Ny vecka, och ännu spel som försenas och skrotas. Men det känns helt okej – då blir det mer tid till att spela det som faktiskt redan finns, och kanske plocka upp saker man missat. Denna vecka kollar vi in att Game Pass får en familjeprenumeration, att ett mobilt World of Warcraft ser ut att ha lagts ner – och att svenskutvecklade Arc Raiders skjuts fram till nästa år.

Microsoft testar familjeplan för Game Pass

Game Pass

Dela Game Pass med familjen? Varför inte?

Fem personer på samma Game Pass – det är en framtid för prenumerationstjänsten som nu testas för Xbox Insider-användare i Colombia och Irland. I ett blogginlägg presenteras utvidgningen av tjänsten, som alltså innebär att den som har Game Pass kan bjuda in upp till fyra vänner som var och en får sin egen inloggning med sitt eget spelbibliotek och andra förmåner. De som delar konto behöver alltså inte vara familjemedlemmar, men måste bo i samma land. Motsvarande familjeplan på Nintendo Switch gäller för upp till åtta personer.

Det är i nuläget oklart vad familjeprenumerationen kommer att kosta, eller när den kan komma att lanseras i Sverige.

Niklas tankar: Som någon som blivit med familj, där barnet dessutom älskar spel, börjar jag se framför mig en framtid med hundratolv olika prenumerationstjänster. Då är det bra med familjeplaner. Inte bara för att slippa bli helt ruinerad, utan även för att kunna hålla lite koll på barnens spelande. Det här får gärna komma till Sverige inom några år när det är dags för barnet att välja spel lite mer fritt. En familj som spelar ihop trivs ihop, visst är det så man brukar säga?

Uppgifter: Mobilt World of Warcraft skrotat

World of Warcraft

World of Warcraft i mobilen? Det verkar inte bli något med det.

Ett mobilspel baserat på World of Warcraft – som ska ha varit under utveckling i tre år – ser ut att ha skrotats. Activision Blizzard skulle tillsammans med mobilspelsutvecklaren Netease göra ett spel baserat på World of Warcraft, men som utspelade sig i en annan tidsålder, säger källor till Bloomberg. Enligt uppgifter ska Netease ha lagt ner spelets kreativa team på över 100 anställda efter en ekonomisk dispyt med Activision Blizzard lett till att de båda parterna gemensamt skrotat projektet. Spelet har aldrig visats upp, men 2021 sa Activision-chefen Bobby Kotick att man hade flera Warcraft-baserade free to play-mobilspel under utveckling. Ett av dessa lär vara ”tower offence”-spelet Arclight Rumble som visades upp tidigare i år. Men ett annat Warcraft-spel, som sades likna Pokémon Go ska också det ha lagts ned.

Nedläggningarna sägs kasta en skugga över relationen mellan Activision Blizzard och Netease, som ger ut World of Warcraft och andra Blizzard-spel i Kina. De två företagen har dock gjort massiv succé med Diablo Immortal som trots kritik mot mikrotransaktionerna har dragit in över 100 miljoner dollar på bara två månader.

Niklas tankar: Mängden spel som försenas och läggs ner liknar verkligen inget annat jag sett under det dryga decennium jag ”täckt spelbranschen”. Men så liknar heller inte nutiden något annat. Jag ska villigt erkänna att jag hade varit nyfiken på vad ett World of Warcraft-spel till mobilen skulle kunna bli, men ännu mer på vad det där Pokémon Go-liknande liret skulle ha varit. Jag har haft väldigt kul med Diablo Immortal, utan att lägga en spänn på deras vidriga mikrotransaktioner, så det går bevisligen att göra bra mobilspel av Blizzards serier. Nu återstår det väl att se hur det blir med Arclight Rumble, och när det kan tänkas komma ut.

Svenska Arc Raiders försenas till 2023

Arc Raiders

Embark Studios imponerande Arc Raiders skjuts upp.

Arc Raiders kommer inte att släppas i år. Det meddelar Stockholmsbaserade Embark Studios på Twitter. Det blir, som för så många andra spel just nu, 2023 som science fiction co op-skjutaren når spelarna. Anledningen uppges vara att man vill nå upp till högt satta ambitioner med spelet.

”Arc Raiders är ett ambitiöst spel, och vi kommer att ägna den extra tiden åt att expandera upplevelsen och få den att nå sin fulla potential”, skriver teamet i sin tweet.

Arc Raiders ska bli ett free to play-spel som, när det är klart, släpps till PC, Playstation och Xbox. Embark Studios grundades av bland andra förre högt uppsatte EA-chefen Patrick Söderlund 2018 och växte sig snabbt stora. Arc Raiders är studions första spel, men man har fler projekt på gång.

Niklas tankar: Det lilla vi har fått se av Arc Raiders ser riktigt intressant ut, och man har ju undrat vad den där stora studion har hållit på med sedan 2018. Det var nog egentligen ingen som trodde att det faktiskt skulle släppas i år, men nu har vi det alltså svart på vitt. Embark Studios verkar satsa mycket på stort tekniskt kunnande, och de har tidigare pratat om hur de sysslar med utveckling av teknik för autogenererad terräng och animering driven av maskininlärning. Det ska bli kul att se vad det blir av Arc Raiders och om det blir en hit, för Embark kan vara väldigt intressant att följa framöver.