S släpps imorgon(!) och på torsdag är det dags för Playstation 5, även om vi här i Norden får vänta till nästa vecka (eller nästa år, om man är jag…). Ludde pillar och pular bäst han kan med en Xbox Series X, och vi hoppas att någon av oss kommer att kunna göra detsamma med en Playstation 5 innan den släpps, men den som lever får se. Tills dess kommer här en liten behändig lista över några av de större sajternas recensioner av konsolerna, friskt saxat från bland annat Opencritic. Folk verkar över lag vara väldigt nöjda.

Xbox Series X/S

Tom Warren på The Verge: ”Microsoft har fokuserat på basfunktionerna som verkligen spelar roll: hög framerate, en tyst och sval konsol, snabbare laddningstider, stöd för tillbehör och bakåtkompatibilitet.”

Ryan McCaffrey på IGN: ”Det ska bli en fröjd att se vad utvecklare faktiskt gör med den under de kommande åren.”

Chris Plante på Polygon”Den är snabb, stabil och diskret, dess mål och duglighet inkapslat i dess brutalistiska industriella design.

Rob Zacny på Vice: ”De nya Xbox-konsolerna är byggda för att eliminera allt krångel med att spela”

Playstation 5

Andrew Webster på The Verge”Det kanske inte är uppenbart vad som gör Playstation 5 intressant genom att se trailers eller streams. Men när den är i dina händer, känns nästa generation mycket mer uppenbar.”

Luke Reilly på IGN”Men, även om Playstation 5:s välavvägda menyer och blixtsnabba laddningstider för Playstation 5-spel gör den till en fröjd att använda så är det Dualsense-kontrollen som visat sig vara den överraskande rallarsvingen jag aldrig såg komma. Den får verkligen andra kontroller att kännas primitiva i jämförelse.

Chelsea Stark på Polygon: Även om Playstation 5 inte kommer att vara A och O i ditt underhållningsekosystem så kommer den att göra spel snabbare, smidigare och mer imponerande, och det är allt jag vill ha från den.

Patrick Klepek på Vice”Hur väl spelar den spel? Väldigt väl. Det är en ny, kraftfullare låda att spela nya, kraftfullare spel på, och allt annat är, i viss mån, irrelevant.