Nyhetssvepet fortsätter som utlovat! Förra veckan, alltså vecka 19 för er med koll på sånt där, var det nyheterna om eventuella framtida Nintendo-nöjesparker, att typ hela världen spelar Hearthstone och att Oculus Rift har fått ett släppdatum som dominerade flödet. Här är mina tankar kring nyheterna.

30 miljoner spelar Hearthstone

Hearthstone30 miljoner spelare har kortspelet Hearthstone lyckats samla ihop, rapporterar Polygon. Sedan spelet först släpptes till PC och Mac för lite över att år sedan har det kommit i en rad versioner till i princip alla tänkbara plattformar. Sist ut var versionerna till Iphone och Android-telefoner som släpptes i april i år. Den versionen tajmades dessutom med släppet av adventure mode-tillägget Blackrock Mountain.

Niklas tankar: 30 miljoner spelare. 30 jävla miljoner spelare. På ett år. Ta några sekunder och låt den summan sjunka in. Det är helt galet på den relativt korta tid som spelet har funnits ute. Jag tror att det beror på två saker. Den första, och för oss med koll på spel, är att det är Blizzard som utvecklar spelet. De är ett av de största namnen i branschen och har otaliga miljoner spelare i alla sina olika spel. Lägg sedan till världar och ett karaktärsgalleri som byggt upp under flera decennium så har vi en given succé. Men jag är ändå övertygad om att det som gör Hearthstone till ett sånt oerhört stjärnskott är att det är gratis att spela. Man ska aldrig underskatta spel som är gratis att tanka ner till skillnad från spel som är billiga, oavsett hur billiga de är. Hade Hearthstone kostat en tjuga tror jag inte att det hade blivit ens hälften så stort. Den unga, köpsvaga, demografin av spelare är gigantisk, och gratisspel av hög kvalitet (jag tittar på er, League of Legends och DOTA 2)  har oerhört många spelare att fånga in.

Det verkar inte finnas någon hejd på Hearthstones tillväxt, och de senaste mobila versionerna lär hjälpa det ännu längre på vägen, då vem som helst nu kan lira på telefonen på bussen på väg till jobbet eller skolan eller på dass. Ett bevis på att kortspelet är här för att stanna är hur många och stora tävlingarna i det har blivit. Personligen säger jag ”bra jobbat” till Blizzard och jag önskar dem all framgång med ett spel som inte bara är av hög kvalitet utan även kul att spela och inte genomsyras av fula free to play-metoder.


 

Oculus Rift släpps ”på riktigt”

Oculus Rift2012 startades en Kickstarter-kampanj för något som kallas Oculus Rift. Kampanjen skulle bli startskottet för den nya virtual reality-vågen. Utvecklarkit av vr-glasögonen har släppts i flera versioner men nu är konsumentvarianten på väg på riktigt. Första kvartalet 2016 planerar man att släppa den första varianten av Oculus Rift, skriver det Facebook-ägda företaget på sin blogg.

Niklas tankar: Jag tror att alla som var unga på 90-talet sedan dess har drömt om en framtid där virtual reality görs på rätt sätt och där vi kan sjunka ännu djupare ner i våra spelvärldar. Närmare än såhär har vi aldrig varit tidigare och för varje dag ökar min nyfikenhet för hur en värld med fungerande virtual reality kommer att bli. Oculus Rift är först ut, men såväl Sonys Morpheus, Valve och HTC:s Vive och Microsofts Hololens är under utveckling och bör släppas i konsumentvarianter inom en överskådlig framtid.

Frågan är väl bara om vill ha virtual reality? När jag testade den första utvecklarvarianten av Oculus Rift tyckte jag att det var tufft, men trillade inte direkt av stolen av upphetsning och förkunnade att framtiden var här. Visst är det coolt och så, men vill vi verkligen sitta och spela timme ut och timme in med en klumpig mackapär på ansiktet? Kan det ens vara hälsosamt? Blir 2016 året då vi alla sitter som dreglande grönsaker i våra kontorsstolar när vi helt och hållet har gått över till att leva våra liv i virtuella världar? Vad tror du? Blir Oculus Rift en ball spelpryl eller närmar vi oss mänsklighetens undergång med stormsteg?

 


 

Nintendo satsar på temaparker

Nintendo LandNintendo inlett ett samarbete med Universal Park & Resorts som är Universal Studios nöjesparksavdelning. Enligt ett pressmeddelande som Eurogamer tagit del av har företagen planer på att ”få Nintendos världar och karaktärer att komma till liv på Universals temaparker”. Det finns fortfarande väldigt lite information om hur samarbetet kommer att arta sig, men möjligtvis kommer vi att kunna få se attraktioner med Nintendo-tema på Universals parker i Los Angeles, Orlando, Osaka och Singapore. Nya parker i Moskva och Peking är också på g.

Niklas tankar: Hade jag varit 20 år yngre hade jag hoppat upp och ner av upphetsning över den här nyheten. Jag hade tjatat på mina föräldrar att åka dit, och gråtit när de berättat för mig att vi aldrig skulle ha råd med att åka jorden runt bara för att träffa Mario. Äsch, vem försöker jag lura? Som 30-åring hoppar jag upp och ner av upphetsning och hoppas på att Nintendo-tema på nöjesparker blir verklighet i framtiden.

Vad skulle ni vilja se i ett verkligen Nintendo Land? En gokartbana med Mario Kart-tema känns ju som en no brainer. Kanske med något slags vapenalternativ som funkar ungefär som Laserdome där ett ”laserskal” skulle kunna få en motståndares gokart att stanna upp i några sekunder? En berg- och dalbana med Zeldatema hade varit roligt, eller kanske en gruvvagnsattraktion från Donkey Kong Country? Jag skulle även kunna tänka mig en Animal Crossing-by där man kan chilla, fiska och käka persikor.

Kom med dina bästa förslag!